Želé z Cabernetu Sauvignon

sjuz - fotkasjuz, 26. mája 2014
Želé z Cabernetu Sauvignon
Foto: sjuz

Na tento recept som sa chystala dlhšiu dobu, a pri ochutnávke som bola nadšená. Víno v tejto podobe je proste úžasné:) Množstvo cukru som neuviedla zámerne presne, pretože každé víno má inú cukornatosť, je teda potrebné zaobchádzať s ním s mierou a radšej ochutnávať, aby sme neprišli práve o tú trpkú, tanínovú dochuť rôsolu:)

5 minút
príprava
20/10 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Víno dáme do širšieho hrnca a necháme zredukovať na polovicu. Varíme nie príliš prudko, pretože s potom veľmi rýchlo vyparuje, radšej udržiavame mierny var. Treba sledovať - ide to celkom rýchlo - cca 20 min. Pridáme guličky červeného hrozna - prekrojené napoly. Ja som dala asi 10-15 ks.

  2. 2

    Keď je víno zredukované, popučíme hrozno a precedíme opäť do hrnca.

  3. 3

    Pridáme tymián a šťavu z citróna - ja som dala 2 PL. Opatrne prisypeme cukor - radšej postupne a ochutnávame - nemalo by to byť príliš sladké. Dala som asi 5 PL cukru, nechala rozpustiť a pridala som pektogel - asi 1 PL.

  4. 4

    Necháme variť mierne min. 5 min. Skúsime na studený tanierik kvapnúť šťavu, či zrôsolovatie, ak áno, vyberieme tymián a plníme do pohárikov. Z tohto množstva mi vyšli 4 maličké poháriky tejto chuťovečky:)

  5. 5

    Podávala som na čerstvom kozom syre, a syre brie. Môžete ale nemusíte pridať nejakú bagetku alebo slané krekry...

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
vau, tak toto ma nadchlo, ja červené vínko môžem, určite vyskúšam aj v tejto podobe. Hádam nejakým Gelfixom sa bude dať adekvátne nahradiť Pektogel
Nebol to môj nápad, nechala som sa len inšpirovať:), no odporúčam skúsiť :) Chcela by som vyskúšať aj z iných druhov vína.
Baby ja z vas umrem.... :)))) Tiginko, Afataga...vy, ako zastankyne zdraveho stravovania a pektogel (pektin) a gelfix (pektin) je "parada" a "vau, tak toto ma nadchlo" :))))

Zlozenie Gelfix:
(SK) Dodávatel´: Dr.Oetker s.r.o., Ľadová 14, 811 05 Bratislava, SR Zloženie: fruktóza, želírujúce činidlo (pektín), regulátor kyslosti (kyselina citrónová), chemická konzervačná látka (kyselina sorbová), rastlinný tuk, protipeniace činidlo (mono- a diglyceridy mastných kyselín) Minimálna trvanlivosť do: dátumu vyznačeného na obale Hmotnosť: 25g

A je tam dokonca aj Afatagyn oblubeny rastlinny tuk.... ;)
Tu je zloženenie Pektogelu:
Cukr, Želírující látka pektin E440(i), Kyselina citrónová E330
Takže osobne si myslím, že Pektogel je lepšia voľba...
jj @sjuz , Pektogel, je urcite lepsia volba, ako Gelfix. Ja som len narazal na vyjadrenia "zastankyn zdraveho stravovania".

Samozrejme, ze aj ja pouzivam Pektogel a aj Gelfix ;) Vinovy dzem som este netestoval, ale nikdy nieje neskoro ;)
@radox1 - tiež som premýšľala nad alibernetom:), a je na pláne:), mám od Krasňanského, len mi ho ľúto na toto....:))
@frezia68 a @jerica a ostatní- ďakujem za milé slová:)!
@megdesign - ja som len doplnila infošky, aby bolo s čím porovnať:), ja už ani neviem, kde sme ho kúpili...bolo to ešte minulý rok a bolo ho dosť veľa...:))
@altyn - výborné je to aj so syrmi typu brie, skúšala som aj s údenou goudou, ale tá trochu prebila chuť, no a kto si maže len tak vínko na maslový chlebík na raňajky:)) - možeš skúsiť!
alebo namiesto brusníc k sviečkovej....?

Pridaj komentár k receptu: