Foto: pusta
Niet nad domáce čerstvé cestoviny, dajú sa pripraviť na sladko i na slano na veľa spôsobov, teraz som pripravila domáce fliačky a pretože je Zobraziť celý popisNiet nad domáce čerstvé cestoviny, dajú sa pripraviť na sladko i na slano na veľa spôsobov, teraz som pripravila domáce fliačky a pretože je čas zabíjačiek, spravila som ich s domácimi oškvarkami a zapiekla.
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Z múky a 2 vajec som vymiesila tuhšie cesto, ktoré som pomúčila na povrchu na pomúčenej doske prikryla hrnčekom a nechala som ho asi 30 minút odpočívať, údaj o spotrebe múky je len orientačný, je závislý na veľkosti vajec a koľko múky vajcia pojmú, kým dosiahneme požadovanú konzistenciu, rovnako je závislý od kvality použitej múky.
-
2
Cesto som rozvaľkala na hrúbku stebla - asi 1 mm a nechala som ho voľne preschnúť na doske - asi 1 hodinu.
-
3
Zatiaľ som na rozohriatej domácej masti orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,...
-
4
....pridala som posekané domáce oškvarky a opražila som ich do hneda,...
-
5
...pridala som sladkú mletú červenú papriku papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť a pripravenú zmes som nechala vychladnúť.
-
6
Rozvaľkané a preschnuté cesto som pokrájala na približne rovnaké pásy šírke asi 5 cm, každý jeden som posypala múkou, aby sa pri krájaní nezlepili, pokládla som ich na seba,...
-
7
...pokrájala som ich na štvorce o strane cca 1 cm, rozprestrela som ich na doske a nechala som ich ešte asi 30 minút znovu preschnúť.
-
8
Zatiaľ som vo vysokom hrnci priviedla do varu dostatočné množstvo osolenej vody, do vriacej vody som dala pripravené fliačky, občas premiešala, ked vyplávali na povrch, varila som ich asi 4 minúty, scedila som ich, nechala dobre odkvapkať od vody, ja ich nepreplachujem studenou vodou, lebo neprepláchnuté majú lepšiu chuť,...
-
9
...dala som ich do pekáčika s rozpustenou domácou masťou, premiešala, aby sa nezlepili, pridala som pripravenú cibuľovo - paprikovo - oškvarkovú zmes, ...
-
10
...dobre som všetko spolu premiešala...
-
11
..a nechala som fliačky odokryté ešte zapiecť asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov C, kým okraje fliačkov neboli troška chrumkavé a do hneda.
-
12
Horúce oškvarkové fliačky som nabrala na tanier a podávala som k nim domácu čalamádu.
-
13
záber zblízka: my máme veľmi radi tieto oškvarkové fliačky, zapečenie im dodá výraznejšiu a lepšiu chuť, robievam ich v zime, ked mám suroviny z domácej zabíjačky, dobre nám teraz v zime padlo, bola to výborná zmena po mnohých mäsitých ťažkých jedlách, jedlo je veľmi chutné a rýchlo hotové, dúfam, že som vás inšpirovala k príprave tejto obyčajnej, ale výbornej sedliackej pochúťky - prajem vám Dobrú chuť:-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
vážim si tvoju pochvalu a dakujem.
* milý Mirko :-)))
prepáč mi
dakujem.
aj ja tebe prajem Pekný deň a krásny celý víkend!!!
aj so slaninkou musia byť vynikajúce.
no a zapečené - môžem len súhlasiť a rada súhlasím.
dakujem za uznanie.
cesto na fliačky by malo byť jemné vláčné a mekšie.Ked pozerám na foto 2 tak cesto mi pripáda neprehnetené ,len zmiesené.Cesto sa musí vyhniesť dostatočne a nie na tvrdo.
Ked si rozvaľkané cesto nechala schnúť 1 hod,tak si nechcem predstaviť aké bilo tvrdé,ked si ho zhnietla na tvrdo.
Proti tvojej chutí nič nemám ,ale cesto podľa teba by som nechcela robiť.
to by som si ja nedovolila voči tebe nikdy, neviem hmatať a ani hniesť cez obrazovku, tobôž nie hodnotiť.
gratulujem k tvojim jasnovideckým, rontgenologickým a hlavne k tvojim hmatovým schopnostiam na diaľku, to hned tak každý nedokáže.
môžem len ticho závidieť :-)
po druhé, mohla som cesto zabaliť do fresh folie a dať do chladničky na 30 minút, nechcelo sa mi, tak som ho pomúčila aby na povrchu neokoralo.
a po tretie, musela som ho múčiť a podsypávať aj počas vaľkania, lebo bolo ešte dosť mäkké, nebolo tak tuhé, ako malo byť.
po štvrté, robila som klasické rezancové cesto,
a vieš čo, mám tu viac receptov na rezancové cesto, tak si ich nájdi a nezabudni všetky rad radom zhodiť, o nič iné ti ani nejde, poslúž si a z chuti sa daj do toho :-)
dakujem zaa tvoj podzrievavý komentár, odporúčam, aby si pridala ten svoj dokonalý recept a najmä s dokonalou fotkou.
úfam že je to dobré.
takto vyzerá foto ked je cesto dobré vypracované,
dakujem, že si ho pridala.
nie, nemám tuhé cesto, vždy ich varím asi 3 - 4 minúty /odhadom/, na meranie času nepoužívam stopky.
podobne ho robia aj iní varecháči ako ja, pozri a porovnaj ich recepty a fotky.
Pani (hludejka), vaše cestovinky tiež vyzerajú bezvadne a ak ste ich robili ručne, tiež klobúk dole, krásne! Alebo aj keď ste mali ako pomocníkov mašinky. Aj tie sú domáce, aj keď strojovej výroby :-D, ale neporovnateľne lepšie ako ktorékoľvek kúpenské cestoviny.
Ide mi o to, že každý človek, ktorý sem pridáva svoj recept, sa snaží, aby ostatným čo najlepšie zdokumentoval prípravu jedla, ktoré považuje za dobré, obľúbené ...a snaží sa kvôli nám ostatným. Nemali by sme preto jeho snahu dehonestovať neprístojnou kritikou. Ak sa nám v recepte niečo nepozdáva, mali by sme sa autora na vec spýtať, nie rovno "zhodiť" jeho úsilie. Majme na vedomí aj fakt, že fotenie má svoje úskalia a mnohí z nás na fotenie nemajú talent alebo ani správne vybavenie. Preto tie amatérske fotky mnohokrát skreslia skutočnosť, ale bez fotky to tiež nie je ono. Len treba v každom prípade kvitovať snahu autora, lebo nik by sa tu určite nechcel prezentovať trapňáckym receptom.
máš pravdu vo všetkom, čo si napísala.
dakujem za pochvalu receptu, za uznanie, za všetko
veľmi pekne dakujem.
Tu otazku ohladom tuhosti cesta som myslela ozaj uprimne. Bola som zvedava, lebo ja svoje fliacky ozaj varim asi len minutku. A su super. Asi robim maksie cesto. To ze sa nieco opytam, predsa neznamena, ze kritizujem.
@horvik , však som to od teba brala len ako otázku, na tvoju otázku som ti rovnako úprimne odpovedala.
preto nerozumiem tvojmu komentáru. dúfam, že je to ok.
dakujem.
som rada, že ty žiadne nezrovnalosti nevidíš, poteší ma, ak môj receptík vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu.