Vianočné rožkopekance

ochino - bez fotkyochino, 29. decembra 2010

Tento recept som vymyslel ako rýchlu náhradu za klasické domáce opekance z Liptova,ktoré sme robili z kysnutého chlebového cesta v murovanej domácej pekárni,na smrekovom dreve-to Zobraziť celý popisTento recept som vymyslel ako rýchlu náhradu za klasické domáce opekance z Liptova,ktoré sme robili z kysnutého chlebového cesta v murovanej domácej pekárni,na smrekovom dreve-to boli vlastne mini-chlebíky,ktoré sa potom namočili do vriacej vody aby napučali a ochutili-mne najviac chutili s domácou bryndzou,ale robili sa aj makové a iné.Keďže v dnešnej uponáhľanej dobe mi manželka nemá kedy vyrábať originál opekance,tak som vymyslel rýchlu náhradu-z rožkov

Suroviny

10-12  ks
1-2 ks
malé 1/2 ks
1 ks
trochu od oka
1 liter, vriaca




Postup

  1. 1

    Rožky prekrojíme najprv po dľžke-zhora na dve polovice a potom priečne na také štvrtky o hrúbke cca 2-3cm. /pri krájaní iba na kolieska to môže viacej zmäknúť a trochu viac sa rozmočiť-ale to nevadí/. Dáme to do nejakej nádoby /vandlíka/ Na vrch dáme ostatné ingredienty-tzn. bryndzu,/najlepšie balenú v drevenej dýhe/ potom v ruke nakrájame trochu masla, dáme mäkký syr, ak nie je syrokrém, tak v črievku-/ale smotanový-bez iných príchutí/ a tiež tvrdý syr eidam,môže byť aj údený buď v ruke nakrájať alebo strúhaný-ten sa potom dobre ťahá. Dáme zároveň variť cca 1l vody vo varnej konvici-a potom to vriacou vodou polejeme a zároveň drevenou varechou premiešavame-možno na 2-3krát. Možno tam pridať podľa chuti trochu soli, alebo trochu kyslej smotany. Nemalo by to byť suché-takže masla alebo smotany dať primerane. Toto jedlo sa zajedá spolu s kapustnicou-namiesto samého chleba, ale chutí aj samotné. Je to hlavne pomerne rýchlo urobené. Prajem všetkým dobrú chuť.

Diskusia k receptu

drquinova
Ja pečiem originál opekance z kysnutého cesta , potom rozdelím deťom aby mali tiež . len cez rok robím tak ako uvádzaš z rožkov. Ešte radšej mám tie z rožkov, originál rada chrúmem suché bez posýpky a uvarenia.
baboja
Opekance nam kedysi pekavala babka,teraz kupujeme.Ale toto vyzera zaujimavo.Ja poznam len s makom,alebo orechami.Urcite vyskusam.
mamatata2
Zaujímavé, robievam rožky s makom alebo s tvarohom, polejem ich predtým horúcom mliekom. Vyskúšam aj podľa Teba.
marta5
Robim bobalky-opekance,su to len raz na Vianoce a su s kyslou kapustou,dalsie s tvarohom ,a tiez s makom.Robila ich moja babka aj doma sme piekli a tradiciu zachovavam.Su fantasticke a jedinecne.Kto skusil vie o com hovorim.
haston
už po dva roky som mal rožkopupáčky s tvarohom... rožky nakrájam na kolieska a rezné plochy opečiem na suchej panvici. nie sú také ako pupáčky, ale dajú sa zjesť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia