Foto: dvorka
Ďalší z osvedčených receptov, ktorý som robila aj minulý rok a osvedčil sa mi a bol ovocie bolo pochválené aj doktormi, čo mi riadne Zobraziť celý popisĎalší z osvedčených receptov, ktorý som robila aj minulý rok a osvedčil sa mi a bol ovocie bolo pochválené aj doktormi, čo mi riadne zaimponovalo.
Postup
-
1
Prebraté zdravé a umyté čerešne som dala do zaváracieho pohára, opláchla horúcou vodou z vodovou.
-
2
Pridala som štipku soli, tak ako keby som si išla posoliť chlieb. Soli len mierne medzi dva prsty, alebo štipku na mokka lyžičku. Ak sa dáva ovocie do menších pohárov, dá sa polovica štipky.
-
3
V rýchlovarnej kanvici som si uvarila vodu a ešte vriacou som zaliala čerešne asi 0,5 cm pod vrchom a hneď zavrela. Pohár som otočila hore dnom a vložila do mikrovlnky, aby bol v teple.
-
4
Takto som postupne urobila niekoľko pohárov, po niekoľkých minútach som poháre po jednom otočila späť keď boli pekne stiahnuté víčka. Mikrovlnku som zavrela a nechala cez noc vychladnúť. Čerešne ale aj iné ovocie ako slivky, ríbezle, josty, egreše sú po otvorení keď sa jedia síce veľmi mierne slané, ale majú svoju chuť. Hodia sa na jedenie len tak, alebo do koláčov pudinkov a podobne.
Takže fakt stačí len zaliať vriacou vodou? Žiadne sterilizovanie? To znie na prvý raz až príliš pekne, ale už som videla viac takýchto receptov, tak to konečne skúsim ;)
Akú majú trvanlivosť?
vlani som to skúsila..zavarila broskyne so soľou..a len v čistej vode-bez soli..cukru..tie zavarené v čistej vode nám chutili viac..ako tie so soľou...
robím tak už pár rokov), ale zalievala som studenou vodou a sterilizovala som ich, ale teraz som si chcela uľahčiť, ale žiaľ, nestalo sa tak, všetky poháre ráno šušia...a idem slivky mixovať a variť lekvár... som smutná