teraz je ten správny čas na zber listov...
Postup
-
1
listy umyť,osušiť a nasoliť...naukladáme si po 15ks na kôpku.......každú kôpku zrolujeme /ako palacinku/.
- 2
Listy ukladáme horizontálne do čistých fliaš/nakoľko listy zmäknú,o 2 dni doplníme fľašu dalšími zrolovanými "palacinkami" z listov/.navrch dáme dva prekrížené prútiky révy a zalejeme bielym vínom.chvíľu počkať,kým nesadne a doliať....fľašu zavrieť...takto "zavarené" listy vydržia rok...do budúceho mája,kým sa proces nezopakuje...:)
- 3
listy sa plnia mletým mäsom ako u nás na plnené papriky,na Balkáne sa to volá SARMICE../malé sarmy/,varia sa naukladané v hrnci,podliate vývarom,podávajú sa s kyslou smotanou/ked uvarím,urobím fotocerept/
- 4
upozornenie: pripravujú sa chemicky neošetrené listy--------------* ešte malý súkromný tip:chuťovo sú najlepšie 3.listy z vrchu konáru..:))
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/ako-spracovat-listy-vinica/2734...
Inak moja suseda má muža zo Srbska a nosí občas kvasené kapustné hlavy, to je taká dobrota, mňam, až mi sliny tečú. Videla som ich predávať vo Freshmarkte v Bratislave, tak sa chystám, že kúpim a ochutnám, či sú také fajnovučké
a dá sa aj takto,omrkni,nie je to dlhé,rozumieť nemusíš..:)