Zapekané lokše

evanaaa - fotkaevanaaa, 19. júna 2011

Pridávam sem ďalší " nezdravý " recept, ktorý robieva moja dcéra, ale mne to chutilo, veď - raz za čas.....Nie je pre " dietárov".

15 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

asi 10 ks
375 dcl, 1,5 kelímka
250 g
asi 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do nádoby si dáme rozpustiť masť, osolíme, okoreníme podľa chuti, pridáme smotanu a miešame, kým nie je zmes horúca, ale nevaríme ( nie do bodu varu). Do guľatej zapekacej nádoby ( jenská misa) si uložíme lokšu, polejeme trochou smotanovej zmesi, na to lyžicou rozotrieme - nacapkáme tvaroh, dáme ďalšiu lokšu, postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny, navrch ide lokša. Nemalo by to byť suché, treba riadne namáčať, ak nám nevychádza smotanová zmes, radšej dáme menej lokší - tie ostatné zužitkujeme ináč. Vložíme do rúry asi na 15 minút, na 180°C, treba prispôsobiť čas aj teplotu, aby sa to veľmi nevysušilo. Konzumujeme ešte zatepla, krájame ako tortu, k tomu si môžme dať niečo kyslé-podľa chuti. Recept na lokše nadávam, tie si zo zemiakov, soli a múky pripravíte alebo použijete hotové, kúpené.

Diskusia k receptu

44 komentárov k receptu
Len teraz som si všimla ( aká som len "pozorná"),že tá pyramída sa končí lokšou, ale pravdou je, že aj tá posledná sa zaleje smotanou, ale bez tvarohu, aby vrch nebol suchý.
Zaujimave, este som take nejdla. Nejako si tu chut neviem predstavit. Takze vyskusam. To nieco kysle k tomu, myslis napriklad kyslu uhorku?
No,pravdu povediac, to kyslé som tam pridala, aby to viac chutilo, ale keď sa vezme, že je tam smotana, tak by to asi nešlo dokopy, ospravedlňujem sa, ani ja som kyslé nemala. Ale záleží na chuti každého - skôr by tam asi pristalo niečo kyslomliečne - kefír, acidko, ap.
Elekra, aj také lokše by som si dala. Ale dobré sú natreté napr. kačacou masťou aj s oškvarkami, takrútené a v rúre zapečené, tiež som mala niekde recept, lebo už si nepamätám, či sa to ešte niečim potieralo.
Aké " lozke"? Kovodílo, prosím ťa, odkiaľ pochádzaš, snáď nie z Marsu? A koľko máš rokov? Podľa spôsobov a štýlu písania by som ti hádala nanajvýš tak 10 rokov. Tak ma oprav. A sú to lokše !
@evanaaa - popros admina nech jeho príspevky vymaže, my chceme čítať recepty a nie provokácie.
My teda nie, ale susedia aj makové lokše robili týmto spôsobom len teda na sladko: mlieko, cukor a masť. Do plechu ich dávali už zakrútené, poliali a tak dali zapiecť. To ti bola tiež dobrota ako aj tvoje na slano. Tie tvoje musím niekedy skúsiť, aj keď nemám jenské guľaté sklo, dám to do tortovej formy. Jejdanenky, to bude dobrota.
@evanaaa - popros admina nech jeho príspevky vymaže, my chceme čítať recepty a nie provokácie.
My teda nie, ale susedia aj makové lokše robili týmto spôsobom len teda na sladko: mlieko, cukor a masť. Do plechu ich dávali už zakrútené, poliali a tak dali zapiecť. To ti bola tiež dobrota ako aj tvoje na slano. Tie tvoje musím niekedy skúsiť, aj keď nemám jenské guľaté sklo, dám to do tortovej formy. Jejdanenky, to bude dobrota.
Hubata, on bude provokovať aj inde, kým ho to prestane baviť. Ja to tu už čítať nebudem, tak je to jedno.
Lokše nasladko som neskúšala, aj som chcela, ale mohla by som nanajvýš tak jednu a už sa mi to ani neoplatí.
evanaaa: myslím že si ho netreba všímať, ten človek je rád že ťa vyprovokoval a asi mu to robí dobre keď mu odpisuješ :-) kašli na neho... inak receptík je dobrý, pridávam do kuchárskej knižky :-) inak keď mám chuť na lokše , tak vytiahnem z mrazáku a natriem husacou alebo kačacou paštékov... síce to nenahradí originál plnku ale prvý dojem je dobrý a oklamem chuťové poháriky :-)
U nás sa lokše robia aj tak, že ich už hotové pokrájame na širšie rezance a dáme na panvičku s rozpálenou masťou (husacou, kačacou, bravčovou a keď nemáme aj na oleji), posolíme a opekáme ich tak, aby neprihoreli, až sú také chrumkavé. Je to chutné jedlo, len niekedy mi je ľúto tej práce s nimi , kým dostali podobu lokše. No ak ich máte viac vyskúšajte, najmä ak obľubujete lokše na slano.
lokse som uz nemal 3 roky .... :) najlepsie robila mioja babicka, booze to som sa ich najedol vzdy roblila aspon 100 a najlepsie boli tie co ostali na dne hrnca ked sa ohrievali pripecene a chrumkave ... asi si ich coskoro spravim :)
no Holky nenasrat s prebacenim ci je niekto kovodilo ci kovodilona,preco sa hadate,tie mena su vymyslene a tu sa nemate hadat a vnasat nervozitu medzi ostatnych evanaaa cudujem sa ti,ze sa nechas vyprovokovat
@jozka2 , ak si všimneš dátum, toto je rok stará záležitosť, na ktorú sa dávno zabudlo, netreba ju teraz pripomínať, a potom, ak pozorne čítaš, tak ja som to brala tak trochu aj z humorom, odhadnúc inteligenciu toho mdráka aj jeho sesternice. Tak len toľko.............
@burbona , asi si poriadne neprčítala recept, ako to môže byť suché, keď je každá lokša potretá smotanou a jemným ( nie suchým a hrudkovým) tvarohom? No, ale treba vyskúšať, každý má inú chuť na jazyku.......
Skoda ze neni obrazok ako sa Vasm podarili, mozno pekne, mozno nie. Chut tazko povedat treba okostovat. Inak lokse su naozaj dobrejedlo najme tie originalne z Francuzska.
Z Francúzska? Lokše sú slovenské jedlo, že ich majú aj vo Francii, som nevedela, ale môže byť, lebo rôzne placky majú aj v iných štátoch, a lokše sú z múky a zo zemiakov, ako tam, neviem......žiješ asi vo Francúzsku, poznáš možno len tie, alebo, žeby aj pravé slovenské?
@alojza3 , a to si ich už stihla aj spraviť? Asi si ich neurobila tak, ako by si mala, inak toto nepíšeš. Alebo, žeby si sa zaregistrovala včera len kvôli komentáru?
@evanaaa
Milá Eva, píšu pod tvůj poslední recept, protože nechci hrotit situaci pod receptem na bublaninu. Někdy používám tlačítko "Pekný komentár" ve smyslu, že jsem koment četla /nemusím s ním souhlasit/ a nevyjadřuji "lajk". Trochu se pak význam tlačítka posouvá - směrem k parafě. Používá to tak víc lidí na Vareche a trochu to může mást. Přeji hezký večer!

Pridaj komentár k receptu: