Vianočka (fotorecept)

Autor receptu: zuzuu10

Na sladké raňajky, alebo len tak :) Postup som tentokrát nefotila, pridám nabudúce.

20+60+5+30 minút
príprava
45 minút
na 200/180 °C

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť kvások.
  2. Preosiate múky, cukor, soľ premiešame, pridáme vajcia, kvások a roztopené (nie horúce) maslo. Pridáme hrozienka a na kúsky nakrájané sušené marhule. Dobre vymiesime, kým sa neodlepuje od misky - podľa potreby pridáme trochu múky.
  3. Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
  4. Vykysnutý bochník premiesime a rozdelíme na 5 približne rovnakých častí. Z nich vyvaľkáme šúľky cca 30 cm dlhé, na hrúbku mi vychádzajú tak 2 cm.
  5. Upletieme vrkoč najprv z 3, potom z 2 prameňov. Na plech s papierom na pečenie preložíme 3-šúľkový vrkoč, naň dvojitý. Necháme ešte pol hodinku podkysnúť. Do časti cesta môžeme pridať kakao, ak chceme vianočku dvojfarebnú :)
  6. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť so rúry vyhriatej na 200 °C. Po 20 min pečenia znížime teplotu na 175 °C. Pečieme dokopy cca 45 minút - podľa typu rúry, radšej skontrolovať, ako by mala prihorieť :) Vytiahneme, horúcu potrieme vajíčkom a dáme na mriežku ochladnúť.
  7. A takto vyšla dvojfarebná :) Dobrú chuť! :)
  8. V reze...
  9. A takto vyšla včera :)