Želví polévka

sbohemrozume - fotkasbohemrozume, 27. októbra 2014

Mararewiczowa Róźa: Praktyczna kuchnia, Lwów, 1910

Suroviny

1 ks
1/2 l
0,2 cl




Postup

  1. 1

    Tato polévka náleží do nejdražších a je u nás zřídka podávaná. Zmiňuji ji jen proto, že jsem ji jedla v Drážďanech, kde jsem se ji naučila vařit od velmi dobrého kuchaře v hotelu Wettin. Tato polévka se připravuje z čerstvého masa želvího, nebo želvích konzerv, které je možno dostat v každém obchodě delikatesním. Živou želvu držíme nad ohněm, nebo nad krunýřem přidržujeme rozpálené železo. Z horka želva vystrčí nohy i hlavu, v té chvíli je třeba ji odetnout, a tekoucí krev zachytit do nádoby a uložit. Dále se želva opláchne vlažnou vodou, vloží do studené vody a přivede k varu dokaváde krunýř neztratí zelenou barvu. V tu chvíli slijeme vodu a lehce želvu odkrunýřujeme. Dále se želví maso očistí od vnitřností, krájí na plátky velké jako dlaň. Do kastrolu se dá lžička másla, posekaná zelenina, majeránek, trocha muškátového oříšku, celý bílý pepř. Po dobu dušení podléváme silným rosolem, vylepšeným kalíškem madeiry. Pokud nemáme v domu, dáme rum. Nakonec polévku přecedíme, dodáme krev a necháme ještě jednou zavařit. Podáváme s knedlíčky nebo knelikem. Přiznám se zatím jsem nezjistil jestli „knelik“ je tisková chyba, nebo cos jiného, ale já na to přijdu – překladatelský voříšek. :D Mararewiczowa Róźa: Praktyczna kuchnia, Lwów, 1910

  2. 2

    V klášteřích se chovaly - stejně jako ryby - želvy bahenní, v rybnících. Sloužily - stejně jako ryby - k postní stravě.

  3. 3

    Žádám skromě: radši lámejte hůl nade mnou nežli o mě!

Diskusia k receptu

cesminaz
Neviem co je "zelva" ale podla opisu ze si vystrci "hlavu a nohy" som si typla na korytnacku. Priznam sa,ze to nebolo prijemne citanie :-/ a radsej zjem travu,akoby som mala takto "popravit" chuderku korytnacku :-( Viem ze su krajiny,kde opekaju aj psov a macky..ale ja by som to nevedela spravit.Ved sa mi dvyha zaludok uz len od toho ze nato pomyslim..
sbohemrozume
V roce 1910 ještě musela hospodyně umět svou stravu také zbavit života, peří, kůže, vnitřností a připravit do hrnce. To je reálný život, tak to bylo a dost těžko s tím někdo něco nadělá. I dnes se maso připravuje ze zvířat, která někdo zbavil života. Ten recepis jsem nedal pro FUJ, ale jako zajímavost z historie vaření. Tak mi to připomíná aféru kdy Makro muselo stahovat z pultů selata, protože to uráželo jemnocit dam s vytrčenými malíčky. Stejné dámy jedí humra, kterého před nimi hodili do vroucí vody.
Shrnul bych to asi tak, Pokud někdo chce opravdu vařit a něco o vaření vědět, měl by si celý ten proces projít a něco o tom vědět.
afataga
aj moja babka zabijala sliepky, husy, kacky, aj zabijacka byvala, ale vzdy sa zviera usmrtilo co najrychlejsie a myslim, ze v ramci moznosti bezbolestne, nikdy naupalovala nikoho zaziva, prave preto nejem homare, raky ani kraby, nemozem ziveho tvoja takto zbavit zivota, len na vysvetlenie, ak to niekoho zaujima
@methi radse by som si dala to morca :-)
1x huck
methi
Ja hoviadko :) Aj to bude, ked pojdem raz zas domov ;)
evusik
kedysi sa aj pri zabíjaní sliepok chytala krv do vandlíka a robila sa potom na cibuľke, bola to dobrota...
a čo takto krvavničky, máte ich radi? a viete ako sa pripravujú?
a korytnačky si vozili námorníci na dlhých plavbách ako živé konzervy... nejako ich zabiť museli... hlad je najlepší kuchár - lenže my už dávno nevieme čo je to hlad...
radost
tiež sa podpisujem pod bezbolestné,rýchle zabitie..nie mučenie..asi som precitlivelá..žeby jeseň..??..:-)
allis
Krásný recept, ještě hezčí diskuse :-)

Útlocitné dámy by někdy měly navštívit kterákoli jatka. Pak by nemluvily nesmysly o upalování zaživa.
Tohle je nejrychlejší a nejhumánnější způsob, jak usmrtit želvu. Rychle nad teplo, rychle setnout hlavu.
Daleko horší způsob mučení provádí každá rodina na Vánoce, když hlava rodiny tluče do kapra a ne a ne ho ani pořádně omráčit, natož zabít.
Mučení není rychle zabít.
Mučení je zdlouhavě tahat krávu na jatka, vystresovat ji, vyděsit ji k zoufalému bučení, protože ona ví... A jak rády si koupíte svíčkovou, kližku a jak si pochutnáváte.
Mučení je držet husu a cpát ji šiškami až do bezvědomí.
Mučení je lovit a střílet zvěř a netrefit se přesně a čekat až sama skoná.
Už Ježíš to nazýval pravým jménem: "pokrytectví"
rulik
veď je to len preklad toho receptu z knihy, predpokladám, že autorka nám len chcela priblížiť čo sa kedysi varievalo, mám Retigovú a tú sa veru s popisom spracovania tiež nepárala, a tú krv čo spomína @evusik stále dostávam od susedov a robím ju na cibuľke
marcel83
Jeeeejda. Číňania v pohode chovajú psov na konzum a možno si tiež o nás myslia, že sme nechutní, keď zabíjame a jeme kurčatá... Troška menej konzervativizmu baby ;)
kukulienka71
podľa mňa to nie je konzervatizmus, ak si nevieme a nechceme predstaviť prípravu korytnačky "se vším všudy". Je to vec ochoty a žalúdka k tomu. Našťastie, nie sme v dobe, kedy sa musí pri príprave každého živočíšneho jedla začínať zabitím suroviny, to je pokrok. Vtedy bolo normálne to, dnes sme v kuchyni kultivovanejší, zbavení povinnosti zabíjať. No, ale kto chce, nech sa na to dá, je to iste dobrý a presný návod:-)
Prečo by som bola pokrytec, ak mi je cudzie zabiť pre mňa tak exotické zviera? Spája sa mi v mysli s úplne inou činnosťou ako je jedenie...
V detstve som nespočetnekrát videla babku v "akcii" pri zabíjaní hydiny, králikov, dokonca holubov. To sú u nás chované zvieratá. Ale ten recept ma šokoval tak isto, ako aj iných, ako vidím,práve kvôli hore spomenutým aspektom.
allis
Při vší úctě, opravdu je to kultivovanost, když nemusíme zabíjet?
Připadá mi to asi stejně kultivované, jako když se klavírním křídlům zakrývaly nohy, aby dámy neviděly...
Ano, jsem taky ráda, že nemusím zabíjet, ale nepřipadám si kultivovanější, stejně tak jsem ráda, že nejezdím s popeláři a nepřipadám si kultivovanější.
Sllovo kultivovanost znamená slušnost a zdořilost...
To snad jsem i bez toho, aspoň se snažím. A pokud myslíš kultivovanost ve smyslu lepší, pokročilejší (což význam tohoto slova není) ... Nezapomeň, že pak byli kultivovaní již před mnoha staletími všichni příslušníci šlechty, co nemuseli zabíjet a vynášeli jim noční vázy z pod postele.

Takže aby byl recept dostatečně kultivovaný (ač historický a psaný evidentně pro zajímavost), recept bys akceptovala, kdyby začínal až od věty "Želví maso se nakrájí na plátky velké jako dlaň..." ?

lizatko
Myslim si ze je to tu zbytocne pridane takyto recept, "historiu varenia" si mozme snad otvorit na inych strankach, nie?? Toto je nerealne, neuvaritelne (ano, to "a" je tam spravne) a nepouzitelne v nasich podmienkach (kolko varechaciek asi tento recept pouzije???).
duskousko
Musim kontatovat, ze v prvom rade sa chcem velmi pekne PODAKOVAT!
Autorka nasla - ako vidiet podla reakcii...-;)! - kus "odvahy", pretoze tie tzv. "dnesne kucharky" v zivote sliepku nesklabali a ani nezarezali...o husiach, kacicich a divine, ani nehovorim...-:)...Mozno su dobre kucharky, ale ..., no nebudem to rozoberat! Nepochybne je korytnacia polievka nielen najchutnejsia - po polievke zo zralocich plutiev! - ale aj chutnejsia ako bazantia, ci z hovadzieho chvosta...a to su stryri najlespie polievky, vseobecne povazovane na svete... Ubezpecujem Vas, ze korytnacka ma rovnaku "hlavu", ako kazde ine zviera a po odrezani z nej tecie rovnaka krv ako z kazdeho ineho ziveho tvora...a masko je pochutka! Je to zaroven rarita, pretoze nikto doma neberie detom ich zivu "hracku", aby z nej varil polievku...-:)!? Moja zasada je ak to mozu jest ini ludia, kdekolvek po svete, nevidim dovod, (ak sa da..?!), neochutnat a nepochutnat si na delikatesach inych narodov... Prajem vsetkym odvaznym, dobru chut! -;)!
methi
No a ta delikatesa foie gras pride na vas tanier takto.

Takze uvarit zelvu teraz uz asi ani nevyzera ako strasna vec. A co take hovadzie licka? Najhorsie su hadam tie komentare, ktore tu odsudzuju osobu, ktora recept pridala. Preco?

Ak sa na vareche moze o erotike a plesni na nohach, tak tento recept sem patri na 200%.
allis
Lizatko, mýlíš se, je to sice historický recept, ale není nerealizovatelný. V první větě se píše, že stačí zakoupit konzervu želvího masa. Pak vše dle postupu.
Polévka z vlaštovčích hnízd, z želvího masa patří mezi dvě nejhodnocenější polévky na světe dodnes.

Co se týče historických receptů, radši bych se do toho nepouštěla, myslím, že nejen na Vareše jsou daleko starší a historií prověřené recepty.

Malá vsuvka na odlehčení: Jan Werich nosil denně na natáčení Janě Brejchové želví polévku, když se dozvěděl, že je těhotná. Je prý nejsilnější a nejlepší. Jana Brejchová se mu nikdy neodvážila říct, že je v období, kdy v sobě žádné jídlo neudrží :-)
marianne
Tiez zastavam nazor,ze ak ste konzumenti akehokolvek masa,tak toto by vam namalo robit ziaden problem.Maso ako maso.Len teraz to mate pekne poukladane v marketoch na pultoch a na hakoch u masiara, ale nevidite a neviete co sa s tym zvieratom robilo a ako sa s nim zaobchadzalo,kym sa na pult dostalo.Ja by som ju teda nevarila okrem ryb a slaniny nejem od masa nic,ale recept ako taky,kedby mi naservirovali v restauracii,by som ochutnala.Ked rybu,alebo ine maso,preco nie korytnacku.
kukulienka71
@methi , väčšina ľudí podľa mňa vôbec nie je zvedavá na to, ako vyzeralo jedlo na ich tanieri ešte za živa, hlavne, ak sa jedná o drastickejšie spôsoby pri získaní čo najlepšieho efektu(také kŕmenie kačice napr.)Takisto, ako nie je zvedavá na jedlo po skončení tráviaceho procesu, pričom aj to je ľudské, prirodzené...;-)
cesminaz
Ja som uz tiez nieraz zarezala kura,alebo kacicu.Sice nie s radostou :-/ ale spravila som to koli masu.Aj ju osklbala creva vybrala :-) Nerobim to sice s radostou,ale ked pridem lacnejsie takymto sposobom k masu,tak preco nie.A kazdorocne rezeme doma aj jahna,alebo kozu.To uz sice reze moj muz,ja sa len prizeram ;-) Nie oto ide,ze som proti tomuto receptu.Skor oto,ze tu u nas sa korytnacky,psi,macky,skreckovia atd..chovaju ako domace zvieratka,milacikovia rodiny :-) a je mi to strasne tazke predstavit si to zviera ako jedlo :-( Ale to neznamena,ze som proti takym ludom.Vsade na svete sa konzumuje nieco ine..psi,macky,cerviky,pavuky,vceli,skorpiony,potkany,hady...no a komu chuti
a ma nato zaludok :-) tak nech si pochuti ;-P
marianne
A osobne si myslim,ze ak sa ludia nezacnu zaujimat o to,z akeho zdroja maju jedlo na tanieri,tak na to doplatia.Skor ci neskor a vlastnym zdravim.
kukulienka71
@marianne , ty už zachádzaš do inej témy, to je spôsob a podmienky(v niektorých prípadoch extrémne) chovu zvierat určených na konzum. Ale mne tu ide o druh zvieraťa, ktorého prípravu si neviem a nechcem predstaviť vo svojej kuchyni. V každom prípade máš pravdu;-) bodaj by sme si mohli vo väčšej miere vyberať zdroj potravy!
marianne
Ja len hovorim @kuku ,ze keby dal niekto predomna dva taniere pariacej sa polievky: jednu urobenej podla tohto receptu korytnaciu a druhy tanier slepaciu pripravenu zo sliepky chovanej z klietkoveho chovu,tak si vyberiem korytnaciu.Keby Ti islo o zivot,ktoru by si si vybrala Ty? Viem,ze extrem,ale podla mna ide skor o predsudky.Tiez by som nezjedla psa,jedine,ze by som o tom nevedela,alebo by mi islo o zivot. Ale s touto polievkou problem nemam,skor sa zaujmam o to ako sa s tym zvieratom zaobchadzalo za ziva a v markete to rozhodne nezistim.Kazdy sme iny.
mariamka
ja ked som to precitala, tak prvy dojem bol "dobry namet na horor" :) ale nie je to az tak vzdialeny recept slovenskym koncinam, ak si nalistujete v Prvej slovenskej kucharke recept č. 78, najde toto:
78 Biskupská polievka
Na chrbát korytnačky sa položí žeravý uhoľ, aby sa jej mohla hlava, nohy a chvost odťať. Všetko sa dobre umyje, vloží sa do horúcou vodou naplneného kastróla s nakrájanou zeleninou všelijakého druhu, posolí sa, nechá sa namäkko uvariť a vyvarená polievka sa odcedí do nádoby. Do iného kastróla sa dá kus masla, zrobí sa žltá zápražka, pridá sa drobno krájaná cibuľa a zelený petržlen, zaleje sa odcedenou polievkou, ale korytnačka sa rozoberie na kúsky a nechá sa s tým spolu variť. Ryba, ktorá má v sebe málo kostí, sa poseká, pridá sa v mlieku rozmočená žemľa, spolu sa v mažiari potlčie a cez sito pretrie. Maslo vo veľkosti vajca sa rozmieša s pár žĺtkami, dobre sa zmieša s pretretou rybou a posolí sa — z toho sa do pripravenej polievky zavárajú drobné halušky, ale polievka sa ku koncu ešte zalegíruje.

marcel83
" ty už zachádzaš do inej témy, to je spôsob a podmienky(v niektorých prípadoch extrémne) chovu zvierat určených na konzum."

A čo si myslíš, že kúpiš v chovprodukte Korytnačku Nádhernú, vykŕmiš ju a potom odtneš hlavu? :) Neduď smiešna. Veď ako tí Číňanci majú chovné plemeno psa na konzum, ako my máme chov kurčiat v klietkach, rovnako tak existujú aj korytnačky chované na konzum.

Mimochodom, Korytnačku Nádhernú máme doma a nechystáme sa z nej robiť polievku /je to už člen rodiny/. Ale s polievkou z korytnačky určenej na konzum by som problém nemal...
methi
No vies @kuku , no a co ked vacsina ludi na to nie je zvedava. To neznamena, ze sa to nedeje. Mimochodom aj zabie stehienka su delikatesa. A kto ma rad klobasy, do coho sa ta masova napln nasuka, aby bola klobasa?
methi
@kuku a to roztomile masurko na obrazku si si pozrela? To je druh zvierata. To nevadi, ked sa napichne na palicu a zavesi nad ohen? Podla mna je fajn vidiet takyto recept. Ked uz nic ine aspon sa dozvieme, co vsetko sa vo svete je. Zila som 3 roky v dedine, kde jedli potkany.. mozno preto mam pre ludi pochopenie, lebo viem preco ich jedli a poznala som podmienky ich zivota. Osobne by som to neochutnala, ale dokazem to tolerovat a neohrnat nos.
mariamka
@marcel83 ja som drzala, rezal syn, predsa len, "hruba sila" :) a bola to asi raz taka obluda, ako tvoj ;)
kukulienka71
@methi , vôbec si nepochopila moje komenty:-( všetky zvieratá-mláďatá sú predsa roztomilé! aj prasiatko, ktoré by som ja nastoknuté na ražeň a upečené nejedla. Tým štýlom by si sem mohla nahádzať stovky obrázkov roztomilých zvieratiek, ktoré sú, či neskôr budú mäsom na konzum...moje komenty vôbec nehovoria o netolerancii, len o mojej nevôli zabiť a následne jesť korytnačku. Nežijem izolovane, viem predsa veľmi dobre, čo všetko ľudia dokážu a sú nútení jesť. Pozerala som s dosť veľkým sebazaprením aj seriál svetoznámeho kulinára, čo chodí po svete a ochutnáva všakovaké potvorky, a vychutnáva si to rovnako, ako aj tí, ktorí to jedia denne:-) Ty sama by si potkanov nejedla, ja by som nejedla ani korytnačku, myslím, že aj ty by si toto mohla tolerovať;-)
@marcel83 , presne tak!
methi
V pohode @kuku tolerujem. Jednoducho to mas s korytnackou ako ja so supou na mlieku ;)
marianne
a este ked sa tak prilepila na podnebie fuj tajbl,natahovalo ma dve hodiny..
cesminaz
Ja vobec nechapem,ze preco su tu komenty a fotky takeho druhu ako "pchana kacica,male prasiatko ci o rybach.." a pritom,to od ludi ktory riadne konzumuju maso. Vyzera to tu ako vojna medzi "veganmi a masozravcami" ..hmmm ale ironia je vtom,ze sa tu hadaju masozravci s masozravcami :-( Mozno som sprosta,ale vobec neviem,kde je tu logika.Niektore komenty uz vobec nemaju s danou temou "receptom" vobec nic spolocne...
methi
@cesminaz preto, lebo diskutujeme :) Ziadna vojna neprebieha. Len vymena roznych nazorov a postojov. Chcela som vediet, preco je clovek taky citlitvy voci korytnacke, ked masurko mu nevadi. Z komentarov som si vyvodila zaver a je :) Co je na tom take nelogicke?
pusta
vyjadrím sa len k receptu ako takému, skvelá delikatessa vyhľadávaná gurmánmi na celom svete.
*****
havino
veru, veru, aj toto život prináša, ked chceme mäso jesť. Zažila som v detstve a mama sa ma nepýtala, že či sa mi to páči alebo nie, ked sa rezali sliepky, kačky, strielalo prasiatko. Musela som pomáhať a či som chcela, nechcela, videla som to. No len nikdy som sa s tým nejako nevžila, nedokázala by som ani teraz ublížiť, zarezať, ovšem, ak by nešlo mojim deťom o život napríklad, ale že sa to musí diať, som si toho vedomá. Je mi veľmi ľúto zvierat, ktoré naozaj bezcitným spôsobom sú pre nás ľudí zabíjané, ale s tým ja už nič nespravím, nepomôžem si, svet nespasím, radšej sa nad tým už nezamýšľam. Je to tak, aj toto patrí k životu, či chceme, alebo nie.
nalpa
....ajjajaj..a keby ste vedeli co vsetko este nie v nedavnej dobe jedli nasi dedovia..vevericky,holubatka, vranky, zabky.. :)..co zem , voda a vzduch dali sa z/jedlo veru.. konzumovalo sa vsjo , bo brucho nema dno :-)) teraz zijeme konzumne a bohvie co jeme .. co oci nevidia- srdce neboli ..:-))
yogicek
Nečítal som síce všetky komentáre ale súhlasím s tými ktorí polievku chvália. Je naozaj výborná. U mňa doma bežná, často varená polievka. Môžem ju všetkým ktorí nemajú predsudky odporučiť a zaradiť do svojho jedálnička. Všetkým pekný deň.
nalpa
..mimochodom aj v Bratislave tuto polievku aj za hlbokeho socializmu podavali myslim v Carlton..
jujoska
kazdy nech si konzumuje co mu chuti a k comu ma pristup, niekomu prasiatko, niekomu korytnacka. Potom su ludia, ktori nemaju na vyber a musia jest to k comu sa dostanu, alebo na co maju. To su ti co od hladu zjedia aj to, co by inak nemuseli. Len mam jednu drobnu vyhradu - tento prispevok mal @sbohemrozume zaradit radsej do diskusie a nie medzi recepty, lebo domnievam sa, ze pravidlom Varechy je aby sa tu prezentovali vlastnorucne vyskusane recepty
kukulienka71
Bože, @Marcel83 , prečo musíš vykrúcať moje slová?? ja hovorím o varení doma (aj u teba v paneláku) bez potreby zabíjať, čistiť a pitvať každodenne mäso, čo navaríme. Nechápeš kontext? To je to zvýšenie úrovne, čo mám na mysli. Ja si hlboko vážim všetkých mäsiarov, atď, bez ktorých práce by toto nebolo možné!! Manžela pozdravím, aj ke´d si to myslel ironicky.
marika9
Každé zviera treba zabiť pred prípravou a jedením, len sa na to neradi dívame. Ale čo sa týka korytnačej polievky, tak Vám poviem, je to delikatesa. Jedla som ju v hoteli (tak pred 20 rokmi) tak neviem ako prebehla príprava, ale neskôr som sa dopočula, že tieto veci robia z konzervy. Čo sa dialo pred konzervovaním, ani nechcem vedieť. Chuťovo mi pripomínala silný špikový vývar.
1x methi
daguska
Urcite majú vsetci pravdu zo svojho uhla pohladu.Aj ked patrím do skupiny vsezravcov,nejedla by som ani korytnaciu konzervu.Prepácte,nájde sa niekto,kto navarí podla tohto receptu?A sám si aj tú zivú korytnacku "zareze"?
skillet
Beriem to ako historický recept, ale myslím že sa to nehodí medzi nové recepty, ani ako inšpiráciu. Autor ho mal dať do sekcie diskusia, lepšie by urobil. Pochybujem že niekto z komentujúcich využije doma tento recept. Ak sa mýlim, dobrú chuť :-)
methi
Na stranke je vela receptov, ktore nikto nevyuzije a nie su ani odskusane, len jednoducho vlozene a su medzi receptami. Tagy to ma spravne, co vam stale prekaza? Ta korytnacka?
zolik
V byvalej CSSR robili najlepsiu "zelvi polivku" v hoteli Cernigov v Hradci Kralove. Musim priznat, ze som sa jej nevedela dojest.
paploska
@pacinka tak to je fakt humus (pozor mimibazar) Nič horšie som zatiaľ nevidela. To "želví polévka" je slabý odvar :-)
boxik
Ja sa nevyjadrím ani k receptu ani k diskusii , ja dám iba do pľacu môj obrázok, aby ste videli , že to roztomilé prasiatko môže mať aj túto ešte roztomilejšiu podobu. Kto si to nemyslí nech sa živí trávou , senom a inými produktami zdravej stravy.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
???? Recept je pekne popisany a polievka z korytnačky je delikatna.myslím,že nedobre je komentáre ,ktoré spochybnia suroviny, ale dobre by bolo vyjadrenie k predmetnemu receptu.
bozulka
Recept je na správnom mieste, lebo je tam uvedený celý postup.Nebudem sa vyjadrovať k jednotlivým diskusiám,vlastne bolo povedané všetko...@kukulienka , máš jeden recept -morčacie prsia,videla si živú morku?Viem,ty si kúpila prsia asi v supermarkete...Ja tiež zvieratka milujem a keď si ich obľúbim - je jedno čo to je, veľmi ťažko by som ich zabíjala a nie ešte k tomu jedla...ale...boli časy,že nebolo čo dať do úst,ja som to žažila.Od malička som bola pri zabijačkách všetkého možného/raky,žaby,vrany,holuby,všetky domáce aj lesné zvieratá,atď.../ Bola som nútená zabiť/zarezať dve morky naraz/králikovi dať poza uši,stiahnúť,vyvrhnúť.Pri všetkom mi asistoval manžel,ktorý nedokázal zvieratá zabiť.Dovolím si podotknúť,že som ináč veľmi citlivý človek !
Čo sa týka polievky z korytnačky,jedla som ju v Prahe asi pred viac než 50 rokmi,vtedy mi nejako zvlášť nechutnala,o cene radšej pomlčím.

Som presvedčená o tom,že keby vám išlo o život z hladu tak všetky do jednej by ste reagovali ináč,to mi verte!!!
Preto všetkým varecháčom želám aby sa nemuseli nikdy rozhodovať či zabiť alebo nie...!!!Ale radšej nakúpiť u mäsiara alebo na farme,kde žijú zvieratká v pohode.
1x altyn
kukulienka71
@bozulka , zrejme si nečítala všetky moje komentáre v tejto diskusii, pretože už v prvom som vyjadrila úplne presne svoj názor, môžeš si ho prečítať, lebo mám dojem, že si ma s niekým mýliš. Vyrastala som na dedine, morky som videla živé, neboj. Som len rada, že netreba dennodenne zabíjať a šklbať k vareniu, to je tak ťažké pochopiť? Manžel je mäsiar, keď je zabíjačka, pomáham mu, nedvíha sa mi žalúdok, lebo som si na to odmala zvykla, takisto by som určite zabila a pripravila hydinu aj králika, ak by bolo treba a to som tiež dosť citlivá osoba, ver mi! Uprednostňujem mäso z vlastného alebo aspoň domáceho chovu, boli sme nakupovať dokonca na farme v Branove, kde na stovkách metrov štvorcových behá voľne všelijaká hydina.
Ak je na výber, tak je dobre a ak nie je, tak sa musí človek prispôsobiť tomu, čo je. Dúfam, že som bola jasná:-) Pekný deň!
duskousko
Mili "varechari" a spolucitatelia..,
vsetkym (aj negativne ladenym!), dakujem za postrehy, prejavya "komentare"...vidiet, ze Vas "korytnacia" polievka "zdvihla zo sedadiel" a dostala, zaroven" "standing ovation"..!!! -:)..a to je vyborne...!! Ani sam by so to nebol vymyslel lepsie...uz asi 3 dni je to stale "hore" a vsetci sa nejako vyjadruju.., Tazko posudit, ci pod vplyvom "reakcii", alebo naozaj vlastnych nazorov...ale vsetkym vrele doporucujem..: nevyhybajte sa strave, ktoru nepoznate.., len preto, ze ju nepoznate...! V zivote, prave preto, ze je az taky kratky.. - ak sa da..?! - treba vsetko vyskusat!..- najma "srandu" a strava je iba jednou zo sucasti srandy zo zivota... Nebojte sa...a najma (ako vravieval prvy prezident CSR.."nekradnite!")..a budete vsetci aj stastni, aj spokojni...-:)! neopicte sa po politikoch, ani po ich tzv."stranach"...ci "mastaliach"... Slovaci, drzim Vam palce! Treba vydrzat toto - uz teraz 25 rocne obdobie - kradnutia a rozkradania..., ako po Bielej Hore...lebo to sa deje raz za 1000 rokov... Hugs and kiss!
duskousko
Vazene damy...a pani.., k vsetkemu tomu, co tu uz bolo popisane.., dovolim si mat este jeden "pridavok"..., skusili ste uz niekedy jest maso z aligatora/krokodyla..?!?...Vrele doporucujem a ak budete mat niekedy stastie, pytajte si maso z chvosta...je mimoriadne lahodne...! Chuti ako jemna kuracina.., kto neskusil, nevie a nemoze ani pochopit...-;)! Prajem dobru chut, ale zase, ale iba odvaznym! Je to lahodka, rovnako ako slimaky, zabie stehienka a podobne...-:)! V ucte Vas..."mlaskajuci"..-:)
kuchar999
Dúfam, že človek, ktorý sem pridal tento recept, chcel poukázať na nechutné veci, ktoré ako ľudia páchame na zvieratách a nie len ukázať svoju totálnu obmedzenosť...!!! Je to vrcholne nechutné a ľuďom, ktorí sa takto správajú, by som doprial, aby sa ocitli na mieste tých zvierat... Som sklamaný, koľko empaticky vyprahnutých ľudí sa sem vyjadruje, už chýba len recept na psie labky s baklažánovým pyré....
marika9
Každé zviera treba pred jedením zabiť. To je tá nepríjemná stránka. Ale korytnačia polievka je jedno z najúžasnejších jedál. Je prudko jedlá. Ja som ju jedla v reštike, takže som sama nezabíjala.
ivan14
Pro odlehčení: ve staré české kuchařce se želvě říkalo "šilkrůta". :-)
ivan14
Já už jsem ten recept nedohledal (asi zmizel s havárií počítače), ale tzv. želví polévka, podávaná na anglickém královském dvoře (snad při korunovaci nebo nějakých význačných hostinách), se nevařila ze želvy, ale z telecí hlavy... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia