Makový závin
Makový závin

Závin z lístkového cesta fotorecept

grejsy - fotkagrejsy, 13. apríla 2019
Závin z lístkového cesta (fotorecept)
Foto: grejsy

Výborná rýchlovka. Rozbaliť, naniesť plnku, stočiť, upiecť a je hotovo.

15
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

275 g (rolované)
Plnka:
100 g mletý
podľa chuti
podľa potreby
 domáci
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si odrolujeme. Natrieme ho makovou plnkou. Plnka: Mletý mak, cukor, trochu mlieka a džemu si vymiešame dokopy, aby nám vznikla taká akurát plnka na natrenie cesta.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto začneme rolovať do závinu.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech vyložíme papierom na pečenie a prenesieme naň závin. Cesto potrieme po vrchu vodou.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 200 stupňov 15 minút dozlatista.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A porežeme na kúsky.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tento experiment s lístkovým cestom má moja neskúsená dcéra už pár rokov za sebou a musela som jej vysvetliť pár zásad používania lístkového cesta: lístkové cesto je preto lístkové,že sa po upečení lístkuje a keď rozrolujete tento závin po upečení,máte tam udusený/uvarený plátok cesta.Je to vidieť aj na reze.Rolovať môžte len neplnené croissanty,závin sa neroluje,plnka sa kladie v jednej vrstve do stredu a boky sa preložia,prípadne sa boky šikmo nakrájajú a prekladajú cez plnku ako vrkoč.Aj pri potieraní vajíčkom treba dávať pozor na rez cesta - nepotierať,lebo sa hrany zlepia a nebudú sa lístkovať.Preto sa aj na krémeše pečú pláty a plnia sa po upečení.Ten závin vyzerá efektne,ale ja by som to takto nerobila.
@Grejsy (14.4.2019 17:39)
Registrace na Vareche nebyla a není spojena s podmínkou mít a používat fotoaparát. Jestli někdo umí vařit, péct, nezáleží na fotkách. Co a jestli umím, jde poznat i jinak. Recepty tu mám, i fotka se najde. Za svým komentem si stojím. Lístkové těsto jde balit. Někdo to má rád a jiný ne. Ve svobodě si každý vybere.
Máš plno pěkných receptů i fotek a jeden koment k lístkovému těstu na tom nic nemění. Přeji hezký den.