Foto: zuzuu10
Na sladké raňajky, alebo len tak :) Postup som tentokrát nefotila, pridám nabudúce.
príprava
na 200/180 °C
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť kvások.
- 2
Preosiate múky, cukor, soľ premiešame, pridáme vajcia, kvások a roztopené (nie horúce) maslo. Pridáme hrozienka a na kúsky nakrájané sušené marhule. Dobre vymiesime, kým sa neodlepuje od misky - podľa potreby pridáme trochu múky.
- 3
Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
- 4
Vykysnutý bochník premiesime a rozdelíme na 5 približne rovnakých častí. Z nich vyvaľkáme šúľky cca 30 cm dlhé, na hrúbku mi vychádzajú tak 2 cm.
- 5
Upletieme vrkoč najprv z 3, potom z 2 prameňov. Na plech s papierom na pečenie preložíme 3-šúľkový vrkoč, naň dvojitý. Necháme ešte pol hodinku podkysnúť. Do časti cesta môžeme pridať kakao, ak chceme vianočku dvojfarebnú :)
- 6
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť so rúry vyhriatej na 200 °C. Po 20 min pečenia znížime teplotu na 175 °C. Pečieme dokopy cca 45 minút - podľa typu rúry, radšej skontrolovať, ako by mala prihorieť :) Vytiahneme, horúcu potrieme vajíčkom a dáme na mriežku ochladnúť.
- 7
A takto vyšla dvojfarebná :) Dobrú chuť! :)
- 8
V reze...
- 9
A takto vyšla včera :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@danielas - vďaka, len posledný rok-dva ma začalo varenie/pečenie baviť, takže sa učím a skúšam :)