Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. júla 2013
Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept venujem najmä diabetikom i zdravým milovníkom chleba, je z múky Semolina durum a Špaldovej múky v pomere, ktorý je práve vhodný pre cukrovkárov. Semolina durum má nízky glykemický index a Špaldová múka má iné vynikajúce vlastnosti, ktoré sa v chlebíku výborne dopĺňajú. Tento zdravý chlieb má jemnú orieškovú chuť, je vzdušný vláčny vo vnútri a na povrchu chrumkavý. Podáva sa ako príloha k šalátom, rôzne upraveným mäsám, rybám a polievkam i samostatne. Recept je z No.Salty.

8
porcií
150 minút
príprava

Suroviny

350 g
150 g
20 g
1 ČL
1 ČL
300 ml
2 PL
1 ČL
podľa chuti na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Špaldová múka sa vyrába z nešľachtenej pšenice, je známa už 7 tisíc rokov pred n. l., má vysoký obsah gluténu a znášajú ju aj niektorí coeliatici, lebo má iné zloženie ako glutén z inej pšenice, je vhodná aj pri intolerancii na iné druhy pšenice. Obsahuje vitamíny B1, B3 a B12, je zdrojom mangánu a horčíka, čo je vhodné pre ľudí s migrénou, ateroskleozou či cukrovkou, pre chorých s vysokým TK, s vysokou hladinou cholesterolu. Pre vysoký obsah vlákniny pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Pripravuje sa z nej chlieb, cestoviny, palacinky, koláče, knedle, keksy, rôzne pekárenské pečivo, dokonca špaldový nápoj, ktorý je náhradou kravského mlieka a iné. Dôležité je vedieť kombinovať ju v správnom pomere s inou múkou.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som dala semolinu durum múku, špaldovú múku, soľ...

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 2
  3. 3

    ...a všetko som spolu dobre premiešala.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 3
  4. 4

    Do malého kastrólika som dala 1 CL Sladenky - jačmenný sirup a 1 CL medu, pre diabetikov miesto medu treba dať vhodné umelé sladidlo. Pridala som 300 ml vody a zahrievaním sa tieto dve zložky rozpustili, doi vlažnej zmesi som namrvila čerstvé droždie a nechala som vzísť kvások. - asi 15 minút.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý kvások som vliala k múčnej zmesi, pridala som 2 PL olivového oleja a...

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 5
  6. 6

    ...vymiesila som rukami hladké, polotuhé nelepivé cesto, kým sa nezačali vytvárať pľuzgieriky - asi 10 mminút, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto som ešte premiesila na ľahko pomúčenej doske, ďalej už podsypávať netreba, s cestom sa veľmi dobre pracuje.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 7
  8. 8

    Rozdelila som cesto na približne rovnakých častí a bez ďalšieho kysnutia som s ním pracovala ihned.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 8
  9. 9

    Z každej časti som dlaňami ušúľala asi 60 cm dlhý šúľok.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 9
  10. 10

    Šúľk cesta som 3x vlnkovite ohla a jeho voľný koniec...

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 10
  11. 11

    ...som založila za jednu časť vlniek hore, čím vznikol tvar vlnkového chlebíka.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 11
  12. 12

    Vlnkové chlebíky som uložila na plech s pečiacim papierom.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 12
  13. 13

    Nechala som ich kysnúť pod čistou utierkou asi 1 hodinu.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 13
  14. 14

    Potrela som ho vlažnou vodou a...

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 14
  15. 15

    ...husto som ho posypala sezamom.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 210 stupňov 15 minút, potom som znížila teplotu na 190 stupňov C a dopiekla za 10 minút.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 16
  17. 17

    Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke a uložila som ho na podnos.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 17
  18. 18

    Na priereze vidno, že je ľahký, nadýchaný,na povrchu chrumkavý, má príjemnú orieškovú chuť a je mäkký a vláčny i na druhý deň, odporúčam vyskúšať.

    Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)    - obrázok 18

Diskusia k receptu

havino
potvrdzujem, odporúčam semolinu múku, dnes som z nej piekla prvý krát chlebík, chuť dokonalá, velmi podobne som dala suroviny,ako ty @pusta , len miesto špaldovej celozrnnú, semolina ma tak nadchla, ako výborne bez múky sa s ňou pracovalo, viem, je to vdaka lepku, ale kto ho môže, je chlebík výborný z tejto múky pre diabetikov, samozrejme v opatrnom a zarátanom pomere do SJ. No, ale ty si sa vyhrala @pusta , pekne sa ti podarili, to zas ja až taký talent nie som.
medovnicek
ten tvar chlebíka ma veľmi zaujal, dalo by sa to použiť aj pri sladkom pečení, recept si ukladám
valeri
Veľmi ma tento chlebík zaujal, kde kúpim múku semolina durum?
pusta
@valeri , som rada, že ťa chlebík zaujal.
múku semolina durum kúpiš:
1. v ba na Miletičovej ulici oproti trhovisku v malom obchodíku.
2. priamo v mlynoch Sládkovičovo.
3. v metre na celom Slovensku - tam ti ale predajú len 1 karton po 10 balení á 900 g v cene 0,71 centov za 900 gramov.
4. vraj aj v tescu, ale až od septembra.
5. v zahraničí - najskôr v Taliansku, Švajčiarsku a inde.
dakujem za tvoj príspevok.
pusta
@havino , videla som tvoj chlebík, je úžasný, perfektne sa ti vydaril. gratulujem.
potvrdzujem zo svojej praxe a skúsenosti všetko, čo si o semoline napísala :-)))
výborne sa s ňou pracuje.
môj chlebík nie je ťažko tvarovať, ide to naozaj rýchlo a je vynikajúci.
tánička, dakujem za uznanie.
pusta
@medovnicek , áno ten tvar sa dá dobre využiť aj pri sladkom pečení, ked som tento chlebík robila, tiež ma to napadlo :-)
teší ma, že ťa zaujal.
dakujem.
pusta
pri recepte mi chýajú tagy, napísala som ich viac a správne.
prosím redakciu o doplnenie, iste sa tak stalo len nedopatrením :-)
veľmi pekne dakujem.
sracz
Nádherná zmena, milá @pusta - chuťová aj vizuálna! Domnievam sa, že príjemne prekvapí mladšiu generáciu a hlavne "čučoriedky, čvorgľov, ako aj ostatnú krpatú háveď - myslím hlavne na moje vnúčence"! Tvoja práca vábi nielen novým tvarom, ale aj "milotou" našichz nezabudnuteľných mamušiek a babušiek!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, veľmi pekne si to povedal, je to vynikajúci zdravý chlebík, príjemnej orieškovej chuti, pre chorých i zdravých a pre detský drobizg.
Ten tvar ma veľmi zaujal, okrem toho vonia domovom a milotou našich nezabudnuteľných mám a starých mám, ktoré nám takéto dobroty pripravovali denne doma :-))))
veľmi ma poteší, ak ho spravíš pre avoje zlaté vnúčence - potom mi daj vedieť, ako im chutilo :-)))))
dakujem za krásne zhodnotenie mojej práce.
mariamka
tie vlnky-zblnky su naozaj roztomile :) take lakadlo pre kazdeho, a verim ze aj chutovo zaujme, aj ked ja tieto muky nepouzivam, ale NSN :) p. @pusta je stale originalna..
pusta
@mariamka , tie vlnky-žblnky sú naozaj milé a fakt originálne :-)))
a tá úžasná príjemná oriešková chuť - tento chlebík je zdravý a je lákadlom po každej stránke.
a vraj diéty nie sú chutné...je to práve naopak, v danom prípade to nie je ani drahé.
neboj, príde čas, ked aj ty ako zdravá, prídeš tým múkam na chuť. aj so mnou to tak bolo a drží ma to už dlho :-)))))
dakujem ti.
evanaaa
Toto je chlieb, či pečivo premňa, ja aj cestoviny kupujem zo semoliny, bolo by dobré ak by tá múka bola viac dosažiteľná, v Kauflande sa dá už kúpiť viac druhov múk, ja kupujem celozrnnú a špaldovú, musím si tento recept uložiť.
evanaaa
A ešte - tento chlieb, alebo skôr pečivko vypadá veľmi dobre a láka k zahryznutiu.
pusta
@evanaaa , presne tak.tento chlieb som venovala diabetikom. ak kúpiš tieto múky, upečený dom vychádza pomerne lacno a je zdravý, kvalitný a c hutný.
už som robila zo semoliny aj cestoviny a s tými drahými v obchode sa ani porovnať nedajú, najmä kvalita a chuť domácich je oveľa lepšia.
pusta
@evnaaa , na vzhľad aj mne pripomína skôr pečivko, ale konzistenciou, štruktúrou a chuťou je to predsa len chlebík. :-))))
dakujem.
pusta
@sonulienka , budem veľmi rada, ak vyskúšaš. aj mne sa to skladanie páči, to ma zaujalo ako prvé.
dakujem ti za pochvalu.
frezia
Povodne som chcela piect tvoju sabesovu chalu, ale nasla som doma este kilo semoliny, tak som sa rozhodla pre tento recept. Mozem kazdemu odporucit, chlieb je nadychany, vysoky, jemny ako pavucina. Neplietla som ho, upiekla som klasicky tvar, ale to vobec nevadi, na kvalite nic nestratil. Dakujem za vyborny recept.
pusta
@frezia , super, som rada, že sa ti vydaril.
vlnkový chlieb sa nepletie, len sa poskladajú vlnky a je to veľmi jednoduché a od tých vlniek ten názov:-)
ale aj tak je to v pohode, ako si ty spravila pre seba.
neboj, ešte aj šábesová Chala príde na rad :-) ja viem, že určite :)
teší ma, že aj tento recept považuješ za krásny a výborný.
dakujem ti za uznanie.