Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom

dvorka - fotkadvorka, 18. júna 2012
Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom
Foto: dvorka

Ďalší z osvedčených receptov, ktorý som robila aj minulý rok a osvedčil sa mi a bol ovocie bolo pochválené aj doktormi, čo mi riadne Zobraziť celý popisĎalší z osvedčených receptov, ktorý som robila aj minulý rok a osvedčil sa mi a bol ovocie bolo pochválené aj doktormi, čo mi riadne zaimponovalo.

Suroviny

 vriaca




Postup

  1. 1

    Prebraté zdravé a umyté čerešne som dala do zaváracieho pohára, opláchla horúcou vodou z vodovou.

    Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som štipku soli, tak ako keby som si išla posoliť chlieb. Soli len mierne medzi dva prsty, alebo štipku na mokka lyžičku. Ak sa dáva ovocie do menších pohárov, dá sa polovica štipky.

    Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom - obrázok 2
  3. 3

    V rýchlovarnej kanvici som si uvarila vodu a ešte vriacou som zaliala čerešne asi 0,5 cm pod vrchom a hneď zavrela. Pohár som otočila hore dnom a vložila do mikrovlnky, aby bol v teple.

    Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom - obrázok 3
  4. 4

    Takto som postupne urobila niekoľko pohárov, po niekoľkých minútach som poháre po jednom otočila späť keď boli pekne stiahnuté víčka. Mikrovlnku som zavrela a nechala cez noc vychladnúť. Čerešne ale aj iné ovocie ako slivky, ríbezle, josty, egreše sú po otvorení keď sa jedia síce veľmi mierne slané, ale majú svoju chuť. Hodia sa na jedenie len tak, alebo do koláčov pudinkov a podobne.

    Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom - obrázok 4

Diskusia k receptu

horalka66
zaujímavý recept :-)...len ja by som sa bála dať do mikrovlnky aj s víčkami poháre...predsa len asi obsahujú kov a či nie?
valeri
Ja si pre seba už roky rokúce robím kompóty bez cukru, (netreba v zime naberať zbytočné kilá a ja sladké veľmi nemusím aj tak) len zalejem vodou, nedáva nič, ani soľ, len normálne vysterilizujem, ale páči sa mi aj tento spôsob. určite vyskúšam.
dvorka
Tú mikrovlnku nezapínam, používam ju len ako odkladací priestor :)
zuzuu10
Veru zaujímavé, večer urobím niekoľko pohárov višní, práve dozrievajú :)
Takže fakt stačí len zaliať vriacou vodou? Žiadne sterilizovanie? To znie na prvý raz až príliš pekne, ale už som videla viac takýchto receptov, tak to konečne skúsim ;)
Akú majú trvanlivosť?
rybarkuchar
Tak toto počujem prvý krát. Už som zaváral slivky do sladko kyslého nálevu, ale čerešňe zo soľou? Vyskúšam.
dvorka
Pre @zuzuu10 Minulý rok som robila prvý krát so soľou a najskôr len jeden pohárik, potom som ho otvorila a na počudovanie chutilo. Tak som potom zavarila viac a aj iné drobné ovocie. Ako som písala, najskôr predhrejem horúcou vodou ktorú zlejem, štipku posolím, a zalejem vodou z rýchlovar. konvice ktorá práve zovrela. A nesterilizujem. Aj uhorky robím len takto, no na sladko-kyslo bez Deka alebo iných konzervantov, bez sterilizácie a vydržia v pohári ak sa dobre uzavrú. No a minuloročné posledné čerešne sme jedli aj nedávno a boli fajné.
irenaw
tiež zaváram ovocie len so štipkou soli, len zalievam chladnou vodou a sterilizujem. môžem len odporučiť, dokonca pri sladších druhoch ovocia nechceli veriť, že je zavarené celkom bez cukru. v mojom recepte sa ešte píše, že musí postáť minimálne 2 mesiace, aby sa chute správne uvoľnili.
zuzuu10
@dvorka ďakujem:) Už sú 3 poháriky višní v mikrovlnke, prihodila som k nim klinček a kvapku rumovej esencie, tak som zvedavá... len som ich zabudla otočiť nazad, až po hodine som si spomenula...oops, hádam im stoj na hlave veľmi neublížil:)
dvorka
Ja som minulého roku tiež ochucovala, ale lyžičkou rumu a tie sa zjedli ako prvé. Klinčeky a plátok citróna som dávala kedysi keď sme mali ešte hrušky na záhrade.
smorko
Ja tiež robím každý rok pár fľašiek z každého ovocia,ale tak ako to robí @irenaw.M ôžem vrele doporučiť.
aroooo
Tento recept tu bol už aj vlani, spravila som so soľou a sterilizáciou pár pohárikov a potvrdzujem, boli výborné, na nerozoznanie od tých so sirupom alebo cukrom.
ttammarra7
toto mi je novinka, určite budem už iba takto zavárať... bez cukru sa mi to ohromne páči!! prosím ešte veľa takýchto receptov a rád! dík:))
erikasem
Chcela by som vedieť, či sa dajú takto spraviť aj marhule.
alaba
Tiez som rozmyslala nad marhulami... Skusim zopar poharov a uvidim, co to spravi.
irenaw
dajú sa aj marhule, ale zostanú kyslé, rovnako ako na koláči ak ich nepocukrujem, pre mamu pridávam aj stéviu, mne kyslé nevadia.
eva53
keď sme mali veľa čerešní a deti boli malé, tiež som zavárala takto bez cukru so soľou a boli výborné a sladké tak akurát ........bolo to pred štvrťstoročím
amelie
@Dvorka , môžem tvoj recept použiť aj na drobné ovocie, napríklad ríbezle?
dvorka
@amelie ja som minulý rok zavárala aj ríbezle do malých pohárov. Sú doteraz dobré.
vegetariankajana
no teda, tento recept ozaj stoji za vyskusanie, mne rastie stevia na balkone, ktovie, keby som pridala k ovociu aj zo 2 listky ake by to bolo
radost
moja skúsenosť:
vlani som to skúsila..zavarila broskyne so soľou..a len v čistej vode-bez soli..cukru..tie zavarené v čistej vode nám chutili viac..ako tie so soľou...
janara
včera som zavarila 12 pohárov sliviek týmto spôsobom ( nezavárala som prvý raz so soľou,
robím tak už pár rokov), ale zalievala som studenou vodou a sterilizovala som ich, ale teraz som si chcela uľahčiť, ale žiaľ, nestalo sa tak, všetky poháre ráno šušia...a idem slivky mixovať a variť lekvár... som smutná




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia