Foto: zabiatko66
Je čas dozrievania zelenej fazuľky a nám sa na záhrade urodilo tohto roku veľa tak okrem zavárania sme aj trošku experimentovali a papaníčko sa Zobraziť celý popisJe čas dozrievania zelenej fazuľky a nám sa na záhrade urodilo tohto roku veľa tak okrem zavárania sme aj trošku experimentovali a papaníčko sa vydarilo. Bola to taká chuťovka na večeru.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Fazuľku uvaríme v slanej vode do mäkka, necháme vychladnúť. Zakrútime po 4 struky do plátu slaninky a prichytíme špáradlom aby nám to držalo pokope. Dáme zapiecť do rúry na 10-15 min. Podávame s pečivom a so zeleninkou podľa chuti. (biela a čierna reďkevka, ľadový šalát, paradajky, pretržlenová vňať). Dobrú chuť.
@zabiatko , pekny recept. Zelene fazulky sice musim kupovat, lebo tie moje spasly srny, ale varim casto v lete rozne zelene fazulky. mam ich rada. Ja skusim tvoj recept bez predvarenia struckov. Zabalim do slaninky a dam ogrilovat. Iste budu tiez dobre.
Fazuľku pokrájanú na 2 cm kúsky môžeš popražiť na oleji-masle s cibuľou, prikryť pokrievkou, občas premiešať a keď zmäkne, zaliať posolenými vajíčkami. Množstvo zavisí od počtu prázdninujúcich a dovolenkujúcich hladošov - čím viac tým lepšie. 2. alternatíva
Výborná je priesvitná polievka so zelenou fazuľkou. Dostupnú zeleninu (fazuľka, mrkva, petržlen, kaleráb, neskôr zemiaky, vňať zelerová alebo petržlenová) nahádžeš do hrnca, uvaríš do mäkka a nakoniec pridáš cibuľovú zápražku (olej, maslo, cibuľa, múka, červená paprika). Môže byť aj závarka, inokedy ryža alebo vločky. Iba posolím, aby bola echt zeleninová. Ďalšiu fajnotku robievam v lete tiež často, že na cibuľke popražím fazuľku (ako prvú) neskôr pridám zeleninu (rôznorodú, čo mám práve po ruke, pokorením a podusím do mäkka. Niekedy dám kečup, inokedy chilly alebo aj škoricu. Na x-spôsobov. Dá sa povedať, že zeleninový perkelt. Najradšej to jedávame s tarhoňou, alebo chlebom alebo s ničím. Vyskúšaj.
@zabiatko , ja som dávnejšie varievala guláš - na cibulový základ pokrájané brav.mäso na menšie plátky,okorenila,pridala čer.papriku zelenú fazuľku asi na 4 cm kúsky,pridala som zväzok pokrájanej celerovej a petržlenovej vňate a dusila do mäkka.Ku koncu môžeš poprášiť hl. múkou aby bola šťava hustejšia.Podáva sa to s haluškami.Nám to veľmi chutilo.
Usmaz jednu jemno nakrajanu cibulu, ked je trochu posmazena pridaj asi 4 struzky cesnaku a asi 1-2 lyzice muky , vsetko este oprazis a zalejes vodou. Ked sa voda zacne varit pridaj nakrajane zemiaky a pokrajane fazulove strucky (asi na 11/2 cm), osol a dovar do maka. Do hotovej polievky rozmiesaj kyselu smotanu a ochut korenim ake mas rada, dosol a serviruj. Velmi ju mame radi.
Este robievam i slat s povarenych, na drobno nakrajanych velmi mladych struckov. Polejem majonezou s pridanim c. korenia, cibulkou jemne nakrajanou, pazitkou alebo petruzlenkou a je to taka lahka vecera s celozrnnymi zemlickami. Na miesto majonezy mozes dat tatarku, alebo iba hustu kyselu smotanu. Salat s majonezou pokvapkam citronovou stavou.
Este i zapekam zelene fazulky.
Usmaz jednu jemno nakrajanu cibulu, ked je trochu posmazena pridaj asi 4 struzky cesnaku a asi 1-2 lyzice muky , vsetko este oprazis a zalejes vodou. Ked sa voda zacne varit pridaj nakrajane zemiaky a pokrajane fazulove strucky (asi na 11/2 cm), osol a dovar do maka. Do hotovej polievky rozmiesaj kyselu smotanu a ochut korenim ake mas rada, dosol a serviruj. Velmi ju mame radi.
Este robievam i slat s povarenych, na drobno nakrajanych velmi mladych struckov. Polejem majonezou s pridanim c. korenia, cibulkou jemne nakrajanou, pazitkou alebo petruzlenkou a je to taka lahka vecera s celozrnnymi zemlickami. Na miesto majonezy mozes dat tatarku, alebo iba hustu kyselu smotanu. Salat s majonezou pokvapkam citronovou stavou.
Este i zapekam zelene fazulky.