Zapekané domáce fliačky s oškvarkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. januára 2015
Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept)
Foto: pusta

Niet nad domáce čerstvé cestoviny, dajú sa pripraviť na sladko i na slano na veľa spôsobov, teraz som pripravila domáce fliačky a pretože je Zobraziť celý popisNiet nad domáce čerstvé cestoviny, dajú sa pripraviť na sladko i na slano na veľa spôsobov, teraz som pripravila domáce fliačky a pretože je čas zabíjačiek, spravila som ich s domácimi oškvarkami a zapiekla.

2
porcie
30 minút
príprava
3-4 minút
na 100 °C

Suroviny

cca 200 g
2 ks
100 - 150 g
1 ČL
1 ks
podľa chuti
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z múky a 2 vajec som vymiesila tuhšie cesto, ktoré som pomúčila na povrchu na pomúčenej doske prikryla hrnčekom a nechala som ho asi 30 minút odpočívať, údaj o spotrebe múky je len orientačný, je závislý na veľkosti vajec a koľko múky vajcia pojmú, kým dosiahneme požadovanú konzistenciu, rovnako je závislý od kvality použitej múky.

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som rozvaľkala na hrúbku stebla - asi 1 mm a nechala som ho voľne preschnúť na doske - asi 1 hodinu.

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som na rozohriatej domácej masti orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,...

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ....pridala som posekané domáce oškvarky a opražila som ich do hneda,...

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som sladkú mletú červenú papriku papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť a pripravenú zmes som nechala vychladnúť.

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozvaľkané a preschnuté cesto som pokrájala na približne rovnaké pásy šírke asi 5 cm, každý jeden som posypala múkou, aby sa pri krájaní nezlepili, pokládla som ich na seba,...

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pokrájala som ich na štvorce o strane cca 1 cm, rozprestrela som ich na doske a nechala som ich ešte asi 30 minút znovu preschnúť.

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ som vo vysokom hrnci priviedla do varu dostatočné množstvo osolenej vody, do vriacej vody som dala pripravené fliačky, občas premiešala, ked vyplávali na povrch, varila som ich asi 4 minúty, scedila som ich, nechala dobre odkvapkať od vody, ja ich nepreplachujem studenou vodou, lebo neprepláchnuté majú lepšiu chuť,...

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...dala som ich do pekáčika s rozpustenou domácou masťou, premiešala, aby sa nezlepili, pridala som pripravenú cibuľovo - paprikovo - oškvarkovú zmes, ...

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...dobre som všetko spolu premiešala...

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..a nechala som fliačky odokryté ešte zapiecť asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov C, kým okraje fliačkov neboli troška chrumkavé a do hneda.

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Horúce oškvarkové fliačky som nabrala na tanier a podávala som k nim domácu čalamádu.

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    záber zblízka: my máme veľmi radi tieto oškvarkové fliačky, zapečenie im dodá výraznejšiu a lepšiu chuť, robievam ich v zime, ked mám suroviny z domácej zabíjačky, dobre nám teraz v zime padlo, bola to výborná zmena po mnohých mäsitých ťažkých jedlách, jedlo je veľmi chutné a rýchlo hotové, dúfam, že som vás inšpirovala k príprave tejto obyčajnej, ale výbornej sedliackej pochúťky - prajem vám Dobrú chuť:-)

    Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

reteza
UZ VIEM CO S OSKVARKAMI...NEBUDE LEN OSKVARKOVA POMAZANKA ALE I TATO DOBROTKA ☺
1x pusta1
používateľ nemá avatar
mb
mb
pekne, jednoduche, chutne. d~ :)
1x pusta1
micanela
klasika od babicky - domace sifliky... s kapustou, s kalerabom, s hocicim... krasne spomienky
1x pusta1
pusta1
@reteza , to ma nesmierne teší, že tútpo starodávnu dobrotku spravíš :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
@mb , presne tak, ako píšeš, čo ma teší :-)
dakujem za pochvalu.
reteza
pusta1 URCITE V NAJBLIZSEJ DOBE ICH UROBIM, OSKVARECKY CAKAJU V CHLADNICKE. VDAKA ZA NIECO NOVE JA SOM DOPOSIAL VARILA LEN KAPUSTOVE A SUNKOVE FLIACKY.PEKNY DEN I NASTAVAJUCI VIKEND PRAJEM TEBE I VSETKYM VARECHACOM☺
1x pusta1
venusa
Ako malovane. Jedno z mnohych mojich oblubenych. Ja davam slaninku tak iba pod zub, uplne su o niecom inom, ako vsetko co je na slaninke. A chrumkave zapecene je bodkou u mna.
1x pusta1
pusta1
@micanela , áno, domáce cestoviny od babičky sú vždy tie najlepšie na svete, súhlasím :-)
dakujem za pochvalu.
1x pusta1
pusta1
@kecemis - muilý Mirko, dávno som ťa tu nevidela, vitaj u mňa :-)
vážim si tvoju pochvalu a dakujem.
pusta1
@venusa , tvoja pekná pochvala ma veľmi potešila :-)
aj so slaninkou musia byť vynikajúce.
no a zapečené - môžem len súhlasiť a rada súhlasím.
dakujem za uznanie.
1x pusta1
hludejka
Postup pri vyrobe cesta sa mi vôbec nepáči.
cesto na fliačky by malo byť jemné vláčné a mekšie.Ked pozerám na foto 2 tak cesto mi pripáda neprehnetené ,len zmiesené.Cesto sa musí vyhniesť dostatočne a nie na tvrdo.
Ked si rozvaľkané cesto nechala schnúť 1 hod,tak si nechcem predstaviť aké bilo tvrdé,ked si ho zhnietla na tvrdo.
Proti tvojej chutí nič nemám ,ale cesto podľa teba by som nechcela robiť.
pusta1
@hludejka , veľmi odvážne tvrdenie, hlavne ak si cesto z fotky nehnietla ty sama a to moje si neokúsila hmatom.
to by som si ja nedovolila voči tebe nikdy, neviem hmatať a ani hniesť cez obrazovku, tobôž nie hodnotiť.
gratulujem k tvojim jasnovideckým, rontgenologickým a hlavne k tvojim hmatovým schopnostiam na diaľku, to hned tak každý nedokáže.
môžem len ticho závidieť :-)
1x pusta1
hludejka
to sa čuduješ,že aj s rozvaľkaného cesta na fotke sa dá vyčítať akej kvality cesto je.Na prvej foto si ho pomúčila,aby nebolo vidno tie nerovnosti v hnetení.Cesto máš fľakaté.Ak nemám pravdu,tak daj recept na kvalitné cesto krok za krokom,a pochvaľ sa.
pusta1
@hludejka , nemám cesto fľakaté, to po prvé.
po druhé, mohla som cesto zabaliť do fresh folie a dať do chladničky na 30 minút, nechcelo sa mi, tak som ho pomúčila aby na povrchu neokoralo.
a po tretie, musela som ho múčiť a podsypávať aj počas vaľkania, lebo bolo ešte dosť mäkké, nebolo tak tuhé, ako malo byť.
po štvrté, robila som klasické rezancové cesto,
a vieš čo, mám tu viac receptov na rezancové cesto, tak si ich nájdi a nezabudni všetky rad radom zhodiť, o nič iné ti ani nejde, poslúž si a z chuti sa daj do toho :-)
dakujem zaa tvoj podzrievavý komentár, odporúčam, aby si pridala ten svoj dokonalý recept a najmä s dokonalou fotkou.
pusta1
@hludejka , dobre si pobavila ma svojimi hmatovými a zrakovými schopnosťami cez fotku DDDDD
horvik
preto sa tie cestoviny (my ich volame šifliky) tak dlho varia? Lebo ja ked robim domace, tak ich mam uvarene asi za minutku. Zato ich robis take tuhsie?
pusta1
@horvik , pre tvoje info pomenovanie šiflíky je skomolenina pochádzajúca z nemčiny, správne po slovensky sú to fliačky.
nie, nemám tuhé cesto, vždy ich varím asi 3 - 4 minúty /odhadom/, na meranie času nepoužívam stopky.
pusta1
@hludejka , nedovolím si hodnotiť tvoje cesto podľa hmatu, lebo to cez obrazovku ani nejde, ale z pohľadu na fotku sa mi vidí príliš mäkké, ja robievam tuhšie, ale nie tvrdé, vypracované ho mám tiež.
podobne ho robia aj iní varecháči ako ja, pozri a porovnaj ich recepty a fotky.
nyja
Mne sa naopak veľmi páči tento recept i spôsob ručnej prípravy domácej cestoviny, ktorý uviedla pani (Pusta). A nemám dojem, že bochníček posypala múkou, aby zastierala dáke nedostatky cesta, neverím, že by z 200 g múky a 2 vajec bolo cesto tvrdé. Posypaním bochníčka múkou naznačila autorka následný postup - vaľkanie a pritom treba múčiť. Ja cesto zarábam v robote - rozumej - do misky robota ide múka, vajco, ždibec oleja, troška vody - spustím robot. On si už poradí. Ale bez neho som stratená. Aj bez mašinky, ktorá mi to vyvaľká a pokrája. V čo najbližšom čase tento receptík zrealizujem, vyzerá to veľmi chutnulilinko :-)
Pani (hludejka), vaše cestovinky tiež vyzerajú bezvadne a ak ste ich robili ručne, tiež klobúk dole, krásne! Alebo aj keď ste mali ako pomocníkov mašinky. Aj tie sú domáce, aj keď strojovej výroby :-D, ale neporovnateľne lepšie ako ktorékoľvek kúpenské cestoviny.
Ide mi o to, že každý človek, ktorý sem pridáva svoj recept, sa snaží, aby ostatným čo najlepšie zdokumentoval prípravu jedla, ktoré považuje za dobré, obľúbené ...a snaží sa kvôli nám ostatným. Nemali by sme preto jeho snahu dehonestovať neprístojnou kritikou. Ak sa nám v recepte niečo nepozdáva, mali by sme sa autora na vec spýtať, nie rovno "zhodiť" jeho úsilie. Majme na vedomí aj fakt, že fotenie má svoje úskalia a mnohí z nás na fotenie nemajú talent alebo ani správne vybavenie. Preto tie amatérske fotky mnohokrát skreslia skutočnosť, ale bez fotky to tiež nie je ono. Len treba v každom prípade kvitovať snahu autora, lebo nik by sa tu určite nechcel prezentovať trapňáckym receptom.
pusta1
@nyja , som rada, že tebe sa môj recept páči :-)
máš pravdu vo všetkom, čo si napísala.
dakujem za pochvalu receptu, za uznanie, za všetko
evanaaa
No, ja pochybujem, či sa za 1 min. uvaria cestoviny, možno tenučké rezance, záleží aj od hrúbky a veľkosti. Dokonca ani 3-4 minúty sa mi nezdajú, ale neikto ich má rád mäkšie, iný na skus, tak radšej nechcem presviedčať, je to len moja mienka.
marika21
@ nyja pripájam sa k tvojmu komentáru. Ja sa tiež teším z každého nového receptu, ktorý mňa nenapadol a obohatí moje recepty na varenie, alebo pečenie.
pusta1
@evanaaa , a mám čas varenia mojich domácich fliačkov overený už dlhé roky a myslím si, že každá gazdinka pozná potrebný čas varenia podľa svojho vlastnoručne vyrobeného cesta.
pusta1
@marika21 , som rada, že sa tešíš každému novému receptu :-)
veľmi pekne dakujem.
dara2112
Super určite vyskušam len ja som trochu lenivá a určite si tl zjednodušim a kupim tie fliačky - ale zároveň obdivujem tvoju robotu a snahu približit náročne ale aj taketo sedliacke super recepty .ja teda na tom ceste žiadne nedokonalosti nevidim a s takeho množstvamuky a 2vajec cesto ani nejde spravit tvrde- vlastná skusenost neni aom vždy leniva ha ha pekny večer všetkym
horvik
Viem ze spravne su to fliacky, len som napisala ako ich volame my. Ak to niekomu vadi, tak sa hlboko ospravedlnujem.
Tu otazku ohladom tuhosti cesta som myslela ozaj uprimne. Bola som zvedava, lebo ja svoje fliacky ozaj varim asi len minutku. A su super. Asi robim maksie cesto. To ze sa nieco opytam, predsa neznamena, ze kritizujem.
horvik
A viem odkial slovo pochadza. Stary rodicia boli rakusaci.
pusta1
@horvik , mne nevadí, kto ako volá cestoviny. ok, ty vieš, prečo šiflíky, mnohí však nie, je to natoľko udomácnený prevzatý názov z nemčiny, že je hádam známejší ako fliačky samotné, dokonca ho považujú za svoj vlastný názov, a to nielen v Slovenčine.. historia názvu pochádza ešte zo 17. storočia, to len pre zaujímavosť.
@horvik , však som to od teba brala len ako otázku, na tvoju otázku som ti rovnako úprimne odpovedala.
preto nerozumiem tvojmu komentáru. dúfam, že je to ok.
dakujem.
1x pusta1
pusta1
@dara2112 , to vieš, každý vidí to, čo chce vidieť :-)
som rada, že ty žiadne nezrovnalosti nevidíš, poteší ma, ak môj receptík vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
letisia
Keďže nemám čas si robiť fliačky sama, tak si kúpim hotové. Nápad s oškvarkami sa mi veľmi páči. Cestoviny odľahčia"nezdravosť" oškvariek.
pusta1
@letisia , cestoviny sú vždy perfektná rýchlovka, chutná a dobrá :-)
dakujem za pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia