Foto: bobakarasova
Skúšala som moje prvé domáce celozrnné pečivo podla receptu čo sme našli po našej babičke :) Viem že nieje dokonalé,ale robila som prvý krát Zobraziť celý popisSkúšala som moje prvé domáce celozrnné pečivo podla receptu čo sme našli po našej babičke :) Viem že nieje dokonalé,ale robila som prvý krát kysnuté cesto,a všetkým veeľmi chutilo,všetko zmizlo ešte teplé :) Z vrchu je krásne chrumkavučké a znútra vláčne a mäkučke :) Síce ešte nieje také aké robievala babička,ale nabudúce budú snáď už dokonalé :)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na kvások-Múky,Droždie,Soľ,Cukor,Droždie,Vlažnú vodu.
-
2
Vymiešame si kvások. V druhej mise zmiešame všetky ostatné suroviny.
-
3
Dáme si trúbu vyhriať na 40-50°C. Do kvásku primiešame zmes ostatných surovín.
-
4
Vyhriatu trúbu vypneme a vložíme do nej na 45min. Kvások. Necháme vykysnúť do dvojitého množstva.
-
5
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme valec.Cesto je krásne poddajné,vôbec sa nelepí,skvelo sa tvaruje. Vytvarujeme ľubovolné pečivo. My sme zvolili žemličky,malé rožteky,veľké a aj kocky. Posypeme zvrchu ľanovými semiačkami.
-
6
Dáme na plech a pokropíme vlažnou vodou.Pečieme na 190°C 40 min.
-
7
Napísala by som aby ste to nechali vychladnúť na mriežke,ale to by som si protirečila-u nás sa zjedli ešte horúce:) Najlepšie nám chutili s lekvárom domácim a domácou lučinou s domácim syrom :) Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu