Vianočná kyslá polievka

hanina - bez fotkyhanina, 4. marca 2010

Recept je prastarý. Myslím, že dnes ju málokto varí takto. U nás je to tradícia. Vy si ju môžete uvariť kedykoľvek. Pochádza z Liptova.

Suroviny

2 l
2 -3  šálky




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme precedenú kapustnicu / vodu z kyslej kapusty/ a sušené hríby.Ak je kapustnica veľmi kyslá dolejeme vodou. Varíme do zmäknutia hríbov. Ak máme údenú rybu dáme ju do polievky vyvariť. Zvlášť uvaríme celý hrach v osolenej vode.

  2. 2

    Keď sú hríby mäkké pridáme zátrepku: v mlieku alebo sladkej smotane rozmiešame hl. múku / podľa toho akú hustú chceme mať polievku./ Kto chce môže priliať 1 PL rozpraženého masla/ nemusí byť/.

  3. 3

    Na tanier dáme hrach a zalejeme polievkou.

Diskusia k receptu

haninka
Ak máte podobné staré rodinné recepty - uverejnite ich prosím. Vyskúšam a zaradím do jedálnička.
lydia
Ten hrach je suchý či z mrazničky? Keďže je to prastarý recept, tak predpokladám, že je to suchý žltý alebo zelený hrach.
Z receptu mi to nie je jasné. Kapusta tam nejde vôbec? Iba kyslá voda? Zaujímavé...
haninka
Prepáč! To tak dopadne, keď píšem recepty z hlavy. Pravdaže suchý a žltý/ vraj je chutnejší/, Kapusta sa je surová./ Ale nie na Štedrý večer /. počula som už, že dnes používajú ľudia aj sterilizovaný hrášok, ale nemám to odskúšané. Keď nedostať celý žltý, tak môže byť aj polený.celý asi preto, že hrach nekupovali, ale dopestovali.
haninka
Ano aj ja a ešte aj so suchou fazuľou. Len treba skúsiť.Lemže je toľko zaujímavých receptov, že to ani nestíham. U nás sa robí v sobotu tzv. kyslá polievka - tiež len voda z kapusty s údeným mäsom, celými zemiakmi a celou cibuľou. K nej sa robia širšie rezance na zo zemiakového cesta. je to taký slovenský " Eintopf" pretože sa mäso potom rozkrája a podáva sa so zemiakmi uvarenými v polievke a surovou kyslou kapustou. Ak ste ešte niečo podobné počuli rada vyskúšam.
mamenka
Na východe som sa naučila variť podobnú kyslú polievku. Varí sa zo šťavy kyslej kapusty, môžeme pridať pokrájanú kyslú kapustu, pridáme klobásku, resp. niečo údené, sušené huby a podáva sa so strúhanou cestovinou (hr.múka, vajíčko), alebo zavaríme tarhoňu.
Je veľmi-veľmi zdravá. Odporúčam konzumovať už od skorej jesene, keď už je kapusta a budete zdravučký.
haninka
No teda som nadšená. Mám ďaľšiu do zbierky. Vďaka Budúci týždeňvyskúšam. Jednou ranou som získala aj nový recep na hubovú polievku. Koľko tej kapusty dať, Len trocha, aby sem tam plávala?
haninka
Odkaz pre mamenku: Vďaka za typ už som ju varila 2 krát a naozaj pripomína tú našu - až na tú klobásku.
egreska
my ju tiež robíme na Vianoce,ale čistu bez zatrepky.udenu rybu varíme zvlašt lebo byva dost slana a do hotovej polievky potom dame kusky ryby a my davame sterilizovaný hrašok rovno do polievky..mnam
hanina
Aj my ju zbožňujeme, ale varíme ju len na Štedrý večer a starý rok. Pozrite si / ak chcete pravdaže/ komentár od mamenky. Varila som ju už 2 krát a je podobná. Vďaka za obmenu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia