Zdravé celozrnné pečivo (fotorecept)
Autor receptu: bobakarasova
Skúšala som moje prvé domáce celozrnné pečivo podla receptu čo sme našli po našej babičke :)
Viem že nieje dokonalé,ale robila som prvý krát kysnuté cesto,a všetkým veeľmi chutilo,všetko
zmizlo ešte teplé :) Z vrchu je krásne chrumkavučké a znútra vláčne a mäkučke :) Síce ešte nieje
také aké robievala babička,ale nabudúce budú snáď už dokonalé :)
10 porcií |
55 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na kvások-Múky,Droždie,Soľ,Cukor,Droždie,Vlažnú vodu.
- Vymiešame si kvások. V druhej mise zmiešame všetky ostatné suroviny.
- Dáme si trúbu vyhriať na 40-50°C. Do kvásku primiešame zmes ostatných surovín.
- Vyhriatu trúbu vypneme a vložíme do nej na 45min. Kvások. Necháme vykysnúť do dvojitého množstva.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme valec.Cesto je krásne poddajné,vôbec sa nelepí,skvelo sa tvaruje. Vytvarujeme ľubovolné pečivo. My sme zvolili žemličky,malé rožteky,veľké a aj kocky. Posypeme zvrchu ľanovými semiačkami.
- Dáme na plech a pokropíme vlažnou vodou.Pečieme na 190°C 40 min.
- Napísala by som aby ste to nechali vychladnúť na mriežke,ale to by som si protirečila-u nás sa zjedli ešte horúce:) Najlepšie nám chutili s lekvárom domácim a domácou lučinou s domácim syrom :) Dobrú chuť :)