Závan leta v zime fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. januára 2014
Závan leta v zime (fotorecept)
Foto: pusta

Včera som mala vzácnu a milú návštevu, pripravila som veľmi jednoduchý nepečený zákusok v tvare torty, ktorý chuťou a sviežosťou chute pripomína leto aj v zime, preto ten názov :-). Ide o úžasnú maškrtu podobnú zmrzline a prečo nie aj v zime? :-) Viem, že to nie je žiadne umelecké dielo, nie som akosi zdatná manuálne, ale najväčšou odmenou bolo pre mňa, ked si žiadali zase pridať - tá pochvala hovorila za všetko! Možno niekto z vás ju spraví aj tvarovo dokonalou, nielen chuťovo. :-)

8-10
porcií
15 hodín minút
príprava

Suroviny

Základ torty:
240 g
100 g
200 g
2 - 3 PL
I. vrstva citrónového krému:
220 ml
350 ml
3 PL
z 1 ks citróna
3 plátky
II. vrstva malinového krému:
125 g
220 ml
350 ml
1 ks
3 PL
3 plátky
Na ozdobenie:
125 g
Na vymazanie formy:
podľa potreby (olej)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do cuttera som vložila detské piškoty a ...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...rozkutrovala som ich nie úplne na jemno, ale len na drobno, aby v podklade torty trošku chrumkali malé kúsky, máme to tak radi. Môžete aj pomlieť na mlynčeku na orechy.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    To isté som spravila aj s čokoládou, aby zostali malé kúsky a tiež pekne chrumkali v podklade.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdrobené piškóty a čokoládu som nasypala do misy,...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...premiešala a pridala som rozpustené vychladnuté maslo, spracovala som všetko rukami za pridania trochy studeného mlieka na kompaktnú jednoliatu hmotu.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tortovú formu (priemer 24 cm) som jemne vymazala maslom, aby pečiaci papier dobre priľahol, odporúčam však radšej olej, ten nestuhne pri chladení. Mne maslo stuhlo a hotová torta sa ťažšie vyberala z tortovej formy, pri odstraňovaní pečiaceho papiera mi potom okraje nezostali všade krásne ostré, ako som chcela mať.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do tortovej formy som rovnomerne roztlačila rukami čokoládovo-piškotovú hmotu, ktorá vytvorila podklad torty. Dala som stuhnúť do chladničky, kým som pripravila I. krémovú vrstvu.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Než som začala, pripravila som si prísady do krému. Začala som vanilkovým strukom Bourbon.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vanilkový struk som po dĺžke prekrojila ostrým nožom a vyškriabala som z neho zrniečka vanilky.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nastrúhala som kôru z 1 citróna na jemno, citrón treba predtým dobre umyť, osušiť a strúhať výlučne len žltú časť kôry, lebo biela je horká a to by iste pokazilo delikátnu chuť torty, kým žltá časť ochutí i krásne prevonia krém.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do misy som naliala hustý neochutený biely jogurt, pridala som k nemu jemne nastrúhanú žltú časť citrónovej kôry,...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...tekutý med /nemusela som ho rozpúšťať v teplej vode, mala som ho tekutý, ak máte scukornatený med, najprv ho rozpustite a nechajte vychladnúť, až potom pridajte!/,všetko som spolu dobre premiešala.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vyšľahala som tortovú šľahačku, je naozaj extra tuhá.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravila som si 3 plátky želatíny, ktoré som nechala nabobtnať v malom množstve studenej vody - asi 10 minút, potom som ich dobre vytlačila rukami, zbavila prebytočnej vody,...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...dala do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania metličkou na šľahanie som ju nechala úplne rozpustiť.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    K rozpustenej želatíne som pridala 2 PL jogurtu zmiešaného s medom a citrónovou kôrou, metličkou dobre premiešala a....

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...túto ešte teplú želatínovú zmes som pridala k pripravenému jogurtu, ktorý som na záver pemiešala s tuhou tortovou šľahačkou na I. citrónový krém a ...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...dala na stuhnutý čokoládovo-piškótový podklad v tortovej forme.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Tento I. citrónový krém som rovnomerne rozotrela chrbtom polievkovej lyžice a odložila na 1 hodinu tuhnúť do chladničky.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Zatiaľ som do hustého antikorového sita dala 125 gramov malín, pomocou polievkovej lyžice som ich rozmelnila a postupne prepasírovala do misy, ide to dosť ťažko, ale týmto spôsobom sa odstráni povrchový obal a zrniečka, čím vznikne jemný hladký malinový pretlak do II. krému, preto nemixujte v žiadnom prípade! Výsledný krém bude hladký,zamatovo jemný a môžu ho aj tí, ktorí nesmú z rôznych zdravotných dôvodov bobuľovité ovocie práve pre ich vysoký obsah zrniečok.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Tu už mám hotový prepasírovaný malinový pretlak, ktorý sa v kréme krásne a ľahko rozmieša v kréme. Nepoužívajte kúpený malinový pretlak, pripravte si ho sami a budete vedieť, čo v ňom presne máte, okrem toho úžasne dodá na skvelej chuti krému.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Do jogurtu som pridala vyškriabané zrniečka vanilky,...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    ...3 PL tekutého medu,...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    ...prepasírovaný malinový pretlak a

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    ....všetko som spolu dôkladne premiešala.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    Primiešala som k malinovej hmote tuhú šľahačku,

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    ...k tejto zmesi som pridala hotovú a ešte teplú rozpustenú želatínu, znovu som všetko premiešala, čím vznikol II. krém s malinami.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Hotový malinový krém som dala na predchádzajúci už stuhnutý citrónový jogurtový citrónový krém,...

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    ...rovnomerne som ho rozotrela chrbtom polievkovej lyžice na I. vrstvu krému a odložila stuhnúť do chladničky a vychladiť ako zmrzlinu - na 12 hodín, najlepšie na noc.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    Ked prišiel čas na podávanie zákusku, ozdobila som tortu celými malinami až tesne pred podávaním, nerobte to skôr, lebo maliny rýchlo pustia šťavu a torta by nevyzerala tak lákavo.

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 30
  31. 31

    Tu už je porcia pripravená na podávanie :-) Táto torta vôbec nie je ťažká, ani pracná, príjemne prekvapí sviežou chuťou malín, je jemná a krásne kontrastuje citrónová chuť s malinovým krémom s vanilkou a s medom, pričom vôbec nie je presladená, konzistenciou pripomína zmrzlinu v lete a nádherne kontrastuje jemný delikátny krém s chrumkavou čokoládou v podklade. Najväčšou odmenou bolo pre mňa, že si prosilli znovu pridať a tiž prosili recept na tento úžasný zákusok, sľúbila som, že recept pridám dnes na Varechu a svoj sľub aj veľmi rada plním.:-)

    Závan leta v zime (fotorecept) - obrázok 31

Diskusia k receptu

eviana
Prekrásna tortička milá @pusta sa Ti podarila a chuťovo iste nesmierne delikátna a svieža, presne takéto milujem, nielen pol kráľovstva by som za ňu dala - rovno celé a 5***** jasných :)... jooooj, ale by teraz bodol kúsok z nej, mňam :)
eviana
...a ešte som zabudla pochváliť skvelý názov torty, naozaj výstižný :)
medovnicek
veľmi sa mi páči ten základ a aj tá náplň, recept si ukladám, takéto mám veľmi rada
pusta
@eviana milá, hej, chuťovo sa vydarila, je taká, ako vravíš, nesmierne delikátna a svieže, som rada, že presne také miluješ :-)
dakujem za uznanie i 5*****
pusta
@eviana milá, áno, názov torty je veľmi priliehavý, je to ako v rozprávke o Dvanástich mesiačikoch, ked Maruška zbierala maliny v zime :-)
dakujem.
pusta
@medovnicek , ten základ s čokoládou a piškotami je v príjemnom kontraste s jemným sviežim krémom a krásne chrumkavý, náplň nie je presladená, príjemne kyselkavá a osviežujúca - kombinácia oboch vytvára dokonalú delikatessu a úžasný gurmánsky chuťový zážitok :-)
ak máš takéto rada, budeš veľmi spokojná - to ti garantujem :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
elysa
aj u nás by si s touto dobrotou pochodila, chutná inšpirácia...
dusan95843
Krásny recept, ukladám a pridávam *****. Prosím, aká je to šľahačka tortová extra hustá krémová a kde ju dostať kúpiť. Ďakujem.
1x lubi
mariamka
myslim, ze popri tych notoricky znamych piskotovo-pochutkovo-smotanovych je toto naozaj nieco ine, svieze, a ci v lete ci v tejto "zime-nezime" naozaj dobre padne, dakujem, ide do kk
havino
pusta fajn, veľmi dobre vyzerá a chuť si viem predstaviť, chcem, budem sa inšpirovať, uložím
pusta
@elysa , som rada, že považuješ túto tortu za chutnú inšpiráciu a že by som aj u vás s touto dobrotou pochodila :-)
dakujem za pochvalu
pusta
@mariamkka , trochu som si potrápila hlavičku, vyhrala som sa so surovinami a detailmi spracovania a oplatilo sa,vznikla táto jemná a chutná tortička. máš pravdu, vôbec nie je z tých notoricky známych piškótovo-pochúťkovo-smotanových, ale je to čosi iné - svieže, jemné, chutné, ktoré dobre padne rovnako v zime i v lete :-)
dakujem za uloženie do kk i krásne hodnotenie
pusta
@dusan95843 , tortovú šľahačku extra hustú krémovú šľahačku dostaneš kúpiť v tescu, jedno balenie s obsahom 500 ml stojí 1,99 e, je lacnejšia ako iné smotany na šľahanie, má dlhšiu trvanlivosť, je naozaj kvalitná hustá, krásne drží tvar, nepotrebuješ žiaden stužovač šľahačky na jej fixovanie. používam hlavne na torty, do krémov,domácich zmrzlín, domácej vienety, ale aj iných šľahačkových zákuskov.
teší ma, že recept považuješ za krásny.
dakujem za uloženie do kk, 5***** a peknú pochvalu.

skúsim pridať foto tortovej šľahačky:



pusta
@havino - tánička milá, som rada, že považuješ tortu za fajn a jej chuť si vieš predstaviť :-) - je jednoducho úžasná.
teší ma, že sa inšpiruješ a dúfam, že vyskúšaš. :-)
dakujem ti za uznanie a uloženie do kk.
staja
Vyzerá to naozaj lákavo. Ukladám, vyskúšam, bude čakať na svoju príležitosť
pusta
@staja , hej vyzerá to lákavo a úžasne aj chutí.
poteší ma, ak vysúšaš, potom poprosím, keby si dala vedieť, či si bola spokojná a či chutilo aj tebe :-)
dakujem za uloženie i krásne uznanie.
evanaaa
Takúto by som mohla aj ja, len keby som mala aspoň rez pred sebou. Inak, túto šľahačku mám doma a dostať ju aj v Kauflande, kde ju kupujem.
pusta
@evanaaa ,myslím, že prihliadnuc k extra hustej šľahačke a medu v ingredienciách táto osviežujúca torta nie je vhodná práve pre diabetikov.
ale každý raz za čas zhreší, ako sa píše v Biblii: "...Ať uhodí kámenem ten, kto bez viny jest..."
preto nehádžem po nikom kameňom, lebo nie som ani ja bez viny :-)