Foto: helca103
Aj tento recept mám zo zbierky mojej starej mamy, ona používala sušený zázvor ja dávam čerstvý je ho tam viac cítiť.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Suroviny na sušienky. Možno bude mať niekto výhrady k použitému smetolu ale to je vec názoru. Na fotke mi chýba vanilkový cukor,zabudla som ho tam vložiť.
-
2
Múku,cukor,PDP,smetol,vajcia som dala do misy,zázvor som očistila a asi 3-4 cm som postrúhala na jemno. Všetko spolu som vymiesila a dala som na chvíľu odpočinúť do chladu. zatiaľ som si pripravila formičky na vykrajovanie. Cesto som rozdelila na 2 časti len preto,aby sa mi lepšie pracovalo.
-
3
Vyvaľkala som a vykrajovala rôzne tvary,ktoré som dala na papierom vyložené plechy. Sušienky som potrela rozšľahaným bielkom. Mne vyšlo na 6 plechov.
-
4
Piekla som v elektrickej rúre podľa veľkosti sušienok /malé 8 minút/ veľké 10-12 minút/ to si musí každý odsledovať lebo každá rúra je iná.
-
5
Špeciálna ,,objednávka" na sušienky v tvare macíkov.
-
6
Mackovia 3 veľkostí :-)
-
7
Dajú sa jesť hneď sú takú chrumkavé,ale keď postoja 2-3 týždne tak majú trochu intenzívnejšiu chuť. Rada ich pečiem kôli ich trvanlivosti - teda ak sa hneď nezjedia :-) Ja ich skladujem tak, že ich poukladám do skleného 3 l pohára.
nastrúhame 30 dg zázvoru, precedíme cez jemné plátno (aj sitko stačí :-) ) a ešte dobre vyžmýkame. do šťavy vlejeme 1 liter 100%-ného ananásového džúsu a podľa chuti dosladíme medom. ak sa to niekomu zdá príliš silné, rozriedi si to vodou, sódou, minerálkou podľa vlastnej chuti.
keďže som tu nedávno zháňala formičku na zázvorníky, recept okamžite ukladám. :-)
@molka vyskúšaj ak máš rada zázvor a čajík tomu to je super
Peknú Veľkú noc želám.