Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan fotorecept
Foto: sracz
Ďalšia z pôvabných spomienok na mladé letá. Na Bachčevanovcov - Bulharov, milých susedov, vzácnych rodinnných priateľov z Barčianskej pod Šibenou horou v mojich rodných Zobraziť celý popisĎalšia z pôvabných spomienok na mladé letá. Na Bachčevanovcov - Bulharov, milých susedov, vzácnych rodinnných priateľov z Barčianskej pod Šibenou horou v mojich rodných Košiciach. Brat Imrich sa narodil v marci r. 1950 a ešte ako kotňak v rozbehu, nevedel poriadne vyslovovať, pomenoval milú pracovitú Ilonkanéni (teta Helenka) po svojom – Anyny. Varila vynikajúco, chutne a zdravo. Aj tento jednoduchú letný rcp je toho vďačným dôkazom. Tieto papriky obohatia Váše menu. Skúste, určite neoľutujete!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
papriky umyjeme pod tečúcou studenou vodou a utierkou osušíme; uložíme na veľkú suchú panvicu (alebo, v prípade plynových šporákov, na kovovú platňu) a dôkladne, po všetkých stranách, či ak chcete dookola, opečieme; nebojte sa, smelo a odvážne – trvá to 5 ÷ 7´, podľa veľkosti paprík!
-
2
ak sú papriky na jednej strane čierne a samý pľuzgier, pomocou kuchyňských kliešti ich postupne obraciame a pečieme ďalej.
-
3
ak sú poriadne opečené a čierne ako duša bezbožníka, preložíme ich do plastového vrecúška, dobre uzatvoráme a necháme 12 ÷ 15´ aby sa „dusili“ vo vlastnej pare => ľahšie sa bude oddeľovať spálená koža.
-
4
vlastnou parou uvoľnená koža sa ľahko lúpe, ale paprikové mäsko páli ako čertov dych!
-
5
olúpané papriky rozložíme na pomocný tanier, dôkladne ich osolíme a zľahka položíme na rozprestretú hrubú (PHM - polohrubú) múku po obidvoch stranách.
-
6
na druhú rozohriatu panvicu nalejeme 3 ÷ 4 PL ololeja a na horúcom opečieme osolené a múkou zľahka osypané papriky, obojstranne, do zlatohneda.
-
7
tak, a voňavá, zdravá a ľahkostráviteľná dobrota je pripravená na maškrtenie;
-
8
braček Imrich – Čiňu – bol na vyprážané kuriatka (a platí to podnes), no ja a mamka Aňuci, by sme túto dobrotu nevymenili za žiadne mäso sveta!!! Servírovanie: ja to mám rád iba tak, bez ničoho, in natúra a milú papriku zjem aj s jaderníkom (ten chutí ako baklažán), ale môže sa podávať s bielym chlebíkom, rohlíkom, baquett_ou, poliata horúcim maslom, alebo ako viacbojový tanier s vyprážaným karfiólom, či syrom, či oštiepkom v šunke, či baklažánom, s novými zemiakami s maslom a petržlenovou vňaťou, ...! Iniciatívam sa medze nekladú & proti gustu žiaden dišputát!
Táto dobrota ma napadla pred pár rokmi.Urobila som si ju,ale od v tedy nie.A poviem aj prečo.Dostala som tak strašnú žlčnikovú koliku,že som si myslela,že je to môj koniec.Odviezli ma do nemocnice a po ukľudnení záchvatu a vyšetrení,mi zĺčnik zoperovali.
Od vtedy nemám ani odvahu si takúto delikatesu urobiť.Jednoducho mám rešpekt.
Možno to vtedy ani nebolo z tej papriky,ale ja som si nejako vsugerovala,že za všetko mohla tá ohromná opekaná paprika.
Musela by som nazberať veľmi veľa odvahy,aby som si tvoj príma recept zopakovala.
@alexdidi dobre pripomenuti toho paprikoveho rizku, nahodou bych ho asi neobjevila. Sice nevycpu zadnou sunkou, ale udelam nejakou napln s mleteho masa, ochutim tak, aby se hodilo k paprikam.
P.S.: ... a ako Ti, pri a po pečení paprík, voňal celý byt?
Do halusek brambory? Slysim prvne, nybrz brambory mame radi, dalsi halusky budou pojmenovane po tobe .... :-)
Moc diky !
A byt, ten vonel paprikama a salveji, na ktere jsem delala v masle gnocchi.
Zlucnik uz nemam, ale ty se priprav na skytavku, a poradnou !! :-)