Zaváraný špenát alebo mangold

izabella929 - fotkaizabella929, 12. mája 2012

Tento recept pridávam pre všetkých, kto má záujem uložiť si do špajze zaváraný špenát, po prípade aj mangold..oba sa zavárajú rovnako.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Umytý,očistený špenát varíme v slanej vode 10 minút.Zcedíme a necháme odkvapkať.Pomelieme buď ma mlynčeku, alebo rozmixujeme.Na každý pol litra mletého špenátu dáme lyžicu bravčovej masti a spolu všetko uvariť na hustú kašu.Uvarenú špenátovú kašu naplniť do malých pohárov až po vrch a pridať kyselinu benzoovú.Poháre zatvoriť a sterilizovať 20 min. pri teplote 80st.C. Špenát používate presne tak, ako za surova. Je rýchle hotový a rovnako výborný ako za surova, naviac je vždy po ruke v komore.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

eldina
Izi,vdaka za tip...nepoznám to takto..vlani som mala v záhrade mangold,lepšie sa mi s ním pracovalo,lebo ho bolo "viac" ako špenátu...špenát ked sparím,tak mi neostane skoro nič..:)plnila som ním"koláče" spolu s tvarohom alebo balkánskym syrom...
babidka
Skusim tohto roku urobit par flias - a porovnam s mrazenym spenatom .Moze to byt dobre:-)
izabella929
@malinka711 , neviem ti to povedať, nemám to vyskúšané..receptov mám mnoho,ale ja špenát nemusím...vyskúšaj, možno to nebude problém...mne osobne mrazené zeleniny nechutia, stratia chuť..,inak, budem zavárať aj hlávkový šalát, potom sem dám fotorecept...
izabella929
@eldina , pýtali tu ženy odoňa tento recept, tak som ho pridala pre všetkých...ja neporovnávam, či je lepšie zavárať, ako mraziť...mne chutí lepšie zavárané a nezaberá mi to miesto v mrazáku..a mám už polotovar, hneď je to hotové...chute myslím rovnaké..neviem..mne to chutí...
aroooo
@izabellka , ďakujem za recept, určite vyskúšam,špenát už rastie a ak sa osvedčí, tak len takto, aby zbytočne nezaberal miesto v mrazničke
merylas
Tak to mě nikdy nenapadlo, špenát zavařit :-)) Taky ho jen mrazím.
tothka
Nemám záhradu, takže sa k špenátu nevyjadrujem, ale som veľmi zvedavá na avizovaný zaváraný hlávkový šalát.
pintae
Rada by som vyskúšala, iba tá kys.benzoová mi vadí.Bez nej by to nešlo?
izabella929
@pintae ,vieš ja som tento recept dala sem z mojej zbierky na žiadosť niekoľkých žienok..ja osobne špenát nemám rada a preto ho v mojej záhredke nesadím a nezaváram...neviem, či by to nešlo so salicilom..treba vyskúšať...veľmi rada by som poradila a sem dávam len vyskúšané recepty, nezada by som bola, aby sa vám niečo pokazilo...
izabella929
@babulik666 dáva sa na špičku noža...ja to nepoužívam a mne sa ešte nikdy nič nepokazilo...dokonca ju nedávam ani do sterilizovaného hrášku a ten sa fest kazí...mne sa nikdy nepokazil, mám aj 3 ročné hrášky v špajzi..
majamajo
Dobry napad s tym zavaranim.Skusim tak aj medvedi cesnak.Tiez ho pouzivame ako spenat.Zatial som len mrazila.
ivan14
Hm... no, každý podle svého gusta. Já špenát sklidím, vyperu a jenom nechám přejít varem. Uvařený nemelu - kdo má potom čistit mlýnek :-) - a jen posekám na vále ostrým nožem, úplně to stačí. A mrazím. Dá to mnohem méně práce. A - snad! - v něm zůstane i víc vitamínů, ale to je diskutabilní.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia