Zázvorové sušienky fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 21. novembra 2012
Zázvorové sušienky (fotorecept)
Foto: helca103

Aj tento recept mám zo zbierky mojej starej mamy, ona používala sušený zázvor ja dávam čerstvý je ho tam viac cítiť.

20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
600 g
2 ks celé
3-4 cm strúhaný
1 ks
1 ks
na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Suroviny na sušienky. Možno bude mať niekto výhrady k použitému smetolu ale to je vec názoru. Na fotke mi chýba vanilkový cukor,zabudla som ho tam vložiť.

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku,cukor,PDP,smetol,vajcia som dala do misy,zázvor som očistila a asi 3-4 cm som postrúhala na jemno. Všetko spolu som vymiesila a dala som na chvíľu odpočinúť do chladu. zatiaľ som si pripravila formičky na vykrajovanie. Cesto som rozdelila na 2 časti len preto,aby sa mi lepšie pracovalo.

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkala som a vykrajovala rôzne tvary,ktoré som dala na papierom vyložené plechy. Sušienky som potrela rozšľahaným bielkom. Mne vyšlo na 6 plechov.

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som v elektrickej rúre podľa veľkosti sušienok /malé 8 minút/ veľké 10-12 minút/ to si musí každý odsledovať lebo každá rúra je iná.

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Špeciálna ,,objednávka" na sušienky v tvare macíkov.

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mackovia 3 veľkostí :-)

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dajú sa jesť hneď sú takú chrumkavé,ale keď postoja 2-3 týždne tak majú trochu intenzívnejšiu chuť. Rada ich pečiem kôli ich trvanlivosti - teda ak sa hneď nezjedia :-) Ja ich skladujem tak, že ich poukladám do skleného 3 l pohára.

    Zázvorové sušienky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

niniatko
toto vyskúšam, máme doma radi zázvor a dnes som kúpila taký krásny kus a len trochu z neho použila, tak aspoň využijem aj zvyšok
helca103
@niniatko budem rada ak dáš vedieť ako sa podarili. Ja som si po ich upečení uvarila aj zázvorový čajík a práve ho popíjam :-)
rea1
@niniatko , ak máš rada zázvor, skús toto:
nastrúhame 30 dg zázvoru, precedíme cez jemné plátno (aj sitko stačí :-) ) a ešte dobre vyžmýkame. do šťavy vlejeme 1 liter 100%-ného ananásového džúsu a podľa chuti dosladíme medom. ak sa to niekomu zdá príliš silné, rozriedi si to vodou, sódou, minerálkou podľa vlastnej chuti.
keďže som tu nedávno zháňala formičku na zázvorníky, recept okamžite ukladám. :-)
rea1
@niniatko , prepáč, som pako zábudlivé, ešte tam patrí citrónová šťava - tiež množstvo dle ctěné chuti.
helca103
@rea1 , to musí byť dobrota ešte som zázvor s džúsom nepila. Ďakujem za výborný tip, určite vyskúšam podľa teba urobiť tento nápoj :-)
niniatko
práve som ich dorobila, podarili sa a sú veľmi chutné
cistinka
Tiež asi vyskúšam, zázvorníky milujem a mám sľúbenú aj formičku :-)
evanaaa
Musím si aj ja dať tie zázvorky do KK, ešteže to tu čítam, tiež som si uvarila zázvorový čaj a zabudla naň, tak som si ho dala vefľa seba a pijem, lebo nejak poťahujem( dúfam, že to nebude nádcha....).
helca103
@cistinka , toto nie sú klasické zázvorníky ide do nich tuk a preto som ich nazvala sušienky, budem rada ak Ti budú chutiť aj tieto. Si kuchárka ktorú obdivujem a často skúšam tie tvoje recepty.
helca103
@evanaaa zázvorový čajík je veľmi dobrý a veru aj ja si uvarím liter a potom popíjam celý deň.... ja som sa ho naučila variť práve tu z vašich rád a skúseností
jerica
@helca103 krásne , vydarené , určite neostanú nepovšimnuté,zatiaľ ukladám :-) kk.
molka
určite aj ja vyskúšam napiesť zázvorníky a k nim budeme popíjať zázvorový čaj s medom urobený podľa rokmi osvedčeného kórejského receptu - hotový čaj sa dá kúpiť aj cez internet v litrovom pohári, vyzerá to ako kompót a má vynikajúce účinky - pozri exotické čaje
vilmuska60
a veruže i ja ich tento týždeň upečiem, ako dieťa som ich mala veľmi rada,len som si nevypýtala recept od mamky:(....a ten čo mám doma...tak ešte po polroku si na nich človek vylamuje zuby:)
helca103
@jerica u nás veru nevydržia do Vianoc zjedia sa raz dva :-)
@molka vyskúšaj ak máš rada zázvor a čajík tomu to je super
helca103
@iva63 vyskúšaj je to vďačný recept a ak sa hned nezjedia tak vydržia dlho. Raz sme na jednu plechovú krabičku zabudli a ešte aj po 3 mesiacoch boli jedlé :-)
klaura
recept sa mi veľmi páči ... veru ho zajtra aj urobím ... hádam stihnem trochu odložiť aj na Vianoce ... :)
ancicka
Vo fľaši som ešte neskušala uskladňovať,vyskúšam,kk
helca103
@ancicka človek sa učí celý život a preto som sa aj ja prihlásila na Varechu. Je tu úžasná partia kuchárov ktorá si navzájom pomáha a radí, veru som sa tu aj ja veľa odkukala z tvojich receptov :-)
mariaklara
@helca , trochu sa ich bojím robiť, lebo raz som jedla, už neviem kde, ale boli také tvrdé, že som si skoro zub zlomila:-))), máš nejakú fintu na to aby boli mäkké?
helca103
@kl árika na to nemám fintu a sušienky sú tak akurát ani tvrdé ani veľmi mäkké. Určite si zuby nevylámeš. Ja ich už roky pečiem rovnako a skladujem v sklenenej fľaši. Ale vhodná je akákoľvek nádoba aj plechová,či porcelánová- ale uzavretá. Fintu mám akurát na medovníčky ak sú tvrdšie tak k nim dám rozkrojené jablko a o 2 dni sú mäkučké. Vyskúšaj z polovičnej dávky a sama zistíš aké sú. Potom daj vedieť ako to dopadlo :-)
elena
Ja som už kapitulovala s tradičnými zázvorníkmi. Vždy sa mi vypukajú - vyjde bublina navrch, či suším, či nesuším. Takže teraz k Veľkej Noci urobím tieto. Už je cesto zarobené a čaká na svoj osud. Som zvedavá, čo to len bude!
helca103
@elena tieto sa Ti určite podaria. Držím palce a daj vedieť ako chutili :-)
Peknú Veľkú noc želám.
eleonora2
Mojim deťom chutili tak ve+mi, že celú dávku zlupli za dva dni.
helca103
@eleonora2 to ma veľmi teší, že chutili. Zatiaľ mám s nimi len dobré skúsenosti. Stalo nám raz, že sme na jednu malú fľašu akosi pozabudli a šupli sme ju do rohu. Po 2 mesiacoch sme ju objavili a boli stále výborné.
janko38
ahoj @helca103 chcem sa iba poďakovať za super nápad s uskladnením sušienok. Odkukala to už aj moja mamina a mám poďakovať aj za ňu. Už inak ani neukladá, len do veľkých pohárov ktoré si vydrankala v reštaurácii.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia