Foto: pusta
Včera som mala vzácnu a milú návštevu, pripravila som veľmi jednoduchý nepečený zákusok v tvare torty, ktorý chuťou a sviežosťou chute pripomína leto aj Zobraziť celý popisVčera som mala vzácnu a milú návštevu, pripravila som veľmi jednoduchý nepečený zákusok v tvare torty, ktorý chuťou a sviežosťou chute pripomína leto aj v zime, preto ten názov :-). Ide o úžasnú maškrtu podobnú zmrzline a prečo nie aj v zime? :-) Viem, že to nie je žiadne umelecké dielo, nie som akosi zdatná manuálne, ale najväčšou odmenou bolo pre mňa, ked si žiadali zase pridať - tá pochvala hovorila za všetko! Možno niekto z vás ju spraví aj tvarovo dokonalou, nielen chuťovo. :-)
porcií
príprava
Suroviny
Základ torty: | |
240 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
2 - 3 PL |
|
I. vrstva citrónového krému: | |
220 ml |
|
350 ml |
|
3 PL |
|
z 1 ks citróna |
|
3 plátky |
|
II. vrstva malinového krému: | |
125 g |
|
220 ml |
|
350 ml |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
3 plátky |
|
Na ozdobenie: | |
125 g |
|
Na vymazanie formy: | |
podľa potreby (olej) |
|
|
Postup
-
1
Do cuttera som vložila detské piškoty a ...
-
2
...rozkutrovala som ich nie úplne na jemno, ale len na drobno, aby v podklade torty trošku chrumkali malé kúsky, máme to tak radi. Môžete aj pomlieť na mlynčeku na orechy.
-
3
To isté som spravila aj s čokoládou, aby zostali malé kúsky a tiež pekne chrumkali v podklade.
-
4
Rozdrobené piškóty a čokoládu som nasypala do misy,...
-
5
...premiešala a pridala som rozpustené vychladnuté maslo, spracovala som všetko rukami za pridania trochy studeného mlieka na kompaktnú jednoliatu hmotu.
-
6
Tortovú formu (priemer 24 cm) som jemne vymazala maslom, aby pečiaci papier dobre priľahol, odporúčam však radšej olej, ten nestuhne pri chladení. Mne maslo stuhlo a hotová torta sa ťažšie vyberala z tortovej formy, pri odstraňovaní pečiaceho papiera mi potom okraje nezostali všade krásne ostré, ako som chcela mať.
-
7
Do tortovej formy som rovnomerne roztlačila rukami čokoládovo-piškotovú hmotu, ktorá vytvorila podklad torty. Dala som stuhnúť do chladničky, kým som pripravila I. krémovú vrstvu.
-
8
Než som začala, pripravila som si prísady do krému. Začala som vanilkovým strukom Bourbon.
-
9
Vanilkový struk som po dĺžke prekrojila ostrým nožom a vyškriabala som z neho zrniečka vanilky.
-
10
Nastrúhala som kôru z 1 citróna na jemno, citrón treba predtým dobre umyť, osušiť a strúhať výlučne len žltú časť kôry, lebo biela je horká a to by iste pokazilo delikátnu chuť torty, kým žltá časť ochutí i krásne prevonia krém.
-
11
Do misy som naliala hustý neochutený biely jogurt, pridala som k nemu jemne nastrúhanú žltú časť citrónovej kôry,...
-
12
...tekutý med /nemusela som ho rozpúšťať v teplej vode, mala som ho tekutý, ak máte scukornatený med, najprv ho rozpustite a nechajte vychladnúť, až potom pridajte!/,všetko som spolu dobre premiešala.
-
13
Vyšľahala som tortovú šľahačku, je naozaj extra tuhá.
-
14
Pripravila som si 3 plátky želatíny, ktoré som nechala nabobtnať v malom množstve studenej vody - asi 10 minút, potom som ich dobre vytlačila rukami, zbavila prebytočnej vody,...
-
15
...dala do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania metličkou na šľahanie som ju nechala úplne rozpustiť.
-
16
K rozpustenej želatíne som pridala 2 PL jogurtu zmiešaného s medom a citrónovou kôrou, metličkou dobre premiešala a....
-
17
...túto ešte teplú želatínovú zmes som pridala k pripravenému jogurtu, ktorý som na záver pemiešala s tuhou tortovou šľahačkou na I. citrónový krém a ...
-
18
...dala na stuhnutý čokoládovo-piškótový podklad v tortovej forme.
-
19
Tento I. citrónový krém som rovnomerne rozotrela chrbtom polievkovej lyžice a odložila na 1 hodinu tuhnúť do chladničky.
-
20
Zatiaľ som do hustého antikorového sita dala 125 gramov malín, pomocou polievkovej lyžice som ich rozmelnila a postupne prepasírovala do misy, ide to dosť ťažko, ale týmto spôsobom sa odstráni povrchový obal a zrniečka, čím vznikne jemný hladký malinový pretlak do II. krému, preto nemixujte v žiadnom prípade! Výsledný krém bude hladký,zamatovo jemný a môžu ho aj tí, ktorí nesmú z rôznych zdravotných dôvodov bobuľovité ovocie práve pre ich vysoký obsah zrniečok.
-
21
Tu už mám hotový prepasírovaný malinový pretlak, ktorý sa v kréme krásne a ľahko rozmieša v kréme. Nepoužívajte kúpený malinový pretlak, pripravte si ho sami a budete vedieť, čo v ňom presne máte, okrem toho úžasne dodá na skvelej chuti krému.
-
22
Do jogurtu som pridala vyškriabané zrniečka vanilky,...
-
23
...3 PL tekutého medu,...
-
24
...prepasírovaný malinový pretlak a
-
25
....všetko som spolu dôkladne premiešala.
-
26
Primiešala som k malinovej hmote tuhú šľahačku,
-
27
...k tejto zmesi som pridala hotovú a ešte teplú rozpustenú želatínu, znovu som všetko premiešala, čím vznikol II. krém s malinami.
-
28
Hotový malinový krém som dala na predchádzajúci už stuhnutý citrónový jogurtový citrónový krém,...
-
29
...rovnomerne som ho rozotrela chrbtom polievkovej lyžice na I. vrstvu krému a odložila stuhnúť do chladničky a vychladiť ako zmrzlinu - na 12 hodín, najlepšie na noc.
-
30
Ked prišiel čas na podávanie zákusku, ozdobila som tortu celými malinami až tesne pred podávaním, nerobte to skôr, lebo maliny rýchlo pustia šťavu a torta by nevyzerala tak lákavo.
-
31
Tu už je porcia pripravená na podávanie :-) Táto torta vôbec nie je ťažká, ani pracná, príjemne prekvapí sviežou chuťou malín, je jemná a krásne kontrastuje citrónová chuť s malinovým krémom s vanilkou a s medom, pričom vôbec nie je presladená, konzistenciou pripomína zmrzlinu v lete a nádherne kontrastuje jemný delikátny krém s chrumkavou čokoládou v podklade. Najväčšou odmenou bolo pre mňa, že si prosilli znovu pridať a tiž prosili recept na tento úžasný zákusok, sľúbila som, že recept pridám dnes na Varechu a svoj sľub aj veľmi rada plním.:-)
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za uznanie i 5*****
dakujem.
ak máš takéto rada, budeš veľmi spokojná - to ti garantujem :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
dakujem za uznanie
dakujem za pochvalu
dakujem za uloženie do kk i krásne hodnotenie
teší ma, že recept považuješ za krásny.
dakujem za uloženie do kk, 5***** a peknú pochvalu.
skúsim pridať foto tortovej šľahačky:
teší ma, že sa inšpiruješ a dúfam, že vyskúšaš. :-)
dakujem ti za uznanie a uloženie do kk.
poteší ma, ak vysúšaš, potom poprosím, keby si dala vedieť, či si bola spokojná a či chutilo aj tebe :-)
dakujem za uloženie i krásne uznanie.
ale každý raz za čas zhreší, ako sa píše v Biblii: "...Ať uhodí kámenem ten, kto bez viny jest..."
preto nehádžem po nikom kameňom, lebo nie som ani ja bez viny :-)