Foto: pusta
Priatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Zobraziť celý popisPriatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Spravila som prekladané zemiaky, pekáčik som vyložila plátkami v šupe uvarených zemiakov, na ne som dala zmes opečených dubákov na cibuli s údenou slaninkou,druhú vrstvu zemiakov, ktoré som po upečení poliala zmesou vajec s kyslou smotanou a zapiekla. Nič viac som nedávala a úžasne chutné jedlo zaplnilo nádhernou vôňou kuchyňu i žalúdok, za čo im dakujem
porcie
príprava
na 180 horný a dolný oh °C
Suroviny
1000 g |
|
2 veľké hrste |
|
1 ks väčšia |
|
150 g (/domáca bravčová masť) |
|
50 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 ks podľa veľkosti vajec |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...
-
2
...domácu údenú slaninku na plátky a potom na prúžky.
-
3
Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút, scedila som ich a vodu z namočenia zachytila do misy. Pridala som aj hríb smrekový a niekoľko suchohríbov.
-
4
Mala som výpek z krkovičky po cigánskej pečienke a do rozpáleného výpeku som dala orestovať mesiačiky cibule asi 3 - 4 minúty,...
-
5
...pridala som prúžky domácej údenej slaniny, ktorú som orestovala tiež asi 3 - 4 minúty a...
-
6
...napokon scedené dubáky, opekala som z prudka asi 3 - 4 minúty,..
-
7
...podliala som ich vodou , v ktorej boli dubáky namočené, dusila som ich, kým neboli mäkké - asi 10 minút.
-
8
Očistila som v šupke uvarené zemiaky a pokrájala som ich na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.
-
9
Dubáky som vydusila až na tuk, krátko ešte opiekla asi 1 minútu pekne do hneda a nechala som hotovú zmes úplne vychladnúť. Zmes som nesolila, výpek z krkovičky bol slaný dosť, ani som ich nekorenila zatiaľ. Opečenie dubákov na výpeku z krkovičky im dáva úplne iný a lepší šmak, než opečenie na inom tuku, necháva vyniknúť chuti dubákov. Môžete použiť aj výpek z iného mäsa, ak nemáte k dispozícii práve výpek, kľudne použite bravčovú masť.
-
10
Pekáčik som jemne vymazala rozpustenou domácou bravčovou masťou pomocou mašľovačky.
-
11
Plátkami zemiakov som vyložila spodok i boky pekáčika dookola,
-
12
...zemiaky som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
13
Na zemiaky som rovnomerne rozprestrela I. vstvu - vychladnutú dubákovú zmes, ktorú som ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Do tejto zmesi už naozaj netreba nič iné pridávať, lebo domáca údená slaninka ju krásne prevonia i ochutí.
-
14
Dubáky som prekryla druhou vrstvou plátkov zemiakov, ktoré som osolila a okorenila.
-
15
Pripravila som si zálievku, do pohára som rozklepla vajcia, ktoré som osolila,...
-
16
...pridala som kyslú pochúťkovú smotanu a...
-
17
...všetko som spolu rozšľahala dôkladne pomocou vidličky.
-
18
Zemiaky som na povrchu jemne poliala rozpustenou bravčovou masťou,...
-
19
..vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 30 minút, kým povrch nedostali zemiaky peknú zlatohnedú farbu a boli do chrumkava.
-
20
Zaliala som zemiaky teraz smotanovo-vajíčkovou zalievkou a ...
-
21
...zapekala som ešte 15 minút, kým nechytili peknú zlato-hnedú kôrku.
-
22
Podávala som ich horúce s domácimi nakladanými sladko-kyslými uhorkami, vhodná je i domáca čalamáda alebo domáca sudová kapusta. Ide o sýte mimoriadne chutné a nádherne voňavé jedlo, akýsi jednoduchý , ale vynikajúci "eintopf", ktorý zahreje a výborne zasýti. Recept vkladám ako podakovanie mojim priateľom za úžasné dubákky a iné pravé hríby i perfektnú domácu údenú slaninku, ktorými ma obdarovali. Odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť! :-)
som rada, že máš chuť na tieto zemiaky s dubákmi.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*****
to ja dakujem tebe.
Ziaden napad, kopia jak prasa.
tie dubáky sú úžasné!!!
dakujem.
i za 5*****
toto naozaj stojí teda za pokus!!! budem rada, ak aj ty vyskúšaš.
dakujem za pochvalu i za 5*****
dakujem za uznanie.
je to naozaj dobrota.
dakujem.
nádherná vôňa i nádherná chuť.
dakujem
dakujem ti za uznanie i s 5*****-mi.
A @megdesign zasa mudruje - kópia je vtedy, ak je sa všetko zhoduje, v tomto prípade asi nie, len dve suroviny a aj to nie rovnako, v každom recepte je niečo iné. To potom napr. aj francúzske zemiaky, ktoré sú tu v niekoľkých verziách sú kópie? Veď každý ich robí inak a ak sa niekto inšpiruje nejakým receptom, nie je to hriech, veď nemáme všetko z vlastnej hlavy.
som rada, že aj tebe sa recept páči. ved modráky a suchohríby sú vynikajúce :-)
toho pána ignorujem a neriešim :-)
dakujem za pochvalu.