Zavárané kompótové ovocie so soľou, nie cukrom

Autor receptu: dvorka

Ďalší z osvedčených receptov, ktorý som robila aj minulý rok a osvedčil sa mi a bol ovocie bolo pochválené aj doktormi, čo mi riadne zaimponovalo.

Suroviny

Postup

  1. Prebraté zdravé a umyté čerešne som dala do zaváracieho pohára, opláchla horúcou vodou z vodovou.
  2. Pridala som štipku soli, tak ako keby som si išla posoliť chlieb. Soli len mierne medzi dva prsty, alebo štipku na mokka lyžičku. Ak sa dáva ovocie do menších pohárov, dá sa polovica štipky.
  3. V rýchlovarnej kanvici som si uvarila vodu a ešte vriacou som zaliala čerešne asi 0,5 cm pod vrchom a hneď zavrela. Pohár som otočila hore dnom a vložila do mikrovlnky, aby bol v teple.
  4. Takto som postupne urobila niekoľko pohárov, po niekoľkých minútach som poháre po jednom otočila späť keď boli pekne stiahnuté víčka. Mikrovlnku som zavrela a nechala cez noc vychladnúť. Čerešne ale aj iné ovocie ako slivky, ríbezle, josty, egreše sú po otvorení keď sa jedia síce veľmi mierne slané, ale majú svoju chuť. Hodia sa na jedenie len tak, alebo do koláčov pudinkov a podobne.