Zelená fazuľka so slaninkou

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 26. júla 2011

Je čas dozrievania zelenej fazuľky a nám sa na záhrade urodilo tohto roku veľa tak okrem zavárania sme aj trošku experimentovali a papaníčko sa Zobraziť celý popisJe čas dozrievania zelenej fazuľky a nám sa na záhrade urodilo tohto roku veľa tak okrem zavárania sme aj trošku experimentovali a papaníčko sa vydarilo. Bola to taká chuťovka na večeru.

2
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

24 ks
6 plátkov




Postup

  1. 1

    Fazuľku uvaríme v slanej vode do mäkka, necháme vychladnúť. Zakrútime po 4 struky do plátu slaninky a prichytíme špáradlom aby nám to držalo pokope. Dáme zapiecť do rúry na 10-15 min. Podávame s pečivom a so zeleninkou podľa chuti. (biela a čierna reďkevka, ľadový šalát, paradajky, pretržlenová vňať). Dobrú chuť.

    Zelená fazuľka so slaninkou - obrázok 1

Diskusia k receptu

bozulka
Robievam takúto fazuľku keď skončí sezona špargle.Ja balím do parmskej šunky,ale dá sa aj do dobrej slaninky.Šalátik k tomu sa mi páči.
kuchticka
@bozulka , ako chuti PARMSKA SUNKA? Je trochu popdobna prazskej sunke, alebo skor ako debrecinka, alebo moravske udene? Vdaka za odpoved.
@zabiatko , pekny recept. Zelene fazulky sice musim kupovat, lebo tie moje spasly srny, ale varim casto v lete rozne zelene fazulky. mam ich rada. Ja skusim tvoj recept bez predvarenia struckov. Zabalim do slaninky a dam ogrilovat. Iste budu tiez dobre.
zabiatko66
Bola by som veľmi rada, keby mi niekto poradil aké ešte jedlá sa dajú variť zo zelenej fazuľky. Ja poznám len prívarok, a polievku bielu so zelenej fazuľky. No rada by som vyskúšala aj niečo iné.
lucylee
Ja by som zabalila do prosciutta alebo parmskej alebo schwarzwaldskej sunky. Mam jeden recept z fazulky v mojcih receptoch. Aj @2010 pridal zaujimavu verziu nedavno.
bedrunka
Zabiatko, mňa mama naučila toto:
Fazuľku pokrájanú na 2 cm kúsky môžeš popražiť na oleji-masle s cibuľou, prikryť pokrievkou, občas premiešať a keď zmäkne, zaliať posolenými vajíčkami. Množstvo zavisí od počtu prázdninujúcich a dovolenkujúcich hladošov - čím viac tým lepšie. 2. alternatíva
bedrunka
2. alternatíva
Výborná je priesvitná polievka so zelenou fazuľkou. Dostupnú zeleninu (fazuľka, mrkva, petržlen, kaleráb, neskôr zemiaky, vňať zelerová alebo petržlenová) nahádžeš do hrnca, uvaríš do mäkka a nakoniec pridáš cibuľovú zápražku (olej, maslo, cibuľa, múka, červená paprika). Môže byť aj závarka, inokedy ryža alebo vločky. Iba posolím, aby bola echt zeleninová. Ďalšiu fajnotku robievam v lete tiež často, že na cibuľke popražím fazuľku (ako prvú) neskôr pridám zeleninu (rôznorodú, čo mám práve po ruke, pokorením a podusím do mäkka. Niekedy dám kečup, inokedy chilly alebo aj škoricu. Na x-spôsobov. Dá sa povedať, že zeleninový perkelt. Najradšej to jedávame s tarhoňou, alebo chlebom alebo s ničím. Vyskúšaj.



bozulka
@kuchticka , parmská,prosciutto,schwarzwaldská,to sú šunky sušené vzduchom,schwarzwaldská je aj zaudená,tú mám najradšej,tiež používam Ramón Serrano,tá je španielska.Je to nakrájané na tenučké plátky oddelené papierovou fóliou,najradšej len tak po kúskoch dávam do pusy a mňamkám./suseda mi hovorí že to je zhýralosť,ale ja som rada zhýralá.../.
@zabiatko , ja som dávnejšie varievala guláš - na cibulový základ pokrájané brav.mäso na menšie plátky,okorenila,pridala čer.papriku zelenú fazuľku asi na 4 cm kúsky,pridala som zväzok pokrájanej celerovej a petržlenovej vňate a dusila do mäkka.Ku koncu môžeš poprášiť hl. múkou aby bola šťava hustejšia.Podáva sa to s haluškami.Nám to veľmi chutilo.
zabiatko66
To je super receptík, určite to vyskúšam to bude polovička vyvaľovať oči. Lebo mi vždy vravieva, veď už niečo iné urob z tej zelenej fazuľky nie len prívarok. Dakujem
kuchticka
@zabiatko - zo zelenej fazulky mozes uvarit este inaksiu polievku.
Usmaz jednu jemno nakrajanu cibulu, ked je trochu posmazena pridaj asi 4 struzky cesnaku a asi 1-2 lyzice muky , vsetko este oprazis a zalejes vodou. Ked sa voda zacne varit pridaj nakrajane zemiaky a pokrajane fazulove strucky (asi na 11/2 cm), osol a dovar do maka. Do hotovej polievky rozmiesaj kyselu smotanu a ochut korenim ake mas rada, dosol a serviruj. Velmi ju mame radi.
Este robievam i slat s povarenych, na drobno nakrajanych velmi mladych struckov. Polejem majonezou s pridanim c. korenia, cibulkou jemne nakrajanou, pazitkou alebo petruzlenkou a je to taka lahka vecera s celozrnnymi zemlickami. Na miesto majonezy mozes dat tatarku, alebo iba hustu kyselu smotanu. Salat s majonezou pokvapkam citronovou stavou.
Este i zapekam zelene fazulky.
kuchticka
@zabiatko - zo zelenej fazulky mozes uvarit este inaksiu polievku.
Usmaz jednu jemno nakrajanu cibulu, ked je trochu posmazena pridaj asi 4 struzky cesnaku a asi 1-2 lyzice muky , vsetko este oprazis a zalejes vodou. Ked sa voda zacne varit pridaj nakrajane zemiaky a pokrajane fazulove strucky (asi na 11/2 cm), osol a dovar do maka. Do hotovej polievky rozmiesaj kyselu smotanu a ochut korenim ake mas rada, dosol a serviruj. Velmi ju mame radi.
Este robievam i slat s povarenych, na drobno nakrajanych velmi mladych struckov. Polejem majonezou s pridanim c. korenia, cibulkou jemne nakrajanou, pazitkou alebo petruzlenkou a je to taka lahka vecera s celozrnnymi zemlickami. Na miesto majonezy mozes dat tatarku, alebo iba hustu kyselu smotanu. Salat s majonezou pokvapkam citronovou stavou.
Este i zapekam zelene fazulky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia