Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 18. júna 2012

Mne sa osvedčil tento spôsob odkladania hrášku na zimu..nemrazím ho, lebo mi to nechutí.Takto zaváram hrášok už roky a nikdy sa mi nepokazil a Zobraziť celý popisMne sa osvedčil tento spôsob odkladania hrášku na zimu..nemrazím ho, lebo mi to nechutí.Takto zaváram hrášok už roky a nikdy sa mi nepokazil a mám vždy po ruke, keď potrebujem.Tento rok je o tretinu menej hrašku , ako som bola zvyknutá...ale bude ešte aj druhá úroda,možno to vyváži..

120 minút
príprava
60,30,15 minút
na 70 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dnes som na záhrade obrala všetok dozretý hrach.vytrhala som všetko aj s koreňom, pretože už nekvitne.

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Obrala som všetky lusky a vylúpala hrášky..poriadne som ho umyla pod tečúcou vodou, musí byť úplne čistý bez prímesí a smetí od kvetu.

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som poháre od výživy a strerilizovala som ich aj s vrchnákmi..

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Do pohárov som nasypala hrášok..

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Do každého pohára som pridala pol kávovej lyžičky soli a plnú kávovú lyžičku octu.

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som zaliala studenou vodou až po vrch..

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Poháre som utavorila..

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Na dno veľkého hrnca som uložila staršiu útierku, uložila som na ňu poháre a všetko som zaliala studenou vodou až po vrch..Hrášok sa strerilizuje plnú 1 HODINU. Po hodine varenia, hrniec zanesiem do komory a dám na zem na dlaždice do druhého dňa.Ráno hrniec položím znovu na sporák a varím ,,, POL HODINU,,,,znova po pol hodine zanesiem do komory na dlaždice. Tretí deň ráno dám na sporák a sterilizujem už iba ,,,15 minút,,,dám do komory na dlažbu a keď úplne vychladnú, uložím do police..

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Hotové strerilizované mi vydržia, ak ich neminiem všetky aj 3 roky..Tieto, ktoré su na foto, sú vlaňajšie, pretože ešte sterilizácia tohoročnej úrody neskončila...teraz sú na sporáku...

    Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/ - obrázok 9

Diskusia k receptu

janealli
@Izabella929 potešila si ma týmto hráškom. U nás hrášok len teraz začína kvitnúť, ale keď dozreje, vyskúšam tvoj recept. Ja som dlhé roky hrášok len mrazila, lebo sterilizovaný sa mi asi pred 20 rokmi pokazil. Nebol však sterilizovaný na 3krát a bol len v slanom náleve. Vďaka za podrobný postup.
andreacs
Aj ja vyskúšam. Zatiaľ som len mrazila. Uvidíme, porovnáme...
margaretka28
A používaš ho len do šalátov ? Alebo aj do polievok?Lebo mne by asi vadila octová chuť v zeleninovej polievke.Alebo to tam necítiť?Hrášok som doteraz poznala len v slanom náleve,ale kazil sa mi a preto iba mrazím,ale tvoj recept ma zaujal,len neviem čo ten ocot...
mili2936
Takto na 3-krát zavárala hrášok aj moja svokra a nikdy sa jej nepokazil. Ale pridávala do neho len soľ a vodu. Ja som lenivejšia, tak hrášok mrazím - teda to, čo mi zostane, lebo deti sa o úrodu postarajú veľmi radi :-)
izabella929
@margaretka28 moja, preto sa vám hrášok pokazí, lebo nedávate do neho ocot, hrášok oneobsahuje kyseliny..ten ocot tam vôbec necítiť po otvorení..to sa vstrebá a používam ho naprosto všade, na polievky, prívarky, omáčky..absolutne nie je kyslý...ocot a soľ konzervuje...práve teraz som ho dala do špajze na dlaždice po druhej pol hodinovej sterilizácii...už iba zajtra 15 min..ak dodržíte celoý postup, garantujem vám, že sa vám nepokazí...pozor! sterilizujte ho na plynovom, alebo elektrickom sporáku s nastavením plameňa a v žiíadnom prípade neupravujete, stále sa musí rovnako variť...susedka ho tiež robila ako ja, všetko doržala a na tretí deň sa všetok pokazil.. a to preto, lebo sterilizovala na sporáku na tuhé palivo, prikladala polienka a nebola teplota stabilná..verte mi, že sa mi ešte nikdy nepokazil..
izabella929
Ďakujem vám za komentáre a budem veľmi rada, keď mi o pol roka napíšete, že hrášok drží, nepokazil sa...inak, ak sa niečo má pokaziť, na tretí deň vám zovrie v pohári zamúti sa a je po ňom...držím vám všetkým palce, nech sa vám to vydarí...tá práca s ním stojí za to, lebo neobsahuje konzervanty, je zdravý z mojej úrody...ničím soím ho chemicky neošetrila...škoda iba, že tu u nás málo prší, zvyknem mať z prvej úrody 30 pohárikov...
slnecnicovka
ďakujem za recept...patrím k tým, ktorým sa hrášok pokazil a odvtedy mrazím...skúsim Tvoj postup:)
izabella929
@slnecnicovka , dík za záujem.))) dodržte čas sterilizácie presne na minútu, neskracujte, budťe trpezlivé, oplatí sa...je presne taký, ako sa predáva v obchode...vynikajúci aj do šalátov, všade tam, kde patrí hrášok.-))) nech sa ti vydarí.-))) potom daj vedieť.-) dík...
izabella929
na obrázku mám vlaňajšie poháre, pretože ešte prebieha sterilizácia tohoročnej úrody...vidíte, že je čistý, nie je voda zmútená...
tonicka53
@izabella929 , super recept, prišiel ako na zavolanie :-) ja som tiež doteraz iba mrazila, ale teraz skúsim zavariť podľa teba. Práve idem vylúskať pooberané struky hrášku a potom idem na to :-) Vďaka za podrobný popis receptu a pekné fotky.
izabella929
@tonicka53 , dík za komentár.-) prosím ťa, dodrž čas sterilizácie presne na minútu..čas sterilizácie sa počíta od doby, keď voda začne poriadne vrieť..ulož na dlažbu, alebo aj zem, beton, to je jedno, musí byť na zemi, kde je chladnejšie..držím ti veľmi palce, nech sa ti vydarí...ak by sa n iečo pokazilo, po troch dňoch sa voda zmúti..tebe to nehrozí, držím palce silno a daj vedieť, ako sa dielo vydarilo.-)))))
joel
aj ja vyskúšam tento spôsob, lebo ja zalievam iba čistou vodou a sterilizujem tri krát po celej hodine, keď si prepočitam koľko plynu spalim tak potom sa nechce ani hrášku
izabella929
@joel , toto je osvedčený, vyskúšaný recept, tak netreba po hodine sterilizovať...držím tzi palce, nech sa ti vydarí a máš z neho iba radosť.-)
neposed
zaujimavy recept, ja zavaram bez octu takto: vylupany a umyty hrasok povarim cca 15 min. v slanej vode/ trosku viac ako bezne slana polievka/, ochladim v studenej vode, nalozim do poharikov, zalejem teplym nalevom z varenia hrasku, zavriem a sterilizujem 1h pri bode varu. Pohare mam zaliate vodou az nad viecka. Potom pohare vyberiem, necham na chladnejsom mieste vychladnut a o 3 dni sterilizaciu zopakujem s polovicnou dlzkou sterilizacie. Opat po ukonceni vyberiem a vychladim. Mala som takto vysterilizovany hrasok aj trojrocny. Kedze sa mi recept osvedcil, takto zavaram uz roky aj zelenu fazulku.
babidka
este sa mi nepodarilo dopestovat tolko hrasku aby bolo na zavaranie .-)Ale recept si odkladam do KK - mozno sa mi raz urodi tolko , aby som to aspon vyskusala :-) Iba chcem vediet - nie je po tolkej sterilizacii hrasok rozvareny ? Samozrejme viem , ze takato sterilizacia je najbezpecnejsia .Ale ked som tak /podobnym sposobom/ nalozila fazulku - tak bola velmi makka a nik ju nechcel jest .
izabella929
@neposed ,tiež zaujímavý spôsob,ja takto robím roky a osvedčil sa mi..fazuľku robím podobne ako ty..uvarím,vychladím,naložím do 3,5 dl pohárov pridám pol lyžičky soli a lyžičku octu,zalejem čistou vodou,zavriem a sterilizujem už iba 15.min.
dada1612
No musím skúsiť...hrášok má sklon sa pokaziť...aj mne sa to už raz stalo:( ale skúsim podľa vášho receptu dávam do KK
babkamt
Ja som dnes ráno tiež oberala hrášok. Dala som ho do mrazničky. Už som dlhšiu dobu hrášok nezavárala.
marianne69
@izka Ty si len raz dobra gazdinka,velmi lubim hrasok,ak sa mi podari k nemu dostat sptavim podla Teba,zatial som vzdy len mrazila...
izabella929
@marianne69 , veľmi pekne ďakujem za poklonu.-)) varenie, pečenie a zaváranie je mojim koníčkom.-)))vyskúšaj ro Marianka, určite budeš spokojná.-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia