Foto: nicopopa
Recept je od mojej svokry ktorú som žiaľ nepoznala. Bola výborná kuchárka. To dokumentujú jej recepty a rovnako aj fotografie jej dvoch synov v Zobraziť celý popisRecept je od mojej svokry ktorú som žiaľ nepoznala. Bola výborná kuchárka. To dokumentujú jej recepty a rovnako aj fotografie jej dvoch synov v mladšom veku. Vianoce sa v našich rodinách bez jej košíčkov nezaobídu. Sú dosť pracné, ale stoja zato. Vyváženú príjemnú sladučkú chuť jemného cesta s plnkou vychutnáte práve v zdanlivom kontraste s kylosťou višní a "čerešničkou na torte" je v tomto prípade ľahko opečený vlašský oriešok zasadený v čokoládovej poleve - takto o nich medituje môj chlap.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
380 g |
|
130 g |
|
200 g |
|
1 |
|
1 |
|
1/2 lyžičky |
|
|
|
Plnka: | |
100 g |
|
150 g |
|
700 ml, zavárané |
|
250 g |
|
1 lyžica |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny a pomôcky
-
2
Z múky, margarínu, cukru a ostatných prísad spracujeme na doske cesto.
-
3
Po kúskoch ho vtláčame do olejom vymastených formičiek (košíčkov). Poukladáme ich na plech a upečieme.
-
4
Upečené košíčky povyberáme z formičiek, odložíme si ich a pripravíme si prísady do plnky.
-
5
Piškóty s rumom a so šťavou z višní (2-3 lyžice) roztlačíme a spracujeme v jednej miske na polotuhú hmotu. V druhej miske vymiešame margarín s cukrom a kakaom.
-
6
Potom obe časti spojíme a miešame kým nevznikne pekný ľahký krém.
-
7
Na spodok košíčka dáme trochu džemu, 2-3 višne (bez kôstok) a naplníme ho až po vrch plnkou.
-
8
Nakoniec košíčky polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme kúskom ľahko opečeného vlašského orecha (akurat som ich teraz nemala, lebo sa mi podarilo všetky pomlieť).
-
9
A takto vizeraju na stole.
Diskusia k receptu