Závin z bezlepkového kysnutého cesta (bez mlieka)

miika - fotkamiika, 17. novembra 2015
Závin z bezlepkového kysnutého cesta (bez mlieka)
Foto: miika

prvý recept pri ktorom je paradoxne bezlepková verzia koláča chutnejšia, dlhšie vydrží koláč mäkký a prvý raz mi závin nepraskol :)

180 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
1 ks
2 ks
200 ml (napr. ryžové)
80 g (nerafinovaný hnedý)
80 ml (napr. Raciol repkový)
štipka
 (alebo vajce) na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame sušené droždie s múkou, následne pridáme všetky ingrediencie, zamiešame a cesto dáme vykysnúť (najlepšie do misky rýchlokysky)

  2. 2

    z tohto množstva odporúčam max dve nohy závinu, inak sa bude cesto trhať. Cesto sa pomerne zle opracúva, odporúčam vyvaľkať hrubšie , aby sa netrhalo. Cesto som vaľkala rovno na papieri na pečenie, následne som s papierom závin s plnkou aj zavinula a ostatný papier, ktorý bol navyše som odstrihla a závin priamo na papieri som presunula na plech. Naplníme čím chcete - orechami, makom, kakaom, pokvapkáme maslom a zatočíme, presne ako pri kysnutom ceste z normálnej múky. Jeden podstatný rozdiel je v tom, že bezlepkový závin nepicháme pred pečením. Len ho potrieme olejom alebo žltkom aby mal peknú farbu.

  3. 3

    Závin dáme do vyhriatej rúry na horný a spodný ohrev, pečiem 30min. na 180st, potom 20min. na 170st.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
super, tie záviny vyzerajú veľmi pekne. Vidíš, mňa nenapadlo stáčať utierkou, preto som bezlepkové cesto nechala len ako posúch a ten som plnila. Vďaka za návod:-)
Perfektné, myslíte že aj iná bezlepková múka by bola dobrá?
Vyborny ,krasne vyzerajuci a urcite aj tak chuti,az sa mi slinky zbiehaju.5*
Ja som robila pirohy z bezlepkovej muky.Fantasticke,chutia ako tzv,tatarcane pirohy,kto ich jedol vie o com hovorim.