Zavárané hroznové listy /na sarmu/

eldina - fotkaeldina, 10. mája 2012

teraz je ten správny čas na zber listov...

Suroviny





Postup

  1. 1

    listy umyť,osušiť a nasoliť...naukladáme si po 15ks na kôpku.......každú kôpku zrolujeme /ako palacinku/.

  2. 2

    Listy ukladáme horizontálne do čistých fliaš/nakoľko listy zmäknú,o 2 dni doplníme fľašu dalšími zrolovanými "palacinkami" z listov/.navrch dáme dva prekrížené prútiky révy a zalejeme bielym vínom.chvíľu počkať,kým nesadne a doliať....fľašu zavrieť...takto "zavarené" listy vydržia rok...do budúceho mája,kým sa proces nezopakuje...:)

  3. 3

    listy sa plnia mletým mäsom ako u nás na plnené papriky,na Balkáne sa to volá SARMICE../malé sarmy/,varia sa naukladané v hrnci,podliate vývarom,podávajú sa s kyslou smotanou/ked uvarím,urobím fotocerept/

  4. 4

    upozornenie: pripravujú sa chemicky neošetrené listy--------------* ešte malý súkromný tip:chuťovo sú najlepšie 3.listy z vrchu konáru..:))

Diskusia k receptu

hanelore
Jééj, super, tak hneď idem oberať :o)). Je jedno akým vínom sa to zaleje? Treba to mať potom v chladničke, alebo stačí v studenej špajzi?
eldina
@hanelore je jedno,ale nemusí byť práve najsladšie...:) vydrží to v špajzi,rok,tá soľ to zakonzervuje..a už ked ťa "tu" mám,robievaš sarmice?lebo na SVK to ľudia nejedia,snád len na dovolenke
eldina
@vierocka63 a čo tak urobiť si výlet a pár si našklbať?..:)) a z kapustného listu/kyslej/ robievaš?
eldina
@nazarboncuk a kde? vidím,podľa nicku,že muž asi Turek,že?...:))takže u vás v pohode..:) ja ked som prvý x mala dať do úst hroznový list,tak mnou zmietali maximálne predsudky,ale teraz mňamka...:)ako ich ty pripravuješ,teda "zaváraš"?a skvelé sú tie najmenšie,aj ked s tým je práve piplačka..:)
eldina
@nazarboncuk tak ty máš lepší,jednoduchší,vdaka za tip...a aj lacnejší...hehe......a kyslú kapustu /celé hlávky/ nakladáš?ja milujem sarmu z kyslej kapusty
hanelore
Áno robím Sarmu, ale my tomu hovoríme aj galušty (robím to na moldavský spôsob) a robím ich väčšinou z kapustných listov, ale teraz keď je sezóna budem robiť hroznové :o). A viem robiť aj na egyptský spôsob :)
hanelore
A inak som sa práve pýtala svokry keď sme tam boli v apríli, že ako ich ona uskladňuje na zimu a ona ich len umyje, osuší a ukladá do 5 l fľaše a poriadne to zasolí... tak môžete skúsiť aj tento variant :).
Inak moja suseda má muža zo Srbska a nosí občas kvasené kapustné hlavy, to je taká dobrota, mňam, až mi sliny tečú. Videla som ich predávať vo Freshmarkte v Bratislave, tak sa chystám, že kúpim a ochutnám, či sú také fajnovučké
astheart
Sarma v zelném listu - mňam. Rysky golubci, polsky golabki..... Dávala jsem si je každé léto na rynku v Krakově v zahrádce restarace Wawelka hned pod Mariánskou věží (lol snad to není reklama). Mám polskou kuchařku Poláka žijícího tady u nás. Už jsem taky kdesi o tom psala. Recept tam je. Pravda, je s tím trochu práce, ale stojí to za to! Nakrmila jsem i kamarádčinu rodinu, protože jich bylo hodně, ale mňamka! Až je zase budu dělat (nejlépe se hodí letní zelí), recept přidám.
anajka
Plnené listy z kapusta a kelu robievam, ale z viniča som ešte namala odvahu a pritom doma vinič máme. Dajte recept na Sarmu alebo niečo iné, rada vyskúšam. Ďakujem.
eldina
@anajka ja robievam sarmu z kyslej kapustovej hlávky,ale to v zime,lebo je toho plný hrniec/+ je v tom údené/ a teraz by ma s tým z domu pohnali..:) ale skúsim sa spýtať kamaráta,či nemá nestriekané hrozno a ked urobím,tak zavesím fotorecept..:),mne zase nechutia tie listy "bez chuti"-ako sladká kapusta,kel...lebo som to spoznala len z kyslej kapusty.Balkánci kyslia celé hlávky.
radulienka
Nie je problém si naložiť hlávky, my sme doma robievali kyslú kapustu sami, ja som smela udupávať a potom sa medzi to dávali olúpané listy a niekde v strede boli tie menšie olúpané hlávky, ak niekto robieva kyslú kapustu, môže si to tiež tak pripraviť, je to skvelé, lenže sa to robí na jeseň, ale jeseň príde aj tento rok...
eldina
@radulienka Balkánci to nerobia tak...nechajú hlávky pár dní stáť,aby trochu uvädli,vyrežú hlúby,do diery dajú soľ,dajú do vysokej nádoby,opatrne vlejú vodu/po okrajoch nádoby/,aby nevyplavila soľ a tak zavrú...a kyselí sa..:)
a dá sa aj takto,omrkni,nie je to dlhé,rozumieť nemusíš..:)



renulienka
...tak takto presne robievame, je to vynikajuce aj na salatik aj na sarmu ...a take jednoduche, ze?...a pobavila ma ta vrtacka;-),to nepouzivame,vyrezeme iba klasicky nozikom...
eldina
@radulienka.. :)))))))) ale super nápad,nie? ked máš takých x kapúst vyrezať...hehe,len podotknem,že povedal-5-6 dní sa to nechá tak nasolené v sude /zažrať/a až potom sa dá voda...a čaká sa týýýýýýýýždne...:)
hanelore
tak som sa prave rozhodla, že to urobím, veď to nie je žiadna veda, to môžem dať aj do kýbla, čo má vrchnák mmmmmmmmmmm, super, veľká vďakaaaaaa
hanelore
hahaha teda si ma dostala :o)), spravím veľkú fľašu hroznových listov a sud plný kapusty :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia