Foto: pusta
Dostala som Semolinu od mojej priateľky z varechy a rozhodla som sa upiecť bagettky. Recept je z No.Salty, bagettky sa pripravujú z chlebovej múky, Zobraziť celý popisDostala som Semolinu od mojej priateľky z varechy a rozhodla som sa upiecť bagettky. Recept je z No.Salty, bagettky sa pripravujú z chlebovej múky, Semoliny a ovsených vločiek. Práve Semolina im dáva nadýchanú štruktúru, sú ľahučké, pórovité s veľkými okami, majú výbornú chlebovú chuť. Podávajú sa ako príloha k šalátom, môžu sa natierať maslom, rôznymi nátierkami i všeličím plniť, sú skvelé aj samostatne. Tento vynikajúci recept venujem mojej milej priateľke.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
100 g |
|
300 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Na kvások: | |
1 ČL |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
17 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Na posypanie: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Odfotila som balenie Semoliny - je to múka z pšenice Durum /tvrdá pšenica/, ktorej zrnká po pomletí majú veľkosť asi ako krupica, avšak krupica to nie je v žiadnom prípade, ide o špeciálnu pšeničnú múku. Vyrába sa v Taliansku, u nás sa nevyrába, informovala som sa v našich mlynoch som a dozvedela som sa, že je možné zakúpiť ju v metre, kam ju naše mlyny distribuujú. Tiež ju niekedy dostanete kúpiť v niektorých hypermarketoch alebo v špecializovaných e-shopoch, ev. Bio obchodoch.
-
2
Do kastrólika som dala med a zahrievala som ho s mliekom a vodou, miešala som, kým sa nerozpustil, ked bola zmes vlažná pridala som namrvené droždie a nechala som na teple kysnúť na kvások.
-
3
Do vandlíka som preosiala chlebovú múku,...
-
4
...pridala som Semolinu, soľ,...
-
5
...ovsené vločky a celé som premiešala.
-
6
Pridala som citrónovú šťavu, vďaka ktorej lepšie cesto potom nakysne.
-
7
Pridala som olej.
-
8
Zatiaľ krásne vykysol kvások - asi 15 minút, ...
-
9
...ktorý som tiež pridala k múke.
-
10
Všetko som spracovala dôkladne rukami na polotuhé hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou...
-
11
...a nechala som ho na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Potom som ho zľahka prepracovala...
-
12
...vyklopila na ľahko pomúčenú dosku,cesto trošku lepí a bez ďalšieho kysnutia som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 6 častí, s cestom sa veľmi dobre pracuje.
-
13
Každý diel som roztlačila jemne prstami do tvaru obdľžnika, pričom som ho zľahka zbavila nadmerného množstva vzduchu.
-
14
Cesto som začala na tesno stáčať od dlhšej strany smerom nahor tak,...
-
15
...aby vznikol tvar bagettky so spojom nadol i s oboma koncami zahnutými pod bagettku.
-
16
Bagettky som uložila na plech s pečiacim papierom. Kto má formu na bagettky, uloží do nej, cesto si môže pripraviť aj v pekárničke, ak ju má doma.
-
17
Bagettky som niekoľkokrát šikmo narezala asi do Hľbky 2 - 3 mm, potrela som ich s rozšľahaným vajcom so soľou...
-
18
...a posypala ovsenými vločkami, nechala som ich ešte voľne kysnúť na teple - 30 minút.
-
19
Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov do zlato-žltej farby, nechala som ich po vybratí chladnúť na mriežke.
-
20
Vychladnuté bagettky som vložila do košíka. Sú vynikajúcou prílohou k šalátom, náterkam, rôzne upraveným grilovaným mäsám, grilovaným rybám. mäsám na šťave, gulášom a k iným jedlám. Môžu sa natrieť maslom, rôzne plniť a všeličím obložiť. Majú výbornú chlebovú chuť, vdaka Semoline sú ľahučké, krásne nadýchané, je to vynikajúce chlebové pečivo so všestranným využitím.
-
21
Na priereze dobre vidno, aké sú nadýchané, ľahučké, s pórovitou štruktúrou s veľkými okami.
dakujem za uloženie a poteší ma, ak vyskúšaš.potom, prosím, daj vedieť, ako chutil.
dakujem ti za krásne uznanie.
dakujem ti.
veľmi pekne dakujem.
tiež som sa tu dozvedela o rôznom delení mäsa vo svete v diskusii Pastirma: Turecké sušené mäso a iné.
ak sa niečo dozviem, rada sa o vedomosti podelím s varecháčmi :-)))
dakujem za uznanie.
dakujem za pochvalu.
veľmi pekne dakujem.
www.mlynsladkovicovo.sk/produkty.html...
www.mlyn-zrno.sk/page34.htm...
existuje zvlášť aj semolinová krupica.
u nás je táto múka ešte málo známa, aj sa málo používa, mnohí si často zamieňajú semolinovú múku s krupicou.
skôr sa dajú kúpiť hotové semolinové cestoviny,ale aj semolinová múka.
pre objasnenie pridávam Link na Pane Sicialano, kde to @lusinkab krásne vysvetlila aj fotografiami zdokumentovala.
varecha.pravda.sk/recepty/pane-siciliano-sicilsky-chlieb-...
dakujem ti za krásnu pochvalu.
máš pravdu, so semolinou je to zaujímavé, zdravé a dobré.
nerozumiem tým zle pochopeným reakciám na tvoje bosniaky.
ved práve vdaka semoline je pečivo i chlieb ľahučké, nadýchané, má pevnejšiu, chrumkaveú kôrku, ale pečivo ako také je mäkkučké :-)))
cestoviny zo semoliny sú vláčne a zároveň pevné a chutné.
dakujem za uznanie.
pozri priložené linky a ostatné komentáre, aby sa ti ľahšie zháňala Semolina.
môj priateľ ešte hovoril, že v ba je takýto obchodík so semolinou na Račianskej ulici.
dakujem ti za vynikajúci tip.
tvoj komentár je veľmi užitočný.
dakujem ti za doplňujúce info a iste nielen ja sama :-)))
semolina /noun/ hard particles of wheat used eg in milk pudding
krupica...tak je to tam napisane
veľmi úprimne ti dakujem za toľké uznanie mojej práce aj od teba.
vážim si to.
nemám dobré skúsenosti s prekladovými ani výkladovými slovníkmi.
veľa som sa naučila od @lusinkab , s ktorou sme o tom podrobne diskutovali už pred rokom.
tiež s mojim priateľom, ktorý je znalý problematiky a s touto múkou už aj pracoval, tiež s viacerými inými, ktorí z nej už piekli a robili aj cestoviny.
@marianne to je ok, len som to chcela vysvetliť, nič viac :-)
osobne kupujeme denne cerstve od taliana a oni pouzivaju semolinu asi vsade. aj ich cestoviny su uzasne mozeme denne kupit cerstve /sice ine ako cerstve cinske, ale tie maju tiez svoj grif/.
vasa kuchyna musi nadherne vonat. ocenjuju to vasi?
len spomeniem, že asi pred 4 rr sme sa snažili dozvedieť preklad názvu ryby "candát" z madarčiny do češtiny a slovenčiny cez anglický, francúzsky a nemecký slovník a späť z týchto jazykov a dostali sme nasledovné nezmysly: candát=ostriež=sumec=úhor...len zubáč to nebol :-))) hoci candát je naozaj zubáč...
až taký hokej to je :D
ešte že sa vždy nájde niekto, koho sa môžeš spýtať a ten niekto to aj vie :-)
dakujem za pochvalu.
nuž a Taliani...to je extra kategória, aké dobroty dokážu, a pritom ich kuchyňa je úplne jednoduchá, a pritom vynikajúca, založená na čerstvých surovinách a najmä domácich, skrátka neopakovateľná.
hej, moja kuchyňa nádherne vonia a moji stravníci doma ju aj náležite oceňujú, chutí im :-))) majú radi vždy čerstvé...a dobré :-)))
dakujem ti za uznanie.
tento receptík som s láskou venovala práve tebe :-))))))))
veľmi pekne ti dakujem za túto múku i všetky info od teba.
okrem toho vieš anglicky.
teda vieš aj to, ktoré z fotiek je Semolinová múka a ktoré je Semolinová krupica.
nekazíš mi žiaden výklad :-)
prajem ti dobrú chuť k tvojej zdravej krupicovej kaši :P
nuž ved hej, pre Švajčiarov na ich pomery je to lacné, podobne ako v Austrálii a je aj výber :-)
ale možno sa ti podarí aj tu doma na adresách v linkoch a komentároch zakúpiť semolinovú múku, cenovo je to tá istá relácia, ako si napísala aj ty sama.
teraz konkétne je v ponuke spomínaných mlynov.
vdaka za tvoj príspevok, aspoň človek vie, kde ešte inde, ak pôjde do tých končín napr. na dovolenku.
len pripomeniem, že @lusinkab tiež uvarila "krupičnú" kašu z múky Semolina a išla so koša :-)
zatiaľ čo jej krupičná kaša zo Semolinovej krupice Cream of White jej veľmi chutila :P
vid komentár od @lusinkab dnes o 05:24
napr. o semolinovej krupici perfektne poradila @lusinkab pri svojom rp Pane Siciliano, čo náležite ocenil @2010 a iní
2010, 17. septembra 2012 o 06:16
@lusinkab , dik ze si to pridala lebo ani vo sne nenapadne ze - Cream of Wheat .... je nasa krupica :)
Múka Semolina sa používa na pečenie rôzneho chleba a pečiva, na výrobu domácich a priemyselne vyrábaných cestovín.
t.j. používa sa výlučne na slano, na sladko sa nepoužíva, teda nie na koláče, zákusky, kaše, dezerty a podobne.
to ja dakujem tebe :-)))
sama ich mám doma niekoľko a poviem ti niet nad to, že sú zrozumiteľne napísané vo všetko a je úžasné znovu a znovu ssa k nim vrátiť a "zbierať rozumy", znovu si osviežiť postupy menej často pripravovaných jedál a pokrmov.
niektoré knihy sa mi už od toľkého listovania v nich začínajú z viazania rozpadať, tak chrbát tej-ktorej knihy som už aj polepila alebo aj dala previazať.
sú to nenahraditeľní pomocníci vždy po ruke :-)))
ak máš doma múku Semolina, ktorá sa používa v potravinárstve, iste ju použiješ.
áno, tie bagetky sú vynikajúce a veľmi chutné. vrelo odporúčam do tvojej pekárskej priazne :-)))
dakujem ti.
veľmi sa poteším, a možno presvedčíš aj @lucynkab :-)))
nemáš sa mi za čo ospravedlňovať :-)))
oceňujem to, iste aj iní :-)))
dakujem.
dakujem.
pekný večer a teším sa na tvoj receptík so semolinou, myslím ten sladký :-)))
ved vieme, že si veľmi šikovná :-))))
v ponuke mlynov - zrno - grznár som ju nanašla, z čoho sa vyrába, z ktorého obilia?
dakujem ti za odpoved.
tak presne tú mám doma - hladkú ražnú múku, len som nevedela, že sa volá vyrážková.
kedysi sa predával v ba výborný vyrážkový chlieb, neviem ale , či sa ešte predáva. ten mi veľmi chutil.
múka semolina nie je v žiadnom prípade krupica, nerobí sa z nej žiadana krupičná kaša ako taká.
bola by to iba múčna kaša, podobne ako zemiaková kaša, kukuričná kaša.
v angličtine povedaný termín "krupica" sa má chápať veľkosť zomletého zrnka múky, teda veľkosť asi krupice.
@lucynka dakuujem ti.
navyše preklady od @lucynkab sú vierohodné a správne pochopené a jasne vysvetlené.
zatiaľ čo ty mi dávaš zatiaľ len teoretické informácie, ktoré si niekde našla.
@julica , tebe budem veriť ako @lucynkab až vtedy, ked svoje informácie podložíš vlastnoručne spraveným a pridaným receptom s fotodokumentáciou. :-)))))))
tvoj problém spočíva v tom, že nemáš čo robiť. mala by si mať vlastnú rodinu, manžela, deti a potom aj iné starosti. ale predovšetkým by si nebola taký narcis a tak chorobne zakomplexovaná.
však sa len pozri, nikto okrem mňa sa na vareche už s tebou nebaví, nekomentuje ťa, a vieš prečo? lebo si otravná, tvrdíš nezmysly, všetci sa ti smejú, ale ťa ignorujú, lebo nestojíš za nič ani svojimi informáciami, ani svojou angličtinou a prezentuješ sa hlúposťou.
keby nie tvojich nezmyslov, ani by som nevedela, že sú tu oveľa hodnotnejší ľudia so serioznymi vedomosťami
tiež sa tu už na tebe smejem a dobre si ma pobavila :D vlastne ma zabávaš
čo sa mňa týka, mám ťa na háku. :-)))))))
PS: keď niekoho, kto ti tvoje recepty pochváli, omotáš falošnými slovami ako najdrahšia priateľka, veľmi si vážim tvoj najcennejší názor a podobné bláboly, nerobí to z teba lepšieho človeka - je to čitateľné až strach.
Ti co tu davaju rady z praxe su cennejsie aj preto zahranicni pripievatelia su konkretnejsi vedia to odvovodnit bez spusty weblinkov. /hoci vela dobrych rad uz sem neprichadza lebo boli vystvani prave kvoli takymto nezmyselnym a nepochopenym komentom a hadkam/.
A o tvojom "bežkovani" varechaci vedia tak, ze citame a pamatame. ak si zabudla odial su informacie, pozri si svoje recepty, kde davas dobrovolne informacie.
aj ked p.pusta ma svojske podanie jej recepty su vzdy dobre, take pianko ok?
ci by si potom prestala byt zaujimava a vsevedna tiez?
ukájaš sa na nesprávnom mieste. :D ale ak ti to stačí, tak prosím :-))))
bavíš nielen mňa, ale aj ostatných. :D
si chudinka, ľutujem ťa.
tvoje nezmyslly vydržím!!!
ty nemôžeš nikomu určovať, čo si ma myslieť, ako to má povedať, ako má komentovať a už vôbec nie, aby tvojim hovadinám veril alebo sa podľa teba správal :D... na to si ty prikrátka krátka :-)))
ked ti chutí tá tvoja kaša z múky, mne to vôbec neprekáža, kľudne si daj, čo ti hrdlo ráči :D
"skutek utek" dievčatko - tak je to :-))) na internete je množstvo hlúpostí a nesprávnych informácií, ale aj veľmi dobrých, avšak nie každý ma dar rozlíšiť, ktoré sú tie pravé.
ja ked neviem, tak sa poradím so skúsenými odborníkmi ,danej problematiky znalými a ktorí to aj v praxi majú overené :-))), kým ty nie. :D
pre mňa internet nie je Písmo sväté, ale prax!!!
mňa to nevzrušuje...mám lepšie a múdrejšie i príjemnejšie veci na práci než ty.
vieš, @julica , ty si taký "Kráľ bez kráľovstva"
nech sa ti darí...
dakujem ti za peknú pochvalu :-)))
vážim si to veľmi.
2010, 17. septembra 2012 o 06:16
@lusinkab , dik ze si to pridala lebo ani vo sne nenapadne ze - Cream of Wheat .... je nasa krupica :)
po rozkliknutí každého druhu, vidno popis, na čo sa obvykle používa.
farina grano tenero=múka z mäkkého zrna=múka z ozimnej pšenice triticum aestivum
farina manitoba=múka z odrody manitoba (tuším z Kanady?)
farina di grano duro=múka z tvrdého zrna=múka z pšenice triticum durum
semola di grano duro=krupica z tvrdej pšenice
semola rimacinata grano duro=jemná krupica z tvrdej pšenice (opakovane zomletá)
tu popis typov talianskej múky, veľmi podobný používam, vystačím s tým pri každom recepte: www.easyitalian-recipes.com/masterclasses/item/190-farina-flour-of-...
z angličtiny semola=krupica, z taliančiny semola=otruby, semolino=krupica
Semolina made from durum wheat is yellow in color.[4] Semolina is often used as the base for dried products such as couscous, which is made by mixing roughly 2 parts semolina with 1 part durum flour (finely ground semolina).[5]
Broadly speaking, meal produced from grains other than wheat may also be referred to as semolina,
e.g.
en.wikipedia.org/wiki/Semolina...
en.biomanantial.com/semolina-from-organic-corn-500g-p-107-e...
ale aj ryzova semolina
www.tarladalal.com/glossary-rice-semolina-539i...
en.wikipedia.org/wiki/Cream_of_Wheat...
en.wikipedia.org/wiki/Farina_%28food%29...
dakujem ti za priložené linky, veľa mi to dalo. pozerala som aj rp na sladko - cake, ak som to správne pochopila, tak sa v nich používa pšeničná obyčajná krupica a semolina múka durum, čo je bežná kombinácia, ale pečenie na sladko zo samotnej semolina durum múky som naozaj nenašla.
tento recept na bagetky je však na slano, a to kombináciou pšeničnej chlebovej múky svetlej a semolina múky durum, preto mi príde diskusia o krupičnej kaši zo semoliny scestná a úmyselne zavádzajúca menej znalých, nie teba. len toľko.
dakujem ti za tvoje príspevky, si fajn človek :-)))
hej, máš pravdu, som veľmi svojrázna, nie však zlomyselná a zákerná.
svoje recepty uvádzam tak, ako viem a uznám za vhodné - je to môj štýl prejavu a podania, nikomu sa tým nevnucujem, ani sa nepovyšujem.
som rada, že sa ti moje rp páčia. ak viem niečo navyše, nezištne sa o svoje vedomosti aj podelím, nie je v tom nič viac.
dakujem za tvoj otvorený názor.
prajem ti príjemný pohodový deň :-)))
dakujem.