Zdravé celozrnné pečivo (fotorecept)

Autor receptu: bobakarasova

Skúšala som moje prvé domáce celozrnné pečivo podla receptu čo sme našli po našej babičke :) Viem že nieje dokonalé,ale robila som prvý krát kysnuté cesto,a všetkým veeľmi chutilo,všetko zmizlo ešte teplé :) Z vrchu je krásne chrumkavučké a znútra vláčne a mäkučke :) Síce ešte nieje také aké robievala babička,ale nabudúce budú snáď už dokonalé :)

10
porcií
55 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na kvások-Múky,Droždie,Soľ,Cukor,Droždie,Vlažnú vodu.
  2. Vymiešame si kvások. V druhej mise zmiešame všetky ostatné suroviny.
  3. Dáme si trúbu vyhriať na 40-50°C. Do kvásku primiešame zmes ostatných surovín.
  4. Vyhriatu trúbu vypneme a vložíme do nej na 45min. Kvások. Necháme vykysnúť do dvojitého množstva.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme valec.Cesto je krásne poddajné,vôbec sa nelepí,skvelo sa tvaruje. Vytvarujeme ľubovolné pečivo. My sme zvolili žemličky,malé rožteky,veľké a aj kocky. Posypeme zvrchu ľanovými semiačkami.
  6. Dáme na plech a pokropíme vlažnou vodou.Pečieme na 190°C 40 min.
  7. Napísala by som aby ste to nechali vychladnúť na mriežke,ale to by som si protirečila-u nás sa zjedli ešte horúce:) Najlepšie nám chutili s lekvárom domácim a domácou lučinou s domácim syrom :) Dobrú chuť :)