Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďalšia z pôvabných spomienok na mladé letá. Na Bachčevanovcov - Bulharov, milých susedov, vzácnych rodinnných priateľov z Barčianskej pod Šibenou horou v mojich rodných Košiciach. Brat Imrich sa narodil v marci r. 1950 a ešte ako kotňak v rozbehu, nevedel poriadne vyslovovať, pomenoval milú pracovitú Ilonkanéni (teta Helenka) po svojom – Anyny. Varila vynikajúco, chutne a zdravo. Aj tento jednoduchú letný rcp je toho vďačným dôkazom. Tieto papriky obohatia Váše menu. Skúste, určite neoľutujete!

3
porcie
20 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. papriky umyjeme pod tečúcou studenou vodou a utierkou osušíme; uložíme na veľkú suchú panvicu (alebo, v prípade plynových šporákov, na kovovú platňu) a dôkladne, po všetkých stranách, či ak chcete dookola, opečieme; nebojte sa, smelo a odvážne – trvá to 5 ÷ 7´, podľa veľkosti paprík!
  2. ak sú papriky na jednej strane čierne a samý pľuzgier, pomocou kuchyňských kliešti ich postupne obraciame a pečieme ďalej.
  3. ak sú poriadne opečené a čierne ako duša bezbožníka, preložíme ich do plastového vrecúška, dobre uzatvoráme a necháme 12 ÷ 15´ aby sa „dusili“ vo vlastnej pare => ľahšie sa bude oddeľovať spálená koža.
  4. vlastnou parou uvoľnená koža sa ľahko lúpe, ale paprikové mäsko páli ako čertov dych!
  5. olúpané papriky rozložíme na pomocný tanier, dôkladne ich osolíme a zľahka položíme na rozprestretú hrubú (PHM - polohrubú) múku po obidvoch stranách.
  6. na druhú rozohriatu panvicu nalejeme 3 ÷ 4 PL ololeja a na horúcom opečieme osolené a múkou zľahka osypané papriky, obojstranne, do zlatohneda.
  7. tak, a voňavá, zdravá a ľahkostráviteľná dobrota je pripravená na maškrtenie;
  8. braček Imrich – Čiňu – bol na vyprážané kuriatka (a platí to podnes), no ja a mamka Aňuci, by sme túto dobrotu nevymenili za žiadne mäso sveta!!! Servírovanie: ja to mám rád iba tak, bez ničoho, in natúra a milú papriku zjem aj s jaderníkom (ten chutí ako baklažán), ale môže sa podávať s bielym chlebíkom, rohlíkom, baquett_ou, poliata horúcim maslom, alebo ako viacbojový tanier s vyprážaným karfiólom, či syrom, či oštiepkom v šunke, či baklažánom, s novými zemiakami s maslom a petržlenovou vňaťou, ...! Iniciatívam sa medze nekladú & proti gustu žiaden dišputát!