Višňové košíčky (fotorecept)
Autor receptu: nicopopa
Recept je od mojej svokry ktorú som žiaľ nepoznala. Bola výborná kuchárka. To dokumentujú jej recepty a rovnako aj fotografie jej dvoch synov v mladšom veku. Vianoce sa v našich rodinách bez jej košíčkov nezaobídu. Sú dosť pracné, ale stoja zato. Vyváženú príjemnú sladučkú chuť jemného cesta s plnkou vychutnáte práve v zdanlivom kontraste s kylosťou višní a "čerešničkou na torte" je v tomto prípade ľahko opečený vlašský oriešok zasadený v čokoládovej poleve - takto o nich medituje môj chlap.
60 porcií |
240 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny a pomôcky
- Z múky, margarínu, cukru a ostatných prísad spracujeme na doske cesto.
- Po kúskoch ho vtláčame do olejom vymastených formičiek (košíčkov). Poukladáme ich na plech a upečieme.
- Upečené košíčky povyberáme z formičiek, odložíme si ich a pripravíme si prísady do plnky.
- Piškóty s rumom a so šťavou z višní (2-3 lyžice) roztlačíme a spracujeme v jednej miske na polotuhú hmotu. V druhej miske vymiešame margarín s cukrom a kakaom.
- Potom obe časti spojíme a miešame kým nevznikne pekný ľahký krém.
- Na spodok košíčka dáme trochu džemu, 2-3 višne (bez kôstok) a naplníme ho až po vrch plnkou.
- Nakoniec košíčky polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme kúskom ľahko opečeného vlašského orecha (akurat som ich teraz nemala, lebo sa mi podarilo všetky pomlieť).
- A takto vizeraju na stole.