Závan leta v zime (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera som mala vzácnu a milú návštevu, pripravila som veľmi jednoduchý nepečený zákusok v tvare torty, ktorý chuťou a sviežosťou chute pripomína leto aj v zime, preto ten názov :-). Ide o úžasnú maškrtu podobnú zmrzline a prečo nie aj v zime? :-) Viem, že to nie je žiadne umelecké dielo, nie som akosi zdatná manuálne, ale najväčšou odmenou bolo pre mňa, ked si žiadali zase pridať - tá pochvala hovorila za všetko! Možno niekto z vás ju spraví aj tvarovo dokonalou, nielen chuťovo. :-)

8-10
porcií
15 hodín minút
príprava

Postup

  1. Do cuttera som vložila detské piškoty a ...
  2. ...rozkutrovala som ich nie úplne na jemno, ale len na drobno, aby v podklade torty trošku chrumkali malé kúsky, máme to tak radi. Môžete aj pomlieť na mlynčeku na orechy.
  3. To isté som spravila aj s čokoládou, aby zostali malé kúsky a tiež pekne chrumkali v podklade.
  4. Rozdrobené piškóty a čokoládu som nasypala do misy,...
  5. ...premiešala a pridala som rozpustené vychladnuté maslo, spracovala som všetko rukami za pridania trochy studeného mlieka na kompaktnú jednoliatu hmotu.
  6. Tortovú formu (priemer 24 cm) som jemne vymazala maslom, aby pečiaci papier dobre priľahol, odporúčam však radšej olej, ten nestuhne pri chladení. Mne maslo stuhlo a hotová torta sa ťažšie vyberala z tortovej formy, pri odstraňovaní pečiaceho papiera mi potom okraje nezostali všade krásne ostré, ako som chcela mať.
  7. Do tortovej formy som rovnomerne roztlačila rukami čokoládovo-piškotovú hmotu, ktorá vytvorila podklad torty. Dala som stuhnúť do chladničky, kým som pripravila I. krémovú vrstvu.
  8. Než som začala, pripravila som si prísady do krému. Začala som vanilkovým strukom Bourbon.
  9. Vanilkový struk som po dĺžke prekrojila ostrým nožom a vyškriabala som z neho zrniečka vanilky.
  10. Nastrúhala som kôru z 1 citróna na jemno, citrón treba predtým dobre umyť, osušiť a strúhať výlučne len žltú časť kôry, lebo biela je horká a to by iste pokazilo delikátnu chuť torty, kým žltá časť ochutí i krásne prevonia krém.
  11. Do misy som naliala hustý neochutený biely jogurt, pridala som k nemu jemne nastrúhanú žltú časť citrónovej kôry,...
  12. ...tekutý med /nemusela som ho rozpúšťať v teplej vode, mala som ho tekutý, ak máte scukornatený med, najprv ho rozpustite a nechajte vychladnúť, až potom pridajte!/,všetko som spolu dobre premiešala.
  13. Vyšľahala som tortovú šľahačku, je naozaj extra tuhá.
  14. Pripravila som si 3 plátky želatíny, ktoré som nechala nabobtnať v malom množstve studenej vody - asi 10 minút, potom som ich dobre vytlačila rukami, zbavila prebytočnej vody,...
  15. ...dala do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania metličkou na šľahanie som ju nechala úplne rozpustiť.
  16. K rozpustenej želatíne som pridala 2 PL jogurtu zmiešaného s medom a citrónovou kôrou, metličkou dobre premiešala a....
  17. ...túto ešte teplú želatínovú zmes som pridala k pripravenému jogurtu, ktorý som na záver pemiešala s tuhou tortovou šľahačkou na I. citrónový krém a ...
  18. ...dala na stuhnutý čokoládovo-piškótový podklad v tortovej forme.
  19. Tento I. citrónový krém som rovnomerne rozotrela chrbtom polievkovej lyžice a odložila na 1 hodinu tuhnúť do chladničky.
  20. Zatiaľ som do hustého antikorového sita dala 125 gramov malín, pomocou polievkovej lyžice som ich rozmelnila a postupne prepasírovala do misy, ide to dosť ťažko, ale týmto spôsobom sa odstráni povrchový obal a zrniečka, čím vznikne jemný hladký malinový pretlak do II. krému, preto nemixujte v žiadnom prípade! Výsledný krém bude hladký,zamatovo jemný a môžu ho aj tí, ktorí nesmú z rôznych zdravotných dôvodov bobuľovité ovocie práve pre ich vysoký obsah zrniečok.
  21. Tu už mám hotový prepasírovaný malinový pretlak, ktorý sa v kréme krásne a ľahko rozmieša v kréme. Nepoužívajte kúpený malinový pretlak, pripravte si ho sami a budete vedieť, čo v ňom presne máte, okrem toho úžasne dodá na skvelej chuti krému.
  22. Do jogurtu som pridala vyškriabané zrniečka vanilky,...
  23. ...3 PL tekutého medu,...
  24. ...prepasírovaný malinový pretlak a
  25. ....všetko som spolu dôkladne premiešala.
  26. Primiešala som k malinovej hmote tuhú šľahačku,
  27. ...k tejto zmesi som pridala hotovú a ešte teplú rozpustenú želatínu, znovu som všetko premiešala, čím vznikol II. krém s malinami.
  28. Hotový malinový krém som dala na predchádzajúci už stuhnutý citrónový jogurtový citrónový krém,...
  29. ...rovnomerne som ho rozotrela chrbtom polievkovej lyžice na I. vrstvu krému a odložila stuhnúť do chladničky a vychladiť ako zmrzlinu - na 12 hodín, najlepšie na noc.
  30. Ked prišiel čas na podávanie zákusku, ozdobila som tortu celými malinami až tesne pred podávaním, nerobte to skôr, lebo maliny rýchlo pustia šťavu a torta by nevyzerala tak lákavo.
  31. Tu už je porcia pripravená na podávanie :-) Táto torta vôbec nie je ťažká, ani pracná, príjemne prekvapí sviežou chuťou malín, je jemná a krásne kontrastuje citrónová chuť s malinovým krémom s vanilkou a s medom, pričom vôbec nie je presladená, konzistenciou pripomína zmrzlinu v lete a nádherne kontrastuje jemný delikátny krém s chrumkavou čokoládou v podklade. Najväčšou odmenou bolo pre mňa, že si prosilli znovu pridať a tiž prosili recept na tento úžasný zákusok, sľúbila som, že recept pridám dnes na Varechu a svoj sľub aj veľmi rada plním.:-)