Vianočka (fotorecept)
Autor receptu: zuzuu10
Na sladké raňajky, alebo len tak :)
Postup som tentokrát nefotila, pridám nabudúce.
20+60+5+30 minút príprava |
45 minút na 200/180 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť kvások.
- Preosiate múky, cukor, soľ premiešame, pridáme vajcia, kvások a roztopené (nie horúce) maslo. Pridáme hrozienka a na kúsky nakrájané sušené marhule. Dobre vymiesime, kým sa neodlepuje od misky - podľa potreby pridáme trochu múky.
- Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnutý bochník premiesime a rozdelíme na 5 približne rovnakých častí. Z nich vyvaľkáme šúľky cca 30 cm dlhé, na hrúbku mi vychádzajú tak 2 cm.
- Upletieme vrkoč najprv z 3, potom z 2 prameňov.
Na plech s papierom na pečenie preložíme 3-šúľkový vrkoč, naň dvojitý.
Necháme ešte pol hodinku podkysnúť.
Do časti cesta môžeme pridať kakao, ak chceme vianočku dvojfarebnú :)
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť so rúry vyhriatej na 200 °C. Po 20 min pečenia znížime teplotu na 175 °C.
Pečieme dokopy cca 45 minút - podľa typu rúry, radšej skontrolovať, ako by mala prihorieť :)
Vytiahneme, horúcu potrieme vajíčkom a dáme na mriežku ochladnúť.
- A takto vyšla dvojfarebná :)
Dobrú chuť! :)
- V reze...
- A takto vyšla včera :)