Višňové košíčky (fotorecept)

Autor receptu: nicopopa

Recept je od mojej svokry ktorú som žiaľ nepoznala. Bola výborná kuchárka. To dokumentujú jej recepty a rovnako aj fotografie jej dvoch synov v mladšom veku. Vianoce sa v našich rodinách bez jej košíčkov nezaobídu. Sú dosť pracné, ale stoja zato. Vyváženú príjemnú sladučkú chuť jemného cesta s plnkou vychutnáte práve v zdanlivom kontraste s kylosťou višní a "čerešničkou na torte" je v tomto prípade ľahko opečený vlašský oriešok zasadený v čokoládovej poleve - takto o nich medituje môj chlap.

60
porcií
240 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny a pomôcky
  2. Z múky, margarínu, cukru a ostatných prísad spracujeme na doske cesto.
  3. Po kúskoch ho vtláčame do olejom vymastených formičiek (košíčkov). Poukladáme ich na plech a upečieme.
  4. Upečené košíčky povyberáme z formičiek, odložíme si ich a pripravíme si prísady do plnky.
  5. Piškóty s rumom a so šťavou z višní (2-3 lyžice) roztlačíme a spracujeme v jednej miske na polotuhú hmotu. V druhej miske vymiešame margarín s cukrom a kakaom.
  6. Potom obe časti spojíme a miešame kým nevznikne pekný ľahký krém.
  7. Na spodok košíčka dáme trochu džemu, 2-3 višne (bez kôstok) a naplníme ho až po vrch plnkou.
  8. Nakoniec košíčky polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme kúskom ľahko opečeného vlašského orecha (akurat som ich teraz nemala, lebo sa mi podarilo všetky pomlieť).
  9. A takto vizeraju na stole.