Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. júla 2013
Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept)
Foto: pusta

Dostala som Semolinu od mojej priateľky z varechy a rozhodla som sa upiecť bagettky. Recept je z No.Salty, bagettky sa pripravujú z chlebovej múky, Zobraziť celý popisDostala som Semolinu od mojej priateľky z varechy a rozhodla som sa upiecť bagettky. Recept je z No.Salty, bagettky sa pripravujú z chlebovej múky, Semoliny a ovsených vločiek. Práve Semolina im dáva nadýchanú štruktúru, sú ľahučké, pórovité s veľkými okami, majú výbornú chlebovú chuť. Podávajú sa ako príloha k šalátom, môžu sa natierať maslom, rôznymi nátierkami i všeličím plniť, sú skvelé aj samostatne. Tento vynikajúci recept venujem mojej milej priateľke.

6 kusov
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
300 g
2 PL
1 PL
2 PL
1 ČL
Na kvások:
1 ČL
150 ml
100 ml
17 g
Na potretie:
1 ks
podľa chuti
Na posypanie:
2 PL




Postup

  1. 1

    Odfotila som balenie Semoliny - je to múka z pšenice Durum /tvrdá pšenica/, ktorej zrnká po pomletí majú veľkosť asi ako krupica, avšak krupica to nie je v žiadnom prípade, ide o špeciálnu pšeničnú múku. Vyrába sa v Taliansku, u nás sa nevyrába, informovala som sa v našich mlynoch som a dozvedela som sa, že je možné zakúpiť ju v metre, kam ju naše mlyny distribuujú. Tiež ju niekedy dostanete kúpiť v niektorých hypermarketoch alebo v špecializovaných e-shopoch, ev. Bio obchodoch.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kastrólika som dala med a zahrievala som ho s mliekom a vodou, miešala som, kým sa nerozpustil, ked bola zmes vlažná pridala som namrvené droždie a nechala som na teple kysnúť na kvások.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vandlíka som preosiala chlebovú múku,...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som Semolinu, soľ,...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...ovsené vločky a celé som premiešala.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som citrónovú šťavu, vďaka ktorej lepšie cesto potom nakysne.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som olej.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ krásne vykysol kvások - asi 15 minút, ...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktorý som tiež pridala k múke.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som spracovala dôkladne rukami na polotuhé hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a nechala som ho na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Potom som ho zľahka prepracovala...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vyklopila na ľahko pomúčenú dosku,cesto trošku lepí a bez ďalšieho kysnutia som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 6 častí, s cestom sa veľmi dobre pracuje.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Každý diel som roztlačila jemne prstami do tvaru obdľžnika, pričom som ho zľahka zbavila nadmerného množstva vzduchu.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto som začala na tesno stáčať od dlhšej strany smerom nahor tak,...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...aby vznikol tvar bagettky so spojom nadol i s oboma koncami zahnutými pod bagettku.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Bagettky som uložila na plech s pečiacim papierom. Kto má formu na bagettky, uloží do nej, cesto si môže pripraviť aj v pekárničke, ak ju má doma.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Bagettky som niekoľkokrát šikmo narezala asi do Hľbky 2 - 3 mm, potrela som ich s rozšľahaným vajcom so soľou...

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...a posypala ovsenými vločkami, nechala som ich ešte voľne kysnúť na teple - 30 minút.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov do zlato-žltej farby, nechala som ich po vybratí chladnúť na mriežke.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Vychladnuté bagettky som vložila do košíka. Sú vynikajúcou prílohou k šalátom, náterkam, rôzne upraveným grilovaným mäsám, grilovaným rybám. mäsám na šťave, gulášom a k iným jedlám. Môžu sa natrieť maslom, rôzne plniť a všeličím obložiť. Majú výbornú chlebovú chuť, vdaka Semoline sú ľahučké, krásne nadýchané, je to vynikajúce chlebové pečivo so všestranným využitím.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Na priereze dobre vidno, aké sú nadýchané, ľahučké, s pórovitou štruktúrou s veľkými okami.

    Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

sracz
... milujem "chlieb náš každodenný" a a aj ten Tvoj, milá @pusta má svoje čaro, znásobené vôňou hrejivého domova a statočnej práce Tvojich šikovných rúk! Už je v mojej "literárnej komore (Chlebíky a pečivo)"! Rozhodne vyskúšam! Ďakujem Ti za námahu i za inšpiráciu!
kredenc
Toto nemôže byť zlá kombinácia surovín. Zajtra na raňajky vyskúšame.
mracik9
pusta,vyzerajú fantasticky,skúsim pozháňať tu múku a určite ich vyskúšam,dala by som si len tak z maslom a paradajkou,mňam
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som veľmi rada, že aj tento "Chlieb náš každodenný" vzbudzuje v tebe vôňu domova - pekne si to povedal :-)))
dakujem za uloženie a poteší ma, ak vyskúšaš.potom, prosím, daj vedieť, ako chutil.
dakujem ti za krásne uznanie.
pusta
milý@kredenc , dakujem za pekné hodnotenie, poteší ma, ak vyskúšaš a prajem ti zajtra dobré a chutné raňajky.
pusta
@mracik9 , verím ti, práve sme mali na večeru, len nie s maslom, ale so smotanovým syrokrémom a paradajkami, veľmi chutilo.
veľmi pekne dakujem.
mariamka
vyzeraju nadherne, ja semolinu nepoznam a nepouzivam, je velke plus ze Varecha.sk posobi aj edukativne a p. @pusta je vzorom
havino
chválim @pusta , pekne ti vyšli, ja by som tú múku potrebovala pre manžela na pečivo, je zdravá a má veľmi nízky glykemický index, už som sa aj pár krát pýtala v bio obchodoch, nemali, ale priznám sa už som aj pozabudla na ňu
pusta
@mariamka , tiež sa vdaka vareche.sk vzdelávam, napr. tu som sa dozvedela viac aj o semoline pri rp Pane Sicialiano, môj priateľ a ja sme ju zháňali u nás, tak som sa dozvedela, kde je možné ju zakúpiť.
tiež som sa tu dozvedela o rôznom delení mäsa vo svete v diskusii Pastirma: Turecké sušené mäso a iné.
ak sa niečo dozviem, rada sa o vedomosti podelím s varecháčmi :-)))
dakujem za uznanie.
pusta
@havino , ak máš možnosť, skús niekoho poprosiť, aby ti kúpil semolinu v metre, tam najskôr. Z tejto múky sa pečie vynikajúce pečivo, rôzne druhy chleba a cestoviny.
dakujem za pochvalu.
pusta
@tatranka - martuška milá, veľmi si vážim uznanie od teba.
veľmi pekne dakujem.
marianne
velmi pekne bagetky @pusta ,lakaju vyskusat..semolina by mala byt krupica,aspon tak som ju kupovala ..casto mi nahradzala nasu detsku krupicu,varievala som z nej krupicnu kasu,dcera ju zboznuje...
irenaw
mať tak kúsok tvojej bagetky k môjmu šalátu :-). však je to s tou semolinou zaujímavé? ja som to prvýkrát skúsila pri bosniakoch podľa knihy o pečive. mala som aj komentár, že je z nej tvrdý chlieb, čo ma veľmi prekvapilo. bosniaky boli ok a tvoje bagety vyzerajú tiež výborne. stále sa je čo učiť :-)
helca103
takú múku nepoznám ale tvoje pečivo je fantastické, takže ju začnem zháňať.
irenaw
@pusta dúfam, že ti nevadí, tiež mám jeden tip, v BA oproti Miletičke v škole varenia je malý obchodík, kde ju tiež majú, hladkú čisto semolinovú a hladkú miešanú semolinovú s obyčajnou pšenicou. ak nechceš, dám ten koment zmazať.
irenaw
logickejšie by bolo ...ak chceš, dám ten koment zmazať... :-)
kecemis
@pusta aka skoda, ze som prave vcera robil chleba. Urcite by som vyskusal tvoj recept. Takto musim par dni pockat, ale potom ich urcite spravim. Plne sa stotoznujem so sracom.
pusta
@marianne , Semolina nie je v žiadnom prípade krupica, je to špeciálna múka vyrobená z tvrdej pšenice Durum, ktorej zrnká majú po zomletí síce veľkosť krupice, ale je to múka.
existuje zvlášť aj semolinová krupica.
u nás je táto múka ešte málo známa, aj sa málo používa, mnohí si často zamieňajú semolinovú múku s krupicou.
skôr sa dajú kúpiť hotové semolinové cestoviny,ale aj semolinová múka.
pre objasnenie pridávam Link na Pane Sicialano, kde to @lusinkab krásne vysvetlila aj fotografiami zdokumentovala.

 varecha.pravda.sk/recepty/pane-siciliano-sicilsky-chlieb-...


dakujem ti za krásnu pochvalu.
pusta
@irenaw , presne k šalátu som bagettky zo semoliny piekla, chystám príma šalát zajtra ako ľahký obed.
máš pravdu, so semolinou je to zaujímavé, zdravé a dobré.
nerozumiem tým zle pochopeným reakciám na tvoje bosniaky.
ved práve vdaka semoline je pečivo i chlieb ľahučké, nadýchané, má pevnejšiu, chrumkaveú kôrku, ale pečivo ako také je mäkkučké :-)))
cestoviny zo semoliny sú vláčne a zároveň pevné a chutné.
dakujem za uznanie.
pusta
@helca103 , dakujem za uznanie.
pozri priložené linky a ostatné komentáre, aby sa ti ľahšie zháňala Semolina.
pusta
@irenaw , naopak, je to veľmi dobrý tip, nie každý môže ísť do metra alebo si dať poslať priamo z mlynov.
môj priateľ ešte hovoril, že v ba je takýto obchodík so semolinou na Račianskej ulici.
dakujem ti za vynikajúci tip.
pusta
@mil á @irenaw , len ty nič nedávaj zmazávať.
tvoj komentár je veľmi užitočný.
dakujem ti za doplňujúce info a iste nielen ja sama :-)))
marianne
ved dobre,nehadam sa...slovniky to tak prekladaju..dokonca aj anglicky vykladovy slovnik PASSWORD
semolina /noun/ hard particles of wheat used eg in milk pudding
krupica...tak je to tam napisane
pusta
@kecemis , neboj, chlebík sa minie a príde rad aj na tieto bagettky :-)))
veľmi úprimne ti dakujem za toľké uznanie mojej práce aj od teba.
vážim si to.
pusta
@marianne , nič sa nedeje.
nemám dobré skúsenosti s prekladovými ani výkladovými slovníkmi.
veľa som sa naučila od @lusinkab , s ktorou sme o tom podrobne diskutovali už pred rokom.
tiež s mojim priateľom, ktorý je znalý problematiky a s touto múkou už aj pracoval, tiež s viacerými inými, ktorí z nej už piekli a robili aj cestoviny.
@marianne to je ok, len som to chcela vysvetliť, nič viac :-)
irenaw
@marianka máš pravdu, s tými prekladmi je to raz tak :( mám jednu knihu - hotová katastrofa. droždie a chlebový kvások, všetko jedno, kto by chcel podľa nej začať, bude mať v hlave dokonalý hokej... urobili by lepšie, keby ju dali na trh v originále ;-)
mariamka
@iren ?? :) to som ani necakala,, ze ma tu spomenies :! ale s tymi prekladmi mas pravdu,, to je ako loteria :) nastastie tu na vareche mame vecsinou overene informacie z praxe , a to je na nezaplatenie
frezia68
Tak už len zháňať semolinu,len kde ? Krásne bagetky,vydarené,chrumkavé :-)
helanka
prave by sa mi hodilo do nich zahryznut, mate ich ukazkove a iste aj tak chutia.
osobne kupujeme denne cerstve od taliana a oni pouzivaju semolinu asi vsade. aj ich cestoviny su uzasne mozeme denne kupit cerstve /sice ine ako cerstve cinske, ale tie maju tiez svoj grif/.

vasa kuchyna musi nadherne vonat. ocenjuju to vasi?
julica
Isté je, že aj zo semoliny sa dá uvariť krupica, mám s ňou aj takú skúsenosť, používam ju najmä na výrobu cestovín, do chleba som ešte neskúšala, pečiem vždy z hladkej chlebovej či výražkovej. skúsim
lusinkab
No tak ty si teda vykuzlila jeden super receptik :-) uz ho mam v KK a coskoro vyskusam. Hm ja ked idem do mojho oblubeneho kontinentalneho obchodu kde maju vsetky korenia z celeho sveta co sa daju kupit na gramy ale aj ine dobroty,tak tam maju vyse 30 druhov rozdielnych muk,maju jeden stojan kde je 5 druhov semoliny a kazda je ina vo farbe a strukture a je tam aj tato samotna zlta semolina durum. Koli jednej diskusii co tu uz @pusta vlozila link som z tej zltej robila akoze nasu krupicu :-) vrelo doporucujem neskutocna chut a obsah misky pojde rovno do kosa :-) ale potom som skusala robit z tej bielej co je zase iny druh a v niektorych anglicky hovoriacich krajinach to volaju cream of wheat a to bolo to prave ako nasa slovenska krupica.
pusta
@julica a tu vkladám fotku na semolinovú krupicu, z ktorej sa robí krupiťná kaša:



pusta
@julica , z fotografií je už na prvý pohľad zrejmý rozdiel medzi semolinnou múkou a semolinou krupicou :-))))
pusta
@irenaw , najlepšie je, ak rozumieš knihe v originále, lebo žiaden preklad nie je dobrý a vôbec nie je dokonalý. :-)
len spomeniem, že asi pred 4 rr sme sa snažili dozvedieť preklad názvu ryby "candát" z madarčiny do češtiny a slovenčiny cez anglický, francúzsky a nemecký slovník a späť z týchto jazykov a dostali sme nasledovné nezmysly: candát=ostriež=sumec=úhor...len zubáč to nebol :-))) hoci candát je naozaj zubáč...
až taký hokej to je :D
pusta
@mariamka , pravdu máš, s tými prekladmi je to loteria...
ešte že sa vždy nájde niekto, koho sa môžeš spýtať a ten niekto to aj vie :-)
pusta
@frezia68 , ja verím, že určite semolinu zoženieš...niektoré možnosti sú v linkoch a diskusii sú uvedené, ak si dáš objednávku v mlynoch, pošlú ti až domov alebo ak niekto pôjde do metra, možno aj inde.
dakujem za pochvalu.
pusta
@helanca , raz som videla na videu robiť Číňana cerstoviny a poviem ti, že nad jeho šikovnosťou som zostala v nemom úžase a skoro mi oči vypadli. v kuchyni vôbec sú majstrami.
nuž a Taliani...to je extra kategória, aké dobroty dokážu, a pritom ich kuchyňa je úplne jednoduchá, a pritom vynikajúca, založená na čerstvých surovinách a najmä domácich, skrátka neopakovateľná.
hej, moja kuchyňa nádherne vonia a moji stravníci doma ju aj náležite oceňujú, chutí im :-))) majú radi vždy čerstvé...a dobré :-)))
dakujem ti za uznanie.
pusta
@lucynka , som veľmi rada, že sa ti práve tento receptík páči, ked ho vyskúšaš, daj mi potom vedieť, prosím...
tento receptík som s láskou venovala práve tebe :-))))))))
veľmi pekne ti dakujem za túto múku i všetky info od teba.
samanka
škoda @pusta že si tento super recept nepridala pred mesiacom. Bola by som sa v Taliansku lepšie poobzerala po tejto múke. Hoci mi neunikli ich dobroty, videla som tam len klasické druhy. Zato vo Švajčiarsku mali na výber-na každý druh chleba a rožkov zvlášť. Tam som kúpila viaczrnnú, síce za 1 kg 2,50 CHF (v ich podmienkach lacná), po kornspitzoch sa len tak zaprášilo. Škoda, že naši výrobcovia takéto múky nevyrábajú...
julica
Z ktorej fotky, z tej s kukskusom? rozdiel v obaloch je tiez jasny. prave tuto krupicu zo semolinovej muky ranajkujem, nehnevaj sa, ze ti tym kazym odborny vyklad
pusta
@julica , ty si inteligentná mladá žena, som presvedčená, že práve ty celkom určite vieš, ktorá fotografia to práve je.

okrem toho vieš anglicky.
teda vieš aj to, ktoré z fotiek je Semolinová múka a ktoré je Semolinová krupica.
nekazíš mi žiaden výklad :-)
prajem ti dobrú chuť k tvojej zdravej krupicovej kaši :P
pusta
@samanka , to je veru škoda, mala by si možnosť kúpiť múku Semolina priamo na tvári miesta, kde sa používa najviac.
nuž ved hej, pre Švajčiarov na ich pomery je to lacné, podobne ako v Austrálii a je aj výber :-)
ale možno sa ti podarí aj tu doma na adresách v linkoch a komentároch zakúpiť semolinovú múku, cenovo je to tá istá relácia, ako si napísala aj ty sama.
teraz konkétne je v ponuke spomínaných mlynov.
vdaka za tvoj príspevok, aspoň človek vie, kde ešte inde, ak pôjde do tých končín napr. na dovolenku.
pusta
pre ostatných:
len pripomeniem, že @lusinkab tiež uvarila "krupičnú" kašu z múky Semolina a išla so koša :-)
zatiaľ čo jej krupičná kaša zo Semolinovej krupice Cream of White jej veľmi chutila :P
vid komentár od @lusinkab dnes o 05:24
irenaw
@mariamka milá, aj tebe napíšem :-))) toto bolo pre @marianne len som jej napísala marianka ;-) ale máš pravdu, na vareche vždy niekto poradí, kto odskúšal na vlastnej koži (či vlastnom hrnci?)
medovnicek
bagety ma zaujali, musím sa niekde popozerať po tej múke, názov som už niekde počula, ale ešte nikdy som bližšie neskúmala že čo za múku to je a na čo sa používa, vďaka za recept
irenaw
v jednej knihe to mám veľmi pekne a jednoducho popísané, čo a ako s tými obilninami. pekne každé zvlášť 1. podľa druhu obilniny, 2. podľa využitia obilného zrna, 3. podľa jemnosti mletia. bez problémov si s tým vystačím aj na zahraničných stránkach o chlebe.
janger
Tieto bagetky su moc pritazlive, iste tak aj chutia :-). Musim ist pozriet do svojich zasob, aku semolinu mam. Uz davnejsie som kupila a nejako som na nu zabudla. Tak ju mozno takto vyuzijem.
pusta
@irenaw , máš pravdu, vždysa nájde na vareche nehaký varecháč, ktorý správne poradí a to je veľmi dobre :-)))
napr. o semolinovej krupici perfektne poradila @lusinkab pri svojom rp Pane Siciliano, čo náležite ocenil @2010 a iní

2010, 17. septembra 2012 o 06:16
@lusinkab , dik ze si to pridala lebo ani vo sne nenapadne ze - Cream of Wheat .... je nasa krupica :)
pusta
@medovnicek , tu nájdeš v linkoch a komentároch pod receptom, kde sa múka Semolina dá konkrétne na Slovensku kúpiť, aj kde sa dá zohnať v zahraničí.
Múka Semolina sa používa na pečenie rôzneho chleba a pečiva, na výrobu domácich a priemyselne vyrábaných cestovín.
t.j. používa sa výlučne na slano, na sladko sa nepoužíva, teda nie na koláče, zákusky, kaše, dezerty a podobne.
to ja dakujem tebe :-)))
pusta
@irenaw , to je super, že máš takú knihu, kde máš všetko tak dobre popísané.
sama ich mám doma niekoľko a poviem ti niet nad to, že sú zrozumiteľne napísané vo všetko a je úžasné znovu a znovu ssa k nim vrátiť a "zbierať rozumy", znovu si osviežiť postupy menej často pripravovaných jedál a pokrmov.
niektoré knihy sa mi už od toľkého listovania v nich začínajú z viazania rozpadať, tak chrbát tej-ktorej knihy som už aj polepila alebo aj dala previazať.
sú to nenahraditeľní pomocníci vždy po ruke :-)))
pusta
milá @j änger - janka, tak to je úžasné, že máš doma Semolinu a tú pravú. mne sa totiž stalo, že som v januári síce v e-shope kúpila múku Semolinu, avšak bola na úplne iné použitie :D tak som ju venovala tomu, kto ju vedel využiť na účel,pre ktorý bola vyrobená.
ak máš doma múku Semolina, ktorá sa používa v potravinárstve, iste ju použiješ.
áno, tie bagetky sú vynikajúce a veľmi chutné. vrelo odporúčam do tvojej pekárskej priazne :-)))
dakujem ti.
julica
To - opäť ja - zo semoliny pečiem aj sladké koláče, a to celkom s úspechom, napríklad pomarančový s horkou čokoládou. heslo semolina cake
julica
Nuž a cream of wheat je marketingový trio, ako predať múku drahšie. krupičná kaša po anglicky je cream of wheat, teda krém z múky, múčny krém. postačia na to celkom základné informačné zdroje ako wikipedia či vlastná skúsenosť. opäť sa ti raz pusta ospravedlňujem za podrývanie tvojej presviedčacej autority, príčinou je tá samozrejmosť v tvojom tóne a medové fúzy...  en.wikipedia.org/wiki/Semolina...
pusta
@julica , ty vieš všetko... mňa nepodrývaš, to sú len tvoje predstavy :-)))
nemáš sa mi za čo ospravedlňovať :-)))
oceňujem to, iste aj iní :-)))
pusta
@julica , ak pridáš vlastný recept, isto presvedčíš aj @2010 a aj iných :-)))), nielen mňa.
dakujem.
julica
A posledné: semolina sa do chleba pridáva, aby bol chrumkavý, robia tak napríklad Maročania, veľké oká z hrubej múky nikdy nebude mať.
pusta
julica - zlatíčko moje, čítala som, mám aj iné veci...
dakujem.
pusta
@julica , toto tiež viem, nič nového si mi teraz nepovedala.
pekný večer a teším sa na tvoj receptík so semolinou, myslím ten sladký :-)))
ved vieme, že si veľmi šikovná :-))))
havino
@julica , no že porad a kde kupuješ semolinovú múku? U nás na Slovensku , či?
julica
@havino , zvykla som ju kupovať v bioobchode, raz som si ju priniesla z mlyna (mlyn-zrno.sk , vsetky ich muky su uplne super, vonaju, a maju aj spominany vyrazkovu, ktora sa strasne zle zhana), teraz som iste obdobie v Belgicku, tu ju maju vsade, najma v tureckych ci marockych obchodoch. Je skvela na cestoviny, nerozvaraju sa.
pusta
@julica , keby si mi vysvetlila, aká je tá múka vyrážková, nepoznám ju totiž.
v ponuke mlynov - zrno - grznár som ju nanašla, z čoho sa vyrába, z ktorého obilia?
dakujem ti za odpoved.
julica
Je to hladká ražná múka, čistá, nie celozrnná, kedysi sme pátrali po jej názve, malo by sa písať výražková, kamarát zistil.
pusta
@julica , dakujem.
tak presne tú mám doma - hladkú ražnú múku, len som nevedela, že sa volá vyrážková.
kedysi sa predával v ba výborný vyrážkový chlieb, neviem ale , či sa ešte predáva. ten mi veľmi chutil.
havino
@julica , tak to máš šťastie ked si tak zdravú vec dopraješ na ranajky tam kde si, u nás totižto v metre stojí 10 balení po 900g 71 eur s DPH, neskutočná cena za nie celé kilo múky . Cestoviny z nej robiť nechcem,ale piecť pečivo,chlieb pre manžela, lebo má nízky GI
pusta
teda jasné.
múka semolina nie je v žiadnom prípade krupica, nerobí sa z nej žiadana krupičná kaša ako taká.
bola by to iba múčna kaša, podobne ako zemiaková kaša, kukuričná kaša.
v angličtine povedaný termín "krupica" sa má chápať veľkosť zomletého zrnka múky, teda veľkosť asi krupice.
@lucynka dakuujem ti.
julica
Zaujímavé, že zdroje, ktoré tvrdia opak, nevenuješ žiadnu váhu. zareagujem v duchu pustinom: :))))))))
pusta
@julica , ja @lusinkab naprosto verím, ona má v tom prax, so Semolinou má overené skúsenosti, často pečie, pridala aj recepty.
navyše preklady od @lucynkab sú vierohodné a správne pochopené a jasne vysvetlené.
zatiaľ čo ty mi dávaš zatiaľ len teoretické informácie, ktoré si niekde našla.
@julica , tebe budem veriť ako @lucynkab až vtedy, ked svoje informácie podložíš vlastnoručne spraveným a pridaným receptom s fotodokumentáciou. :-)))))))
julica
Pusta, tvoje vysvetlenie stoji za deravy gros, sama si mozes pozriet aspon obrazky tych mnozstiev kolacov zo semoliny, ked uz po anglicky nerozumies. este raz heslo: semolina cake (mimochodom, tak si uz brojila za tu slovencinu, semolina je s malym s)
pusta
@julica , a teraz ti to poviem bez obalu.
tvoj problém spočíva v tom, že nemáš čo robiť. mala by si mať vlastnú rodinu, manžela, deti a potom aj iné starosti. ale predovšetkým by si nebola taký narcis a tak chorobne zakomplexovaná.
však sa len pozri, nikto okrem mňa sa na vareche už s tebou nebaví, nekomentuje ťa, a vieš prečo? lebo si otravná, tvrdíš nezmysly, všetci sa ti smejú, ale ťa ignorujú, lebo nestojíš za nič ani svojimi informáciami, ani svojou angličtinou a prezentuješ sa hlúposťou.
keby nie tvojich nezmyslov, ani by som nevedela, že sú tu oveľa hodnotnejší ľudia so serioznymi vedomosťami
tiež sa tu už na tebe smejem a dobre si ma pobavila :D vlastne ma zabávaš
čo sa mňa týka, mám ťa na háku. :-)))))))
julica
Pusta, čo píšeš, je nezmysel, opäť odbočuješ od témy a dávaš osobné útoky, takisto ako aj naposledy, keď už si sa nevedela vyobracať. Úprimne, okrem tvojich receptov na vareche komenujem len tie, čo sa mi páčia, ty však pri svojich receptoch podávaš toľko "geografickej fantastmagórie- teórie", že sa na tom vždy dobre pobavím, a potom sa cítim zodpovedná uviesť veci na pravú mieru. Pourážala si ma už v našej diskusii o slovenčine v 60. rokoch, potom si ma posielala bežkovať (odkiaľ ty môžeš vedieť o mojom bežkovaní), teraz mi tu prezentuješ nejaký vymyslený svetonázor varechy. Používaj radšej google a vyhni sa zovšeobecneným vyjadreniam, sú otravné a kazíš si nimi recepty, ktoré sú inak dobré.
PS: keď niekoho, kto ti tvoje recepty pochváli, omotáš falošnými slovami ako najdrahšia priateľka, veľmi si vážim tvoj najcennejší názor a podobné bláboly, nerobí to z teba lepšieho človeka - je to čitateľné až strach.
ankabanka
@julica : uz by si mohla skoncit. poucila si nas vsetkych dostatocne, hoci koho "problem" zaujima si vie najst svoje infromacie. presviedcat nemusis takto za kazdu cenu.
Ti co tu davaju rady z praxe su cennejsie aj preto zahranicni pripievatelia su konkretnejsi vedia to odvovodnit bez spusty weblinkov. /hoci vela dobrych rad uz sem neprichadza lebo boli vystvani prave kvoli takymto nezmyselnym a nepochopenym komentom a hadkam/.

A o tvojom "bežkovani" varechaci vedia tak, ze citame a pamatame. ak si zabudla odial su informacie, pozri si svoje recepty, kde davas dobrovolne informacie.
aj ked p.pusta ma svojske podanie jej recepty su vzdy dobre, take pianko ok?
ankabanka
naviac pouzivaj na tieto informacie TS na to boli sem pridane NIE?
ci by si potom prestala byt zaujimava a vsevedna tiez?
pusta
@julica , ty sa nedokážeš uraziť. nikto ti už nemieni vysvetľovať uja google a podobné somariny, ktoré sa snažíš vnucovať každému. ty potrebuješ chlapa :-)
ukájaš sa na nesprávnom mieste. :D ale ak ti to stačí, tak prosím :-))))
bavíš nielen mňa, ale aj ostatných. :D
si chudinka, ľutujem ťa.
tvoje nezmyslly vydržím!!!
julica
Z mojej skúsenosti zopakujem ešte raz: zo semolinovej múky sa dá uvariť krupica, jedla som ju včera, prepáčte, nebudem pridávať fotorecept na krupicu. ad 2: zo semolinovej múky sa tradične pečú sladké koláče, nemám žiadny odfotený, na internete sú ich celé kopy. ad3: poznámka o chlapoch je scestná z viacerých dôvodov. ad4: aký recept, také reakcie.
pusta
@julica , tvoj názor mi je ukradnutý, ako aj ty sama s tvojimi komentármi, teóriami a vnucovaním sa.
ty nemôžeš nikomu určovať, čo si ma myslieť, ako to má povedať, ako má komentovať a už vôbec nie, aby tvojim hovadinám veril alebo sa podľa teba správal :D... na to si ty prikrátka krátka :-)))
ked ti chutí tá tvoja kaša z múky, mne to vôbec neprekáža, kľudne si daj, čo ti hrdlo ráči :D
"skutek utek" dievčatko - tak je to :-))) na internete je množstvo hlúpostí a nesprávnych informácií, ale aj veľmi dobrých, avšak nie každý ma dar rozlíšiť, ktoré sú tie pravé.
ja ked neviem, tak sa poradím so skúsenými odborníkmi ,danej problematiky znalými a ktorí to aj v praxi majú overené :-))), kým ty nie. :D
pre mňa internet nie je Písmo sväté, ale prax!!!
mňa to nevzrušuje...mám lepšie a múdrejšie i príjemnejšie veci na práci než ty.
vieš, @julica , ty si taký "Kráľ bez kráľovstva"
nech sa ti darí...
pusta
milý @mesiar50 - Lacikám kedves, hej pravdu máš, tie bagetky sú nadýchané, vo vnútri vláčne, na povrch chrumkavé a úžasne chutné.
dakujem ti za peknú pochvalu :-)))
vážim si to veľmi.
2010
Poznamka, tak ako na Vareche je bordel s nazvami receptov ala na male kusky pokrajane maso je cina, tak isto semolina dakedy znamena skor na hrubo pomlete a nevadi z coho je semolina moze byt z ryze alebo z kukurice atd. aj ked by mala byt len z tvrdej psenice , takze moze byt aj biela semolina na ranajky...:-)
pusta
@2010 , ty sám si napísal pod receptom Pane sicialiano po obrázkami múky semolina a krupičnej kaše od @lucynkab nasledovný koment:

2010, 17. septembra 2012 o 06:16
@lusinkab , dik ze si to pridala lebo ani vo sne nenapadne ze - Cream of Wheat .... je nasa krupica :)
irenaw
presne túto kupujem v škole varenia oproti trhu na Miletičovej:  www.molinochiavazza.it/pr_fclassiche.html...
po rozkliknutí každého druhu, vidno popis, na čo sa obvykle používa.
farina grano tenero=múka z mäkkého zrna=múka z ozimnej pšenice triticum aestivum
farina manitoba=múka z odrody manitoba (tuším z Kanady?)
farina di grano duro=múka z tvrdého zrna=múka z pšenice triticum durum
semola di grano duro=krupica z tvrdej pšenice
semola rimacinata grano duro=jemná krupica z tvrdej pšenice (opakovane zomletá)
tu popis typov talianskej múky, veľmi podobný používam, vystačím s tým pri každom recepte:  www.easyitalian-recipes.com/masterclasses/item/190-farina-flour-of-...

z angličtiny semola=krupica, z taliančiny semola=otruby, semolino=krupica
2010
Presne ako hovoris @pusta a medzi tym som bol casto u lekara a mal som cas googlovat :
Semolina made from durum wheat is yellow in color.[4] Semolina is often used as the base for dried products such as couscous, which is made by mixing roughly 2 parts semolina with 1 part durum flour (finely ground semolina).[5]
Broadly speaking, meal produced from grains other than wheat may also be referred to as semolina,
e.g.
 en.wikipedia.org/wiki/Semolina...


pusta
@2010 , prepáč mi, že odpovedám až teraz, ale mala som vzácnu a príjemnú návštevu.
dakujem ti za priložené linky, veľa mi to dalo. pozerala som aj rp na sladko - cake, ak som to správne pochopila, tak sa v nich používa pšeničná obyčajná krupica a semolina múka durum, čo je bežná kombinácia, ale pečenie na sladko zo samotnej semolina durum múky som naozaj nenašla.
tento recept na bagetky je však na slano, a to kombináciou pšeničnej chlebovej múky svetlej a semolina múky durum, preto mi príde diskusia o krupičnej kaši zo semoliny scestná a úmyselne zavádzajúca menej znalých, nie teba. len toľko.
dakujem ti za tvoje príspevky, si fajn človek :-)))
pusta
@ankabanka , tvoj komentár ma príjemne prekvapil, poviem pravdu, nečakala som to od teba.
hej, máš pravdu, som veľmi svojrázna, nie však zlomyselná a zákerná.
svoje recepty uvádzam tak, ako viem a uznám za vhodné - je to môj štýl prejavu a podania, nikomu sa tým nevnucujem, ani sa nepovyšujem.
som rada, že sa ti moje rp páčia. ak viem niečo navyše, nezištne sa o svoje vedomosti aj podelím, nie je v tom nič viac.
dakujem za tvoj otvorený názor.
prajem ti príjemný pohodový deň :-)))
eviana
Tak presne tento recepis som potrebovala... semolinu uz mam nakupenu, idem do toho cez vikend... tesim... mňam a ďakujem za krásny recept :)
pusta
@eviana milá, super, že máš nakúpenú semolinu - môžeš piecť úžasné veci zo semoliny, vyrábať fantastické domáce cestoviny, ako aj tento receptík. som rada, že ťa tieto krásne bagety zaujali.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia