Výber babičkiných lokší

Tomáš Zapletal
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 26. novembra 2010
Výber babičkiných lokší
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

16 ks
400 g
200 g
200 g
120 g
80 g
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Brnydzová plnka: bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, do lokše potom dáme aj troška šalátu. Kapustová plnka: dusená kyslá kapusta s opraženou slaninkou a kúsky pečeného mäsa. Pečeňová plnka: Restovaná kačacia pečeň na cibuľke, ochutená soľou a mletým čiernym korením.

  2. 2

    Lokše naplníme plnkami a zatočíme. Prihrejeme v peci (v mikrovlnnej rúre alebo v rúre) a podávame.

Diskusia k receptu

stefanm
Bol som na Bratislavských vianočných trhoch.A tých lokší tam bolo viac ako punču a vareného vína dokopy.To vy ste tam takí "lokšoví"??
katamama
Prečo nie, lokše sa dajú pripraviť s viacerými obmenami a nikdy sa nezunujú.
tatranka
Mne by sa teraz zišli tvoje lokše ku nedelnej kačici.No budem mať knédlu k červenej kapustičke.Raz za čas ich robím aj ja.No zvyknem na sladko s makom a lekvárom.
serchan
lokše nám chutia a ja ich robievam aj keď sa mi zvýši zemiaková kaša miesto zemiakov varených v šúpke. Sú chutné .
ejta
Jasné, že sme lokšoví, a hlavne okolie Bratislavy (Grob, Vajnory), tam všetci bratislavčania o tomto čase zavítajú na husacie hody....
enss
Poraďte mi, ako tie lokše upiecť. Mám plynový sporák, párkrát som ich skúšala piecť v rúre, ale sa mi nepodarili, boli veľmi tvrdé, lámali sa. Moja mama ich piekla kedysi na platni klasického sporáka, ukladala na tanier na seba a mastila každú jednu. Nikdy ich ničím neplnila, ale s fazuľovou polievkou to bola báseň.
kopretina
enss - mám ten samý problém. Ještě ke všemu mám keramickou desku, na té se lokše péct bojím. Ještě tak na chalupě, kde máme kachlová kamna - tak na plotně.
tati2008
,,enss"tak ako robila Tvoja mama,alebo na sucho na panvici.
babulienka
Ja lokse casto akonahle ostanu zemiaky tak ich robim. Mam na to svoj recept zbytok zemiakov trocha mlieka vajicko rozmixujem a pridam muku kolko treba soli menej ved zemiaky boli posolene. peciem ich na panvici velmi malo mastenej ked sa mi uz trochu pruipiekla vrchnu cast omastim trocha a tak obratim a hlavne pred polozenim lokse do nej snazim sa muku co najviac otrepat z nej. Mojej vnucke dokonca lepsie chutia ako palacinky. Robim ich na slano aj nasladko.
anene
Lokše máme veľmi radi, práve som v nedeľu robila k pečenej kačici a dusená červená kapusta. Robí nám ich najmä moja mamička, ale keďže má už 83 rokov snažím sa robiť aj sama. Máme nejaký svoj recept, pridám ho.
tazla
na 1 kg zemiakov len 35 dkg hladkej muky ,po vygulani 10 loksi ich zacinam rozkladat za ten cas muku vtiahnu do seba ,peciem tiez len na plotni plynoveho sporaku a su fantasticke mäkucke
môj nazor na vajicko je ze cesto je pevnejsie
kutala
Enns ja ich robím na plynovom šporáku na panvici.Nemá to chybu ako na platni.
eliza7417
Aby sa lokše nalámali a neboli priveľmi suché, je potrebné, aby cesto obsahovalo 2/3 zemiakov a len 1/3 múky. Ja ich pečiem na úplne suchej teflónovej panvici (2 naraz, je to rýchlejšie)... stačí chvíľa...
A - čo je dôležité - hneď ich treba potrieť masťou (alebo maslom - ak majú byť na sladko) a prikryť - aby sa "sparili"... potom sú jemné a vláčne...
havino
ja mam sklokeramicku,robím ich na panvici uplne na sucho, raz dva jednu stranu, druhu,až take bublinky sa robia v nich, potieram kačacím tukom,lebo len ku kačke ich robím, na sladko mi ich nechcu
brigita
Dajú sa robiť aj na plynovom šporáku ,len si daj platňu a nie aby si ju rozpálila do červena ako moja kolegyňa rozohriať a potom stíšiť, plyn sa dobre reguluje. Ja mám najradšej lokše z makom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia