Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Mne sa osvedčil tento spôsob odkladania hrášku na zimu..nemrazím ho, lebo mi to nechutí.Takto zaváram hrášok už roky a nikdy sa mi nepokazil a mám vždy po ruke, keď potrebujem.Tento rok je o tretinu menej hrašku , ako som bola zvyknutá...ale bude ešte aj druhá úroda,možno to vyváži..

120 minút
príprava
60,30,15 minút
na 70 °C

Postup

  1. Dnes som na záhrade obrala všetok dozretý hrach.vytrhala som všetko aj s koreňom, pretože už nekvitne.
  2. Obrala som všetky lusky a vylúpala hrášky..poriadne som ho umyla pod tečúcou vodou, musí byť úplne čistý bez prímesí a smetí od kvetu.
  3. Pripravila som poháre od výživy a strerilizovala som ich aj s vrchnákmi..
  4. Do pohárov som nasypala hrášok..
  5. Do každého pohára som pridala pol kávovej lyžičky soli a plnú kávovú lyžičku octu.
  6. Všetko som zaliala studenou vodou až po vrch..
  7. Poháre som utavorila..
  8. Na dno veľkého hrnca som uložila staršiu útierku, uložila som na ňu poháre a všetko som zaliala studenou vodou až po vrch..Hrášok sa strerilizuje plnú 1 HODINU. Po hodine varenia, hrniec zanesiem do komory a dám na zem na dlaždice do druhého dňa.Ráno hrniec položím znovu na sporák a varím ,,, POL HODINU,,,,znova po pol hodine zanesiem do komory na dlaždice. Tretí deň ráno dám na sporák a sterilizujem už iba ,,,15 minút,,,dám do komory na dlažbu a keď úplne vychladnú, uložím do police..
  9. Hotové strerilizované mi vydržia, ak ich neminiem všetky aj 3 roky..Tieto, ktoré su na foto, sú vlaňajšie, pretože ešte sterilizácia tohoročnej úrody neskončila...teraz sú na sporáku...