Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. júna 2014
Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept)
Foto: pusta

Nič tak dobre neosvieži v horúčavách, ako práve známa zázvorovo - citrónová limonáda, ktorú som dnes vylepšila s karamelom, chuť úžasná - pridávam recept pre milovníkov tohto nápoja.

10 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

 ks (cca priblizne 5cm jeden kusok)
2 ks
2 ks
1 pl
5 pl
1 veľká hrsť
1500 ml (studená)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som a umyla mätu piepornú.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prichystala som zázvor, a odkrojila som z neho kúsok asi 5 cm veľký.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najlepšie sa čistí zázvor ostrou hranou aluminiovej čajovej lyžičky, oškriabanie šupky ide ľahko, rýchlo a v tenučkej vrstvičke, dá sa dobre škrabkou na zeleninu alebo ostrým nožom ošúpať zázvor, ale odpad je potom príliš veľký potom a zbytočný.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zázvor som opláchla studenou vodou, osušila papierovou utierkou a ostrým nožom som ho pokrájala na tenké plátky, nie je vôbec nutné ho strúhať a vymačkávať z neho šťavu, uvoľní sa jej dosť v dalšom spracovaní tohoto receptu. postup krájaním je oveľa jednoduchší a rýchlejší v danom prípade.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Škrabkou na zeleninu som olúpala na tenučko citrónovú kôru...

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a vytlačila som šťavu z dvoch citrónov.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do veľkého hrnca som nasypala hnedý cukor...

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a na silnom plameni som za stáleho miešania pripravila karamel, pozor NESPÁLIŤ!!!, aby nezhorkol.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som citrónovú kôru ku karamelu,...

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..aj citrónovú šťavu, teraz to prudko zaškvrčí, treba dať pozor, aby horúci karamel neprskol na vás.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zmes som zaliala odmeraným množstvom studenej vody, minerálku ani bublinkové vody neodporúčam pri tomto postupe, lebo kysličník uhličitý pri varení unikne,...

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ....priviedla do varu a ked voda už vrela, prihodila som listy mäty, vypla som plyn, nechala úplne vychladnúť, zatiaľ sa dobre vylúhuje zázvor i citrónová kôra a uvoľní sa aróma a chuť mäty, potom som celé precedila cez jemné sitko, do veľkej fľaše a odložila som vychladiť hotový nápoj do chladničky.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som zázvorovo - citrónovú limonádu v pohári s ľadom, kolieskom citróna a so slamkami, hotová limonáda fantasticky osvieži v týchto horúčavách a karamel v kombinácii s ostatnými surovinami dodáva limonáde vynikajúcu chuť. Každý si môže prisladiť alebo nariediť podľa svojej chuti. Správny slovenský spisovný názov zázvoru je Ďumbier lekársky :-)

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zázvor sa používa predovšetkým ako korenina v stredomorskej a ázijskej kuchyni už viac ako 3000 rokov, má výraznú aromatickú sladko-pikantnú citrusovú chuť, používa sa do jedál,pečiva, v cukrárstve, na výrobu limonád, čajov, rôznych nápojov a zázvorového piva. Do západnej Európy sa dostal Z Indie a Číny už v 9. storočí. Bol známy v Egypte, Ríme a v starovekom Grécku a krajinách Blízkeho východu, je známych viac druhov, čierny, biely, ružový v Japonsku a fialový v ázijských krajinách ako galangal, poznajú ho i v arabských štátoch už veľmi dávno. Používa sa čerstvý i sušený. Má priaznivé zdravotné účinky, zlepšuje činnosť čriev, pôsobí proti kŕčom, nevoľnosti, kinetózam z cestovania, bolestiam hlavy, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, proti skleroze, pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, ciev a na krvný systém, pôsobí úľavu pri nevoľnosti v tehotenstve, stimuluje imunitu, ako prevencia pri chrípke, má antiseptické účinky, likviduje baktérie a vírusy, má mnohostranné využitie.

    Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

kukulienka71
moja obľúbená limonáda mimo domu je Kinley ginger alle, skúsim túto tvoju, určite je osviežujúca, dobrý nápad s karamelom:-)
safran
chválim karamel :-) z cukru, sa stane zásaditotvorná látka, citrón napriek svojej kyslej chuti sa tvári v tele tiež a ako zásada... výborná limonáda na leto a s "fefermincľou" a ďumbierom pre prekyslený organizmus zvlášť...
julica
Pekne, ak sa skaramelizovaný zázvor (áno, aj zázvor je spisovný výraz) skaramelizovaný zaleje čiernym čajom, okyslí a osladí, vznikne nápoj veľmi podobný kofole.
jozka2
limonada je velmi osviezujuca,ale skor v chladnejsom pocasi,lebo zazvor prehrieva telo,skrabkou by som ho necistila ma vela odpadu,ale ako pises pusta lyzickou,nemusi byt len aluminiova ide o to,ze je ohnuta a pekne tenucka supka s nou ide velmi lahko dole,je to sice piplacka,ale sa lyzickou krasne osupe kazdy zahyb ani netreba velmi tlacit ide to lahko.Videla som jedno video,kde jedna korejcanka cistila do zasoby,zalievala potrety medom a bola to zasoba na caj atd. do zasoby,aby sa nemusel stale novy pripravovat, je s tym piplacka.Takto som zacala robit aj ja,je po ruke kedykovek si clovek zmysli,ze chce z neho napoj.
mijaita
@julica to hned vyzkousim! Caj se zazvorem delam, ale takhle neznam a libi se mi to. @pusta limonadu mam vychytanou, zkusim osladit karamelem, jsem zvedava co to udela.
yogicek
@pusta prepáč, ale musím sa opýtať @megdesign čo mám teraz robiť, keď mám v kuchyni elektrické rozvody z hliníkových káblov, keď Al nemá v kuchyni čo hľadať.
1x mimit
safran
@julica , do kryštálového cukru pri karamelizácii vsypať ďumbierový prášok, či ako? zaujíma ma to...
pusta
@yogicek DDDDD
v pohode, pýtaj sa spokojne :-)
múdry Marcel ti poradí :-)
ja ti len neviem, ked mám doma všetko z pravého zlata a striebra, len tú aluminiovú lyžičku mím ako vzácnu relikviu, tak som tú použila na škriabanie zázvoru :-)
nuž a ja viem tak, že pendrekovú chuť a vôňu má len lékorica, pardon, po slovensky sladké drievko :-)))
pusta
@kukulienka71 , aj moja obľúbená lionáda to je.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
megdesign
@yogicek no ak mas hlinu v stenach /tak tomu my elektrikari nadavame, ked ma niekto doma hlinikove kable/ tak treba vymenit rozvody za medene. Hlinik ma vyssi prechodovy odpor /resp. kontakt hlinik-skutka = spoj/ ako med, cize kladie prechodu el. napatia vacsi odpor, tym padom sa viac zahrievaju, stupa prechodovy prud a tym padom su neefektivne. Idealne by boli kable zo zlata ;)

PS: Za mierny poplatok ti tie kable pomenim ;)

@pusta Nie nie. To co mam doma lekorica nieje. Som v praci, ale ked pridem domov, dam latina name ;)
1x hanak
pusta
@megdesign , nesekol si sa náhodou? :-)))
Medovka lekárska nevonia po pendreku, ktorý si v detstve žuval, po pendreku vonia lékořice - po česky alebo sladké koreň Sladké drievko - po slovensky. :-)
Medovka má nápadne citrónovú vôňu, používam ju na ozdobenie zákuskov, aj do limonád.
Mäta pieporná je správne - pozri si za všetky 3 spomenuté rastlinky napr. botaniku.
pusta
@safran , super vysvetlenie z ajurvédy.
dakujem.
tvoju pochvalu so veľmi cením.
megdesign
Tak este raz: :D

Dnes 10:23 - Ja davam aj Medovku a teraz som si kupil jednu bylinku, napisane na stitku ma "Limonadova bylina" /musim pozriet latinsky nazov/ a voni ako tie cierne pelendreky, co sme kedysi zuvali, ked sme decka boli ;)

Cize medovka viem co je, ale neviem co je ta druha bylina. Pisem o dvoch rozdielnych. Co to pleties dokopy? :D
pusta
@Marcel , to ty si točil o Medovke :-)
tu máš skopírovaný tvoj koment:-)))
Ja davam aj Medovku a teraz som si kupil jednu bylinku, napisane na stitku ma "Limonadova bylina" /musim pozriet latinsky nazov/ a voni ako tie cierne pelendreky, co sme kedysi zuvali, ked sme decka boli ;)
megdesign
Odpadnem :D Sak tam pisem o dvoch rozdielnych bylinach :D

"Ja davam aj Medovku" /Medovka viem co je/

a

"teraz som si kupil jednu bylinku, napisane na stitku ma "Limonadova bylina" /musim pozriet latinsky nazov/ a voni ako tie cierne pelendreky, co sme kedysi zuvali, ked sme decka boli ;)

Uz neviem ako ti to mam napisat....
pusta
ja nepletiem nič dokopy, len píšem drahý môj, že Medovka vonia nápadne po citróne, nie po pendreku.
po pendtreku vonia lékorica=sladké drievko.
Capišto @Marcel ?
pusta
no nebolo to jasné z tvojho komentu, anjel môj, terazz si upresnill, ty botanik :-)
megdesign
Ale sak ja viem co je medovka a aj ze vonia po citrone. :D Medovku mam doma uz dlho. Ale kupil som si este jednu bylinu, ktora vonia po pelendreku a tej nazov neviem... To necitas komenty poriadne a nevidis tam to "a"??? :DDD Potom ze vznikaju faux-pas. :D
pusta
@jozka2 , ja som písala, že osvieži, nie že ochladí :-)
vysvetlila @safran.
to, čo píšeš ty, ten princíp funguje v arabských krajinách, krajinách Blízkeho východu, v Indii, všade tam, kde je veľmi horúco, sa práve preto pije horúci čaj, lebo vyrovnávaním teplôt ochladzuje organizmus.
škriabanie zázvoru lyžičkou som popísala, vysvetlila a odfotila.
pusta
@hanak , len pre tvoje info, ja mám ešte všetky zuby, vlastné, zdravé a krásne. sekol si sa pekne. :-)))
pusta
@mijaita , pridať kardamom a škoricu, je úžasné, ich chuť sa vynikajúco snúbi :-)
to je už viac také arabské, ázijské a super!!!
pusta
@hanak , perlíš ako vždy DDDDD
však sa predstav tým, ktorí ťa ešte nepoznajú a napíš si, čo len chceš, neodpoviem ti už.
je jasné, že mi moje zuby závidíš a neboj sa, nie si sám.
ty si mladší ako ja, ty ich zrejme už nemáš všetky a to, čo máš, to asi tiež nie je zdravé - ale takých je väčšina a v oveľa mladšom veku.
nekrenkuj sa k vôli tomu :-)))
aspoň tá tvoja neter zarobí, neumrie hladom :-)))))
radulienka
Krásny recept, takto by sa pridaním cukru dal určite pripraviťaj sirup, vyskúšam, pretože zázvor a Ginger Ale mám veľmi rada, vďaka za pekný recept...
radulienka
@megdesign , tá tvoja bylina pochádza z Mexika, volá sa Agastache mexicana: Dá sa aj u nás pestovať, ale v zime vymŕza. Treba ju vraj zakryť. "Její listy mají intenzivní anýzové aroma, proto se používají jako koření do salátů, omáček a sladkých pokrmů nebo jako čaj. Svojí vůní láká do zahrad velké množství včel a motýlů." Ja by som ju však nekombinovala so zázvorom, ale pripravila ju tak isto bez zázvoru.
pusta
@marcel , nediskutujj, nebolo to jasné. dal si to spolu do jerdnej vety a saj stou spoklkou to vyznie ako, ked hovoríš o tej istej byline v jednej vete, len rozšíriš o jej vlastnosti.
nebudem ti to viac vysvetľovať.
ten druhý nemôže vedieť, čo tým a ako si to myslel.
ty dávaj pozor, ako si to napísal.
to pro futuro.
megdesign
Jeeeej @radulienka tusim si sa trafila. Ale nebudem este kricat hop, kym domov nepridem a neskontrolujem. :) Ale bolo v nazve daco s Mexikom, yo, yo... Dik.
pusta
@mijaita , super, skúsiš aj karamel :-) teším sa. som potom zvedavá na tvoj názor, ako ti to bude chutiť s karamelom.
dakujem.
2010
Hmm... uz len ja som chybal ze @pusta , ruzovy zazvor to si odkial zobrala ? aspon sa daco tiez priucim.
Pokial som zatial videl v mojom kratkom zivote ginger je ruzovy ked je mlady a z takeho sa robia taketo napoje a ten netreba ani supat. Galangal? ten by som radsej neskusal a tvoja aluminiova lyzicka by nan nestacila


megdesign
:D

Not Found

The requested URL /bylinky was not found on this server.

Apache Server at www.katalog-rostlin.cz Port 80
radulienka
@2010 , máš tam krásne naklíčený zázvor, ten sa dá dať v kvetináči dopestovať na peknú rastlinku, len vonku zamŕza. Aj Kurkuma je krásna kvetina...
pusta
@radulienka , iste, zo zázvoru sa dá robiť aj sirup.
som rada, že sa ti môj recept páči :-)
dakujem za uznanie.
radulienka
@pusta , každý tvoj recept je krásny, nedaj sa odradiť, čakám na ďalšie, fandím ti a aj ich varím a pečiem, máme podobné chute, díky za všetko...
pusta
@marcel nerýp, aj iní to pochopili tak, nielen ja.
láskavo sa nehraj na najmúdrejšieho na vareche, aj ked uznávam, že vieš toho dosť.. OK?
pusta
@radulienka , neboj, nedám sa odradiť, však len o to im ide, budú diskutovať o všetkom možnom, čo nesúvisí s receptom, len aby ma odradili, ale tú radosť im nikdy nespravím, mňa vykresali z tvrdého dreva - nepodarí sa im to nikdy. .-)
však prezentujú len sami seba a svoje hodnoty.
však sa pozri sama, koľko z tých mnohých komentárov je k zázvorovej limonáde :-))))
to ma nesmierne teš, že tento a aj iné moje recepty považuješ za krásne, dokonca podľa nich varíš, pečieš.
je to pre mňa veľká česť.
už mám navarené a nafotené dalšie kvalitné recepty, máš sa na čo tešiť.
dakujem za úžasné hodnotenie mojej práce a pekné zmýšľanie o mne a najmä za povzbudenie :-))!
dobre mi to padlo..
Prajem ti krásny deň a nech ti to diobre varí a chutí!!!
pusta
@2010 , máš krásny zázvor (Y)
si fakt všeestranný, obdivujem a blahoželám!!!
pusta
@marcel , potom založ diskusiu, tam diskutuj o tom a už nespamuj tento recept.
dakujem.
pusta
@marcel , rob si, čo chceš, mne je to jedno.
ja ti to nerobím. tak nechápem, prečo to robíš ty mne.
je to na tebe, vlastne to viem a vysvetľovať nemusíš.
pusta
@2010 , dakujem za osdpoved, ja viem ako Galangal vyzerá, aj kde sa pestuje a do čoho používa, spomenula som ho len preto, že patrí do čeľade zázvorovitých.
tiež sa nazýva modrý, pestuje sa v Indonézii, Laose, Thajsku a Barme.
je ich viac druhov, má chuť ako zázvor, ale oveľa intenzívnejšiu, je ostrejší, známy vo východnom kulinárstve
videla som ho v TV, ešte som s ním nerobila. nemala som ho ešte.
si veľmi šikovný, viem, že ťa toto všetko veľmi baví - dakujem ti za prefektné foto.
pozrela som si aj tvoj link a uložila som si recept -dakujem.
safran
@2010 ja sa domnievam, že sme na stránke Varechy, takže sa hlavne a v prvom rade pozerá na rastliny z gastronomického využitia. Pusta nepísala o botanických druhoch... ako znalca suši nerozumiem, prečo Ťa tak zarazil ružový (nakladaný) ďumbier, zvlášť ak hneď spomenula Japonsko. Lebo mne to napadlo prvé. Galangal mám doma iba sušený, (priznávam, riadne húževnatý), ak by sa chcel niekto dozvedieť o niektorých zaujímavostiach o ňom, tak napr. tu  zdrava-vyziva.doktorka.cz/thajske-koreni-nejen-proti/...
safran
presne tak@2010 , nakladá sa, podobne ako si uviedol recept na cibuľu, len s ryžovým octom... dá sa týmto diskusia o ružovom ďumbieri uzavrieť? keďže nemá s receptom priamu súvislosť?
pusta
@tiginko , tak sa neunúvaj a neunavuj :-)
ked nemáš čo povedať k zázvorovej limonáde.
šetri sa.
pusta
@margaretka28 , a čo si taká jedovatá, čo ťa to ak škrie?
vieš, tebe môže škodiť všetko a aj na diaľku.
ja som v pohode, bez obáv.
pusta
vieš, mala si sa vedieť v prvom rade dobre vydať a nebudeš musieť počítať eurička, vybavenie doma @margaretka28 , môžeš si hovieť bez starostí potom a nemusíš sa zaoberať takými prkotinami ako je rozpočet a zaťažovať sa závistlivými komentami aké dávaš.
safran
@2010 skoro ako bublinu do vodováhy :-) nie som administrátor tejto stránky, viaceré diskusie (nie tu) sú moderované a nebolo by na škodu, nedochádzalo by k osočovaniu...
pusta
margaretka28, dostať prémie raz za čas je dobré, ale to nie je akortrvalo sa mať dobre :-)
som rada, že máš dobrú náladu a k prémii za prácu blahoželám.
svedka
Na zazvore teraz ,,ficim,, denno-denne :) S karamelom som veru nikdy neskusala,dakujem za recept.
1x safran
pusta
Milá@svedka , to je dobre, že na tom tera fičíš denno-denne, potrebuješ teraz veľmi a verím, že aj pomáha :-)
s karamelom to je ešte lepšie :P
poteší maj skúsiš môj receptík.
to ja dakujem tebe
pusta
a hlavne, že to súvisí so zázvorovou limonádou.
nevadí mi to, len škoda, že si niečo také poučné nedal pod niektorý svoj recept. aj tam by som sa rada poučila - dakujem @marcel , chápem, že si sa musel pochváliť.
pusta
to aj mňa teší, @marcel
tvoje súvetia nechápu viacerí, ale to nič.
ja vždy chápem toho, kto sa chce pochváliť.
radulienka
@pusta , mal by to byť blog o varení a pečení, ale mnohí dobrí varecháči už len málo pridávajú kvalitné recepty, mnohí odišli úplne, ja som to vzdala hneď. Neuznávam, že si ľudia dovolia haniť prácu iných, ktorí svoje recepty vyfotia, vložia sem a potom sa do nich púšťajú iní takým neserióznym spôsobom. Mnohí to vzdali bohužiaľ. Ja tu hľadám nové a zvláštne veci a tých je tu už pomerne málo.
Preto som ti vďačná, že to nevzdávaš a že si môžem nájsť ešte pár pekných receptov z tvojej tvorby. Držím ti palce, aby si to zvládla.
raban
Práve v lete je zázvor veľmi zdravý, podporuje trávenie, pôsobí antibioticky a stimuluje imunitu. V lete sa potraviny teplom rýchlo kazia, preto je dobré všade, kde sa dá, použiť zázvor, aby sa nám nič nestalo. Takáto limonáda teda osvieži a súčasne i lieči. Super recept s tým karamelom.
jozka2
Safran,napisala som to,lebo som o tom dost vela citala,on riedi krv nemal by sa pit pri pouzivani liekov na riedenie krvi a vraj je to skvely napoj na chladnejsie dni nie v horucavach,pijem ho aj ja ked som doma tak si ho rada pripravim,alebo po veceri,ked idem hrat tennis tak ho neuzivam,alebo niekde vonku ked som v pohybe,ked je to inac potom sorry.
jozka2
bolo tam viac krat napisane,nepouzivat v horucich dnoch,lebo on rozprudzuje krv.
jozka2
pusta tvoja limonada musi byt vynikajuca aj ked skrabes s hlinikovou lyzickou,ta vobec neuskodi dumbieru lebo skoro pri skrabani neporusi jeho povrch a chcem este napisat taki sme citlivi na Al,ked som pred vyse 25 rokov prisla do USA skoro kazda domacnost mala hlinikove riady a co je zaujimave stretavam sa aj dnes a to nie len v chudobnych rodinach ale milionarskych,kde pouzivaju hlin.riady a ked pozerate rozne vysielania z USA o vareni pouzivaju aj tam AL riad a dozivaju sa skoro do 100 rokov a ani s kolom ich nedobijes.Takze si tu svoju hlinikovu lyzicky popri ostatnom zlate veselo pouzivaj aj nadalej.Este chcem napisat,vyhodila som vsetky riady,cely set,co sme mali z teflonu a nahradila som ich varnym sklom,ktore som pokupila za &5 v drift store az mi skoro oci vyskocili ked som to videla ako niekto to nevedel ocenit.Dnes mi tieto riady kazdy zavidi,vraj kde som to kupila no v second-hand.
pusta
@jozka2. ja mám ie lyžičky ako relikviu, a aj ich smelo používam, viem, že to zázvoru neuškodilo a aj viem, prečo nie, nie som útlocitná, mám dosť rozumu, aby som vedela rozlíšiť, čo ešte áno a čo už nie., nepodlieham "módnym trendom", ktoré sa neskôr ukážu ako falošný poplach a už vôbec nie nátlaku, vtedy sa ešte viac zapriem, nenechám si od nikoho s*ať na hlavu od nikoho.. už si mnohí vylámali na mne zuby a aj si ich vylámu. som prístupná rozumnému slovu a rozumným argumentom. na mňa organizované útoky a donucovacie prostriedky, ani nátlak neplatia. mám doma okrem iného celú súpravu z jenského skla a úspešne v nej varím už viac ako 40 rr, tiež som si všimlal, že jej cena výrazne stúpla. teflon som mala len krátko, ale neosvedčil sa mi. môj priateľ je šéfkuchár, má kompletný riad - veľmi drahý a kvalitný teflon, ani som ho nikde inde nevidela, v tom sa mi varí jedna báseň, nesmie sa umývať v umývačke riadu, len ručne, avšak to je úžasne ľahké, nič sa na ňom neprichytí, stačí utrieť papierom alebo len opláchnuť horúcou vodou.veľmi záleží aj na tom, odkiaľ je, kto ho vyrába a v akej kvalite, to nikdy nie je iba o cene.
pusta
@radulienka , máš pravdu, ale takí sa vždy nájdu. viem, ktorí varecháči išli, ktorí sa vrátili a ktorí už nie, stretávam sa s nimi na iných weboch, kde som tiež aktívna.
keby aj tu admini moderovali diskusie, komentáre, ktoré nuie sú v súvislosti s receptom a tie urážlivé vymazali radikálne, nespratníkov upozornili 2x a ak, nepomôže, tak zablokovali - tí ostatní by sa veľmi rýchlo spamätali a zrovnali, takto je to praktizované na iných weboch,. potom by sa aj tu tak admini ako aj používateľom veľmi dobre a v pohode pracovalo. nediali by sa také nechutnosti a nedošlo by k osočovaniu nikoho
@radulienka , neboj, nevzdám to, pokiaľ budem mať rp, o ktorých viem, že sú pekné, dobré a kvalitné, pridám ich.
máš pravdu, že prácu nikoho netreba zhadzovať, treba hodnotiť recept, nie osobu, sympatie a antipatie k tej-ktorej osobe vyjadrovať, ved sa tu navzájom vôbec nepoznáme, nič o sebe nevieme, nemáme právo nikoho súdiť podľa seba a svojich dojmov, a hlavne, je na mieste vážiť si prácu toho, kto recept pridal, to si treba v prvom rade uvedomiť.
pusta
@radulienka , dakujem za podporu, povzbudenie, pekné hodnotenie mojej práce a tvoj hodnotný komentár.
Prajem ti Pekný deň.
pusta
@raban , správne, je pravda čo píšeš a je to k receptu, :-)
áno, práve v lete je to dôležité a práve v lete táto limonáda osvieži, zároveň lieči, stimuluje imunitu...a iné.súhlasím s tebou.
tiež som sa snažila o zázvore napísať niečo viac, podobne ako pri iných mojich receptoch napíšem niečo viac o použitej surovine.
niekedy však premýšľam, či to má vôbec cenu,podeliť sa o svoje vedomosti, ked vidím tie "milé, hodnotné a múdre" komentáre tých, čo "všetko vedia a všade boli", ale je tu oveľa viac takých, ktorí sa zase radi dozvedia niečo navyše a vážia si to.
som rada, že sa ti recept páči.
dakuijem za tvoj pekný komentár k receptu i za pochvalu.
safran
@jozka2 , práve preto som pridala link, podobne je to so škoricou, tiež treba brať ohľad, ak niekto používa lieky na riedenie krvi, ale napr. kardamom, ako si napísla vo vode telo ochladzuje, pridaný do mlieka (proti zahlievaniu) za sa správa ohrievajúco, je to celá veda :-) aj ja sa to iba učím, lebo je toho a kombinácií neuveriteľných...
marienka44
@Pusta , ja si myslím, že aluminium by sa nemal použíť v kuchyni, nakoško negatívne pôsobé na mozgové bunky, ako som o tom dávno čítala. Dostane sa do jedla hlavne oterom, čo pri čistení zazvoru je pravdepodobneé Takú službu mi spraví aj nerezová lyžička bez vedľajších účinkov.
Citrón treba dôkladne umyť, lebo je chemicky ošetrený. A varom sa C vitamín ničí, oxiduje, takže šťavu z citróna by soim pridala až po vychladení.
Idem recept vyskúšat, chýba mi ale tá bylinka. :-)
pusta
@marienka44 , v podstate máš pravdu s tou lyžičkou, použila som ju, lebo sa mi s ňou veľmi dobre robí, okrem toho, to uvoľnené množstvo je skutočne nepodstatné a zanedbateľné, najmä ak zvážiš, že to nerobím denne a vo veľkom, ani pravidelne, ale nezaškodí upozorniť tých úzkostlivých - súhlasím.
pokiaľ ide o citróny, mala som kvalitné Bio citróny, teda neboli chemicky ošetrené, nenapísala som to do surovín, lebo mnohých to dráždi, mala som ich napriek tomu, že boli chemicky neošetrené a Bio, dôkladne umyté, okrem toho - to je predsa samozrejmosť, aspoň u mňa.
varom sa C vitamín ničí, to je pravda, ale aj pri zalievaní vriacou vodou, teda nevyberieš si, najmä nie v recepte na limonádu, kde sa horúca voda používa na vyluhovanie a tak je to aj pri čajoch, tu má citrónová šťava aj inú funkciu. viem, že sa na to dívaš predovšetkým z hľadiska svojej profesie :-)
@marienka44 , budem rada, ak vyskúšaš aj ty, dakujem za tvoj pekný a prínosný komentár k receptu, a že si sa konštruktívne podelila o svoje vedomosti.
jujoska
@jozka2 ze pouzivanie hlinikovych riadov je skodlive pre zdravie potvrdilo uz vela vyskumov. Neviem co je na tom pravdy, ale hlinik sa vraj usadzuje v roznych tkanivach a najviac citlivy na podobne usadeniny je mozog. Hlinik robia niektore studie zodpovednym za vysoky vyskyt Alzheimrovej choroby, ktora je v Spojenych statoch dost rozsirena. Na margo pouzitej lyzice v tomto recepte: podla mna ju Pusta pouzila, lebo ma ostru hranu, ostrejsiu ako maju nerezove. Z obcasneho oskrabania zazvoru urcite neochorie, horsie by bolo, keby pouzivala hlinikove pribory alebo hrnce pravidelne, co nepredpokladam. Ako hovori jedno ceske prislovie: kdo s cim zachazi, tim take schazi :-D
kimlo
A este jedno ceske prislovie: Hlinik se vodstehoval do Humpolce... :-)
jozka2
Jujoska,velmi pekne ti dakujem za vysvetlenie -ja to, viem som chemicka a takyto riad nepouzivam I ked je Pravda potrubia su klinikove a hlinik ide do vody,ale s tym nic nenarobis,konzervy atd.,ale my to nezmenime,napisala som,len preto ,ze hlinikova lyzicka na skrabanie neovplyvni ani chut ani kvalitu zazvoru tak ako sa rozvinula debata pod receptom.
jozka2
vdaka Safran,vidim,ze mas prehlad o vela veciach co sa gastronomie tyka,ja rada taketo veci studujem tiez co sa tyka zdravia.
pusta
@radulienka , ten článok som už čítala pred vložením receptu, je veľmi dobrý.
pomohla si aj ostatným, sú tam veľmi užitočné informácie,
aj ja ti dakujem za seba za vloženie linku.
TS neprišla.
Prajem Ti pekný deň :-)
natalienat
Práve som dokončila prípravu, čakám kým vychladne, neviem síce ako to bude chutiť, ale vonia to fantasticky :) Ďakujem za super recept :)
pusta
@natalienat , to ma nesmierne teší. :-) som presvedčená, že ti bude aj úžasne chutiť, ked už to tak fantasticky vonia.
to ja dakujem tebe za vyskúšanie.
valeri
Určite je dobrá, hoci ja by som citrónovú štavu nevarila, škoda vitamínov. Robievam si aj ja podobnú limonádu a zázvor predtým riadne vydrhnem kefkou pod vodou a šupky potom usuším a používam pri varení čaju.
kukulienka71
@pusta , citrónovú kôru som nepoužila, lebo som nemala neošetrenú. Urobila som koncentrovanejšiu verziu, držím ju v chladničke a riedim ju minerálkou, je výborná, chuť karamelu je príjemne cítiť. Odporúčam:-) Podobnú limonádu som včera objavila v novom čísle Dobrého jedla.

1x safran
pusta
@valeri , v tomto nápoji neide ani o vitamíny, ale o výbornú chuť.
no neide ti dole pri vydrhnutí šupka na drobno ? ale ked to ide v celku, tak super nápad.
dakujem.
pusta
@kukulienka , to ma nesmierne teší a aj tvoje vylepšenia :-)
som rada, že s karamelom chutí a že si vyskúšla :-)
dakujem za skvelú správu a vyskúšanie + nádherné foto.
jankamade
Úplne najlepšia limonáda akú som kedy pila ♥ vychladená prípadne s kockou ľadu, výborne človeka osvieži v horúcich dňoch ♥