Vianočné oblátky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 8. decembra 2011

Bez vianočných oblátok by to neboli Vianoce.

140 - 150 ks
porcií
10 minút
príprava
90 - 100 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
1 l
100 g
2 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si : do vlažného mlieka pridáme kryštálový cukor, cukor sa musí pustiť. Pridáme rozpustené maslo.

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do druhej nádoby si pripravíme múku so žĺtkami a opatrne prilievame vlažné mlieko. Môžeme šľahať ručným el. šľahačom pri nízkych otáčkach. Cesto necháme cez noc odpočívať.

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno si pripravíme formu na pečenie oblátok, cesto ešte premiešame, ako vidieť, cesto sa podobá palacinkovému cestu. ( Možno o trochu redšie )

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je forma dostatočne vyhriata, skúsime prvú oblátku. Polievkovou lyžicou kladieme cesto na formu.

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pritlačíme vrchnou časťou, chvíľku podržíme a oblátka je hotová.

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové oblátky kladieme na rovný podnos, necháme ich vychladnúť a až studené môžeme baliť do mikroténových sáčkov.

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto prichutené medom a cesnakom nemôžu chýbať na našom vianočnom stole.

    Vianočné oblátky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danculka
Tak,toto beriem, ako samozrejmé,bez toho,by sa mi nerátali sviatky,ja so ešte nepiekla ale už začnem....
letooo
Milujem oblátky :) Takto ich papáme aj my. Bohužiaľ, nemám formu na pečenie, tak ich kupujem, ale výhradne len domáce od babičiek na trhu.... veru, normálne "úzkoprofilový tovar" Som z BB a po oblátky chodím do Zvolena.
vierik
Máš ich krásne tenučké.....1*.Už len železo zohnať a budem si aj ja piecť.
modrykamen
O oblátkach sa mi už aj sníva. Deti a vnuci sa ich na Vianoce nevedia dojesť. Tak robím z niekoľkých dávok. Držte mi palce.
sneica
musim bohuzial ostat pri kupnych oplatkach...fajn ze je vidiet na fotkach ako sa daju vyrabat doma a ako vyzera ta forma...
mijaita
Naozaj to nejde treba udelat v tenoucke vrstve na plechu?
ocko
Ja sa chcem opytat ta muka je jeden liter alebo jeden kg .chcem ich skusit piec nakolko som si pozicala formu dufam ze sa mi podla tvojho receptu podaria dakujem.ps.mas ich samozrejme podarene :):)
mariaklara
@ocko , prepáč, že odpovedám až teraz....chodím sem veľmi málo...a teraz je pečenie oblátok aktuálne....je to fakt 1 liter...:-)
janetta1
@Ocko (16.12.2014 17:05)

Aj ja by som sa chcela spytat ze 1lier mlieka a 1 liter muky?dakujem
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Dobrý večer,
je síce po vianociach, ale aj tak mi nedá sa spýtať. Prečo ja mám na oplátkach také malé akoby prasknuté bublinky. Chcem také hladké ako Vy máte. Čím to je. Už som skúšala aj maslo, aj olej, aj mlieko alebo viac vody. Čím to prosím Vás môže byť.

Eva ( esi )
45678
@esi (4.1.2021 20:15)

Evi, keď ideš zarábať cesto, treba múku a cukor preosiat, vždy sypké sypat do mlieka, dobre vymiesať a dôležité je nechať cesto oddýchnuť aspoň 2hodiny aj viac. Ak to robíš tiež takto, potom netuším, poradia ini:-))
viera1
@esi (4.1.2021 20:15)

Dostala si do cesta vzduch.Ak používaš šľahač,tak to šľahaj prikryté,ale nechaj aj cesto dlhšie postáť.Lepšie je vmiešať múku trojzubou vareškou a v prípade hrudiek ešte precediť.V ceste nesmú byť bublinky,ani hrudky.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@45678 (4.1.2021 20:31)

Ďakujem, vyskúšam. Ja som dávala kryštálový cukor, ten sa preosievať nemusí.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@viera1 (5.1.2021 12:57)

Tak ten vzduch by som asi aj brala. Aj medovníkovú polevu nemôžem šľahať.. Ďakujem, vyskúšam.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Pýtam sa tých skúsenejších. Kde robím chybu, keď po upečení mám póry na oplatkách a k tomu nie sú tak pekné hladké. Po upečení sú na nich tmavšie mapy. Ak môžeš, pošli mi recept na evula49@gmail.com. Budem veľmi povďačná.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Pýtam sa tých skúsenejších. Kde robím chybu, keď po upečení mám póry na oplatkách a k tomu nie sú tak pekné hladké. Po upečení sú na nich tmavšie mapy. Ak môžeš, pošli mi recept na evula49@gmail.com. Budem veľmi povďačná.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ahoj, aj keď je po vianociach, idem vyskúšať Tvoj recept na oplátky. V podstate, práve som ho urobila. Pýtam sa, netreba tam dať vodu? Nebude to husté?
V tomto, resp. vlani som robila a nedarili sa mi, tak chcem skúsiť nové. Na mojich oplátkach sa stále tvorili tmavšie hnedé fľaky, akoby šupiny zapečené do cesta a neboli pekné. Neviem kde som robila chybu Ak to prosím stihneš, napíš mi, aby som to mohla ešte dorobiť, resp. opraviť.
Eva
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ahoj, práve som si zarobila na vianočé oplatky. Ano, teraz po vianocach, nedarili sa mi a skúšam stále iné. Po upečení boli na nich také hnedé akoby šupiny zapečené. To bol iný recept.
Pýtam sa, nedávaš do receptu vôbec vodu? nebudú husté?
Eva
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Formu netreba natierať voskom alebo olejom?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi

Platne nevoskujeme?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia