Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Niet nad domáce čerstvé cestoviny, dajú sa pripraviť na sladko i na slano na veľa
spôsobov, teraz som pripravila domáce fliačky a pretože je čas zabíjačiek, spravila som ich
s domácimi oškvarkami a zapiekla.
2 porcie |
30 minút príprava |
3-4 minút na 100 °C |
Postup- Z múky a 2 vajec som vymiesila tuhšie cesto, ktoré som pomúčila na povrchu na pomúčenej doske prikryla hrnčekom a nechala som ho asi 30 minút odpočívať, údaj o spotrebe múky je len orientačný, je závislý na veľkosti vajec a koľko múky vajcia pojmú, kým dosiahneme požadovanú konzistenciu, rovnako je závislý od kvality použitej múky.
- Cesto som rozvaľkala na hrúbku stebla - asi 1 mm a nechala som ho voľne preschnúť na doske - asi 1 hodinu.
- Zatiaľ som na rozohriatej domácej masti orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,...
- ....pridala som posekané domáce oškvarky a opražila som ich do hneda,...
- ...pridala som sladkú mletú červenú papriku papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť a pripravenú zmes som nechala vychladnúť.
- Rozvaľkané a preschnuté cesto som pokrájala na približne rovnaké pásy šírke asi 5 cm, každý jeden som posypala múkou, aby sa pri krájaní nezlepili, pokládla som ich na seba,...
- ...pokrájala som ich na štvorce o strane cca 1 cm, rozprestrela som ich na doske a nechala som ich ešte asi 30 minút znovu preschnúť.
- Zatiaľ som vo vysokom hrnci priviedla do varu dostatočné množstvo osolenej vody, do vriacej vody som dala pripravené fliačky, občas premiešala, ked vyplávali na povrch, varila som ich asi 4 minúty, scedila som ich, nechala dobre odkvapkať od vody, ja ich nepreplachujem studenou vodou, lebo neprepláchnuté majú lepšiu chuť,...
- ...dala som ich do pekáčika s rozpustenou domácou masťou, premiešala, aby sa nezlepili, pridala som pripravenú cibuľovo - paprikovo - oškvarkovú zmes, ...
- ...dobre som všetko spolu premiešala...
- ..a nechala som fliačky odokryté ešte zapiecť asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov C, kým okraje fliačkov neboli troška chrumkavé a do hneda.
- Horúce oškvarkové fliačky som nabrala na tanier a podávala som k nim domácu čalamádu.
- záber zblízka: my máme veľmi radi tieto oškvarkové fliačky, zapečenie im dodá výraznejšiu a lepšiu chuť, robievam ich v zime, ked mám suroviny z domácej zabíjačky, dobre nám teraz v zime padlo, bola to výborná zmena po mnohých mäsitých ťažkých jedlách, jedlo je veľmi chutné a rýchlo hotové, dúfam, že som vás inšpirovala k príprave tejto obyčajnej, ale výbornej sedliackej pochúťky - prajem vám Dobrú chuť:-)
|