Zaváraný hrášok na zimu /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Mne sa osvedčil tento spôsob odkladania hrášku na zimu..nemrazím ho, lebo mi to
nechutí.Takto zaváram hrášok už roky a nikdy sa mi nepokazil a mám vždy po ruke, keď
potrebujem.Tento rok je o tretinu menej hrašku , ako som bola zvyknutá...ale bude ešte aj
druhá úroda,možno to vyváži..
120 minút príprava |
60,30,15 minút na 70 °C |
Postup
- Dnes som na záhrade obrala všetok dozretý hrach.vytrhala som všetko aj s koreňom, pretože už nekvitne.
- Obrala som všetky lusky a vylúpala hrášky..poriadne som ho umyla pod tečúcou vodou, musí byť úplne čistý bez prímesí a smetí od kvetu.
- Pripravila som poháre od výživy a strerilizovala som ich aj s vrchnákmi..
- Do pohárov som nasypala hrášok..
- Do každého pohára som pridala pol kávovej lyžičky soli a plnú kávovú lyžičku octu.
- Všetko som zaliala studenou vodou až po vrch..
- Poháre som utavorila..
- Na dno veľkého hrnca som uložila staršiu útierku, uložila som na ňu poháre a všetko som zaliala studenou vodou až po vrch..Hrášok sa strerilizuje plnú 1 HODINU. Po hodine varenia, hrniec zanesiem do komory a dám na zem na dlaždice do druhého dňa.Ráno hrniec položím znovu na sporák a varím ,,, POL HODINU,,,,znova po pol hodine zanesiem do komory na dlaždice. Tretí deň ráno dám na sporák a sterilizujem už iba ,,,15 minút,,,dám do komory na dlažbu a keď úplne vychladnú, uložím do police..
- Hotové strerilizované mi vydržia, ak ich neminiem všetky aj 3 roky..Tieto, ktoré su na foto, sú vlaňajšie, pretože ešte sterilizácia tohoročnej úrody neskončila...teraz sú na sporáku...