Ten môj má rád každí z našej rodiny.Od malička na Vianoce sa u nás pripravoval zemiakový šalát jedine majonézový,takže nič pre fajnovky čo netúžia Zobraziť celý popisTen môj má rád každí z našej rodiny.Od malička na Vianoce sa u nás pripravoval zemiakový šalát jedine majonézový,takže nič pre fajnovky čo netúžia pribrať cez vianoce to kilo-dve navyše ;) Robím to ale vo veľkom ,takže množstvo surovín je asi tak zhruba na 5-6 kg hotového šalátu.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 kg varené v šupke |
|
500 g |
|
300 g |
|
8 ks uvarené na tvrdo |
|
200 ml |
|
250 ml |
|
100 ml |
|
1 ks nasekana nadrobno |
|
|
|
|
Postup
-
1
zemiaky uvarím v šupke,nechám vychladiť,ošupem a cez pretláčatko pretlačim na hranoly. nasekám cibulu nadrobno,pridám k zemiakom,sterilizovanu zeleninu zlejem zo šťavy,pridám aj sterilizovanu uhorku nakrajanu nadrobno,primiešam k zemiakom ,dochutím soľou,čiernym korením. vajíčka uvarené natvrdo taktiež nechám vychladiť,pretlačím cez pretláčatko,opatrne premiešam,pridám majonézu spolu s tatárskou omáčkou a nakoniec pridám aj smotanu na šlahanie.premiešam ,dám do chladničky odležať,najlepšia je na druhý deň ,keď chute dozrejú.
@Aliyah : Veru tak, na druhý a tretí deň je šalát najlepší. S otcom sme jedného času robievali spolu šalát a mamu sme k tomu nepustili, lebo by nám to " kazila ". Približné množstvá : sterilizované uhorky -2 x 7 dcl, majonéza - 8 vajec + niečo vyše pol litra oleja, 10-12 varených valec, menšia plechovka steriliz. hrášku tá pol kilová, mrkvy pomenej, lebo to bolo na nás sladké, niekdajšej diétnej salámy zo 50 dkg a výsledok sa rovnal šalátu za smaltované vedro. t.j. asi 10 litrov. Najlepší šalátik to bol. Tá vôňa pri miešaní sa nezabúda. Dnes už iba polovičná dávka. Neviem prečo, ale nedávam nálev z uhoriek. Kyslé dobieham citrónovou šťavou.
Inak tá sladká smotana spôsobí to ,že bude viac šťavnatejši ten šalátik. Je tam len deci na hromadu šalátu,takže moc to nezriedi ,ale keď chute dozrejú ,ostane aj šťavy dostatok a zemiaky nevpijú všetko do seba. Spravila som jednu veeeeľku chybu :/ dávam hneď na pretlačené zemiaky stolovy slnečnicovy olej ,aby nevpili do seba všetok majonézy.
Ja robim uz inak: Cibulu zaparim horucou vodou (ako ked zalievate kavu, ale smrdi to ako bolava noha), potom salat dlhsie zostane cersvy a potom nevyteka z neho tekutina (aspon nie vela). Pridavam majonezu, kvalitny biely jogurt a pre pestrost salatu nadrobno nakrajane kapie (domace-nakladane s bazalkovymi listami v panenskom olivovom oleji). A ako kazde Vianoce vzdycham "Chvala Bohu na vysosti", ze moj manzel si oblubil tradicne slovenske Vianocne jedla (okrem bobaliek) a v tak krasne-pozehnane sviatky nemusime jest maso! :)
@julko - a neovplyvní chren veľmi chuť toho šalátu? Akosi si chren spájam s údeným a nie s kaprom. Ale určite chren nemusí byť zlý v šaláte.
Potrebujeme zemiaky, hrášok, mrkvu, petržlen, zeler,(môže byť mrazená zmes pod sviečkovú), 4 jablká, 300g šunky al. šunkovej salámy, ktorú nakrájame na malé kocky, 4-6 na tvrdo uvarených vajec, soľ. Všetko nakrájame na kocky a zalejeme majonézou.
Majonéza: Do mixéra dáme celé vajcia a mixujeme na maximálnych otáčkach. Postupne prilievame olej, zo začiatku úplne pomaly, aby sa majonéza nezrazila a keď už začne hustnúť, ochutíme sardelovou pastou, plnotučnou horčicou a osolíme. Olej prilievame až do zhustnutia majonézy a nakoniec ju zriedime kyslou smotanou. Množstvo smotany dáme podľa toho, ako chceme mať hustú majonézu. (cca 250 ml). Nalejeme na šalát, zľahka premiešame, popr. dosolíme. Toť jedna z variant šalátu. Uhorky nedávam.
určite nie. Moja rodina ho má na tento spôsob rada