Foto: sjuz
Na tento recept som sa chystala dlhšiu dobu, a pri ochutnávke som bola nadšená. Víno v tejto podobe je proste úžasné:) Množstvo cukru som neuviedla zámerne Zobraziť celý popisNa tento recept som sa chystala dlhšiu dobu, a pri ochutnávke som bola nadšená. Víno v tejto podobe je proste úžasné:) Množstvo cukru som neuviedla zámerne presne, pretože každé víno má inú cukornatosť, je teda potrebné zaobchádzať s ním s mierou a radšej ochutnávať, aby sme neprišli práve o tú trpkú, tanínovú dochuť rôsolu:)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Víno dáme do širšieho hrnca a necháme zredukovať na polovicu. Varíme nie príliš prudko, pretože s potom veľmi rýchlo vyparuje, radšej udržiavame mierny var. Treba sledovať - ide to celkom rýchlo - cca 20 min. Pridáme guličky červeného hrozna - prekrojené napoly. Ja som dala asi 10-15 ks.
- 2
Keď je víno zredukované, popučíme hrozno a precedíme opäť do hrnca.
- 3
Pridáme tymián a šťavu z citróna - ja som dala 2 PL. Opatrne prisypeme cukor - radšej postupne a ochutnávame - nemalo by to byť príliš sladké. Dala som asi 5 PL cukru, nechala rozpustiť a pridala som pektogel - asi 1 PL.
- 4
Necháme variť mierne min. 5 min. Skúsime na studený tanierik kvapnúť šťavu, či zrôsolovatie, ak áno, vyberieme tymián a plníme do pohárikov. Z tohto množstva mi vyšli 4 maličké poháriky tejto chuťovečky:)
- 5
Podávala som na čerstvom kozom syre, a syre brie. Môžete ale nemusíte pridať nejakú bagetku alebo slané krekry...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zlozenie Gelfix:
(SK) Dodávatel´: Dr.Oetker s.r.o., Ľadová 14, 811 05 Bratislava, SR Zloženie: fruktóza, želírujúce činidlo (pektín), regulátor kyslosti (kyselina citrónová), chemická konzervačná látka (kyselina sorbová), rastlinný tuk, protipeniace činidlo (mono- a diglyceridy mastných kyselín) Minimálna trvanlivosť do: dátumu vyznačeného na obale Hmotnosť: 25g
A je tam dokonca aj Afatagyn oblubeny rastlinny tuk.... ;)
Cukr, Želírující látka pektin E440(i), Kyselina citrónová E330
Takže osobne si myslím, že Pektogel je lepšia voľba...
Samozrejme, ze aj ja pouzivam Pektogel a aj Gelfix ;) Vinovy dzem som este netestoval, ale nikdy nieje neskoro ;)
@frezia68 a @jerica a ostatní- ďakujem za milé slová:)!
@megdesign - ja som len doplnila infošky, aby bolo s čím porovnať:), ja už ani neviem, kde sme ho kúpili...bolo to ešte minulý rok a bolo ho dosť veľa...:))
@altyn - výborné je to aj so syrmi typu brie, skúšala som aj s údenou goudou, ale tá trochu prebila chuť, no a kto si maže len tak vínko na maslový chlebík na raňajky:)) - možeš skúsiť!
alebo namiesto brusníc k sviečkovej....?