Závan leta v zime (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Včera som mala vzácnu a milú návštevu, pripravila som veľmi jednoduchý nepečený
zákusok v tvare torty, ktorý chuťou a sviežosťou chute pripomína leto aj v zime, preto
ten názov :-). Ide o úžasnú maškrtu podobnú zmrzline a prečo nie aj v zime? :-)
Viem, že to nie je žiadne umelecké dielo, nie som akosi zdatná manuálne, ale najväčšou
odmenou bolo pre mňa, ked si žiadali zase pridať - tá pochvala hovorila za všetko! Možno
niekto z vás ju spraví aj tvarovo dokonalou, nielen chuťovo. :-)
8-10 porcií |
15 hodín minút príprava |
Postup- Do cuttera som vložila detské piškoty a ...
- ...rozkutrovala som ich nie úplne na jemno, ale len na drobno, aby v podklade torty trošku chrumkali malé kúsky, máme to tak radi.
Môžete aj pomlieť na mlynčeku na orechy.
- To isté som spravila aj s čokoládou, aby zostali malé kúsky a tiež pekne chrumkali v podklade.
- Rozdrobené piškóty a čokoládu som nasypala do misy,...
- ...premiešala a pridala som rozpustené vychladnuté maslo, spracovala som všetko rukami za pridania trochy studeného mlieka na kompaktnú jednoliatu hmotu.
- Tortovú formu (priemer 24 cm) som jemne vymazala maslom, aby pečiaci papier dobre priľahol, odporúčam však radšej olej, ten nestuhne pri chladení. Mne maslo stuhlo a hotová torta sa ťažšie vyberala z tortovej formy, pri odstraňovaní pečiaceho papiera mi potom okraje nezostali všade krásne ostré, ako som chcela mať.
- Do tortovej formy som rovnomerne roztlačila rukami čokoládovo-piškotovú hmotu, ktorá vytvorila podklad torty. Dala som stuhnúť do chladničky, kým som pripravila I. krémovú vrstvu.
- Než som začala, pripravila som si prísady do krému. Začala som vanilkovým strukom Bourbon.
- Vanilkový struk som po dĺžke prekrojila ostrým nožom a vyškriabala som z neho zrniečka vanilky.
- Nastrúhala som kôru z 1 citróna na jemno, citrón treba predtým dobre umyť, osušiť a strúhať výlučne len žltú časť kôry, lebo biela je horká a to by iste pokazilo delikátnu chuť torty, kým žltá časť ochutí i krásne prevonia krém.
- Do misy som naliala hustý neochutený biely jogurt, pridala som k nemu jemne nastrúhanú žltú časť citrónovej kôry,...
- ...tekutý med /nemusela som ho rozpúšťať v teplej vode, mala som ho tekutý, ak máte scukornatený med, najprv ho rozpustite a nechajte vychladnúť, až potom pridajte!/,všetko som spolu dobre premiešala.
- Vyšľahala som tortovú šľahačku, je naozaj extra tuhá.
- Pripravila som si 3 plátky želatíny, ktoré som nechala nabobtnať v malom množstve studenej vody - asi 10 minút, potom som ich dobre vytlačila rukami, zbavila prebytočnej vody,...
- ...dala do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania metličkou na šľahanie som ju nechala úplne rozpustiť.
- K rozpustenej želatíne som pridala 2 PL jogurtu zmiešaného s medom a citrónovou kôrou, metličkou dobre premiešala a....
- ...túto ešte teplú želatínovú zmes som pridala k pripravenému jogurtu, ktorý som na záver pemiešala s tuhou tortovou šľahačkou na I. citrónový krém a ...
- ...dala na stuhnutý čokoládovo-piškótový podklad v tortovej forme.
- Tento I. citrónový krém som rovnomerne rozotrela chrbtom polievkovej lyžice a odložila na 1 hodinu tuhnúť do chladničky.
- Zatiaľ som do hustého antikorového sita dala 125 gramov malín, pomocou polievkovej lyžice som ich rozmelnila a postupne prepasírovala do misy, ide to dosť ťažko, ale týmto spôsobom sa odstráni povrchový obal a zrniečka, čím vznikne jemný hladký malinový pretlak do II. krému, preto nemixujte v žiadnom prípade!
Výsledný krém bude hladký,zamatovo jemný a môžu ho aj tí, ktorí nesmú z rôznych zdravotných dôvodov bobuľovité ovocie práve pre ich vysoký obsah zrniečok.
- Tu už mám hotový prepasírovaný malinový pretlak, ktorý sa v kréme krásne a ľahko rozmieša v kréme. Nepoužívajte kúpený malinový pretlak, pripravte si ho sami a budete vedieť, čo v ňom presne máte, okrem toho úžasne dodá na skvelej chuti krému.
- Do jogurtu som pridala vyškriabané zrniečka vanilky,...
- ...3 PL tekutého medu,...
- ...prepasírovaný malinový pretlak a
- ....všetko som spolu dôkladne premiešala.
- Primiešala som k malinovej hmote tuhú šľahačku,
- ...k tejto zmesi som pridala hotovú a ešte teplú rozpustenú želatínu, znovu som všetko premiešala, čím vznikol II. krém s malinami.
- Hotový malinový krém som dala na predchádzajúci už stuhnutý citrónový jogurtový citrónový krém,...
- ...rovnomerne som ho rozotrela chrbtom polievkovej lyžice na I. vrstvu krému a odložila stuhnúť do chladničky a vychladiť ako zmrzlinu - na 12 hodín, najlepšie na noc.
- Ked prišiel čas na podávanie zákusku, ozdobila som tortu celými malinami až tesne pred podávaním, nerobte to skôr, lebo maliny rýchlo pustia šťavu a torta by nevyzerala tak lákavo.
- Tu už je porcia pripravená na podávanie :-)
Táto torta vôbec nie je ťažká, ani pracná, príjemne prekvapí sviežou chuťou malín, je jemná a krásne kontrastuje citrónová chuť s malinovým krémom s vanilkou a s medom, pričom vôbec nie je presladená, konzistenciou pripomína zmrzlinu v lete a nádherne kontrastuje jemný delikátny krém s chrumkavou čokoládou v podklade.
Najväčšou odmenou bolo pre mňa, že si prosilli znovu pridať a tiž prosili recept na tento úžasný zákusok, sľúbila som, že recept pridám dnes na Varechu a svoj sľub aj veľmi rada plním.:-)
|