Makový závin
Makový závin

Závin z lístkového cesta fotorecept

grejsy - fotkagrejsy, 13. apríla 2019
Závin z lístkového cesta (fotorecept)
Foto: grejsy

Výborná rýchlovka. Rozbaliť, naniesť plnku, stočiť, upiecť a je hotovo.

15
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

275 g (rolované)
Plnka:
100 g mletý
podľa chuti
podľa potreby
 domáci
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si odrolujeme. Natrieme ho makovou plnkou. Plnka: Mletý mak, cukor, trochu mlieka a džemu si vymiešame dokopy, aby nám vznikla taká akurát plnka na natrenie cesta.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto začneme rolovať do závinu.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech vyložíme papierom na pečenie a prenesieme naň závin. Cesto potrieme po vrchu vodou.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 200 stupňov 15 minút dozlatista.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A porežeme na kúsky.

    Závin z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Lístkové cesto sa dá na veľa spôsobov použiť , či už na slano , sladko. Ten závin je vydarený , hodne maku aj ja mám rada makové tiež . A je to jednoduchý recept čo je výhoda aj pre takých , keď potrebujú rýchlo niečo upiecť pre hostí , ktorí sa ohlásia len pred pár hodinami telefonicky.
Tento experiment s lístkovým cestom má moja neskúsená dcéra už pár rokov za sebou a musela som jej vysvetliť pár zásad používania lístkového cesta: lístkové cesto je preto lístkové,že sa po upečení lístkuje a keď rozrolujete tento závin po upečení,máte tam udusený/uvarený plátok cesta.Je to vidieť aj na reze.Rolovať môžte len neplnené croissanty,závin sa neroluje,plnka sa kladie v jednej vrstve do stredu a boky sa preložia,prípadne sa boky šikmo nakrájajú a prekladajú cez plnku ako vrkoč.Aj pri potieraní vajíčkom treba dávať pozor na rez cesta - nepotierať,lebo sa hrany zlepia a nebudú sa lístkovať.Preto sa aj na krémeše pečú pláty a plnia sa po upečení.Ten závin vyzerá efektne,ale ja by som to takto nerobila.
@Haji (14.4.2019 15:34)

Mluvit, Mluvit, kecat, psat, psat a nikdy nič nepridat, nenafotit, to je tu viac takých osôb. Už sa aj ty konečne pridaj k nejakému dielu. Nikdy si tu nič nedala, len vypisovať donekonečna. Redakcia chybu spravila, že dovolila komentovať recepty tým co tu nikdy nič nedali. No co stalo sa. Nespravodlivé je to tu celé.
@Grejsy Kks, tebe to inak vyháva v hlave. Zverejnený či nezverejnený recpet nesvedčí o ničom. Je tu mnoho ľudí, ktorí mali mať zákaz existencie i na zalievaný čaj. Tiež nemám zverejnené recepty. Zato mám mnoho fotiek pod receptami, ktoré som vyskúšala. Variť viem. Piecť tiež.

@Grejsy (14.4.2019 17:39)
Registrace na Vareche nebyla a není spojena s podmínkou mít a používat fotoaparát. Jestli někdo umí vařit, péct, nezáleží na fotkách. Co a jestli umím, jde poznat i jinak. Recepty tu mám, i fotka se najde. Za svým komentem si stojím. Lístkové těsto jde balit. Někdo to má rád a jiný ne. Ve svobodě si každý vybere.
Máš plno pěkných receptů i fotek a jeden koment k lístkovému těstu na tom nic nemění. Přeji hezký den.
@Haji (17.4.2019 07:46)

Píšeš toto: Recepty tu mám, i fotka se najde. /// A kde je nejaké foto ?/// Nikdy som ho nevidela tu od teba . A už nezabŕdaj do mňa prosím.
@Haji (14.4.2019 18:40)
Najskôr si písala toto :Ano, máš naprostou pravdu. Hodně jsem si dovolila. A teraz rozoberať chceš naďalej niečo ? K čomu by to bolo. Idú sviatky a ja ich chcem mať pokojné , tak preto mi tu nepíš radšej už nič.

Pridaj komentár k receptu: