Zavárané hroznové listy /na sarmu/
Autor receptu: eldina
teraz je ten správny čas na zber listov...
Postup
- listy umyť,osušiť a nasoliť...naukladáme si po 15ks na kôpku.......každú kôpku zrolujeme /ako palacinku/.
- Listy ukladáme horizontálne do čistých fliaš/nakoľko listy zmäknú,o 2 dni doplníme fľašu dalšími zrolovanými "palacinkami" z listov/.navrch dáme dva prekrížené prútiky révy a zalejeme bielym vínom.chvíľu počkať,kým nesadne a doliať....fľašu zavrieť...takto "zavarené" listy vydržia rok...do budúceho mája,kým sa proces nezopakuje...:)
- listy sa plnia mletým mäsom ako u nás na plnené papriky,na Balkáne sa to volá SARMICE../malé sarmy/,varia sa naukladané v hrnci,podliate vývarom,podávajú sa s kyslou smotanou/ked uvarím,urobím fotocerept/
- upozornenie: pripravujú sa chemicky neošetrené listy--------------* ešte malý súkromný tip:chuťovo sú najlepšie 3.listy z vrchu konáru..:))