Vianočka (fotorecept)
	        Autor receptu: zuzuu10
	         
	        
	        Na sladké raňajky, alebo len tak :)
Postup som tentokrát nefotila, pridám nabudúce.
| 
				  	  
				  	20+60+5+30 minút príprava  | 
				  	  
				  	45 minút  na 200/180 °C  | 
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť kvások.
 - Preosiate múky, cukor, soľ premiešame, pridáme vajcia, kvások a roztopené (nie horúce) maslo. Pridáme hrozienka a na kúsky nakrájané sušené marhule. Dobre vymiesime, kým sa neodlepuje od misky - podľa potreby pridáme trochu múky.
 - Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
 - Vykysnutý bochník premiesime a rozdelíme na 5 približne rovnakých častí. Z nich vyvaľkáme šúľky cca 30 cm dlhé, na hrúbku mi vychádzajú tak 2 cm.
 - Upletieme vrkoč najprv z 3, potom z 2 prameňov. 
Na plech s papierom na pečenie preložíme 3-šúľkový vrkoč, naň dvojitý. 
Necháme ešte pol hodinku podkysnúť.
Do časti cesta môžeme pridať kakao, ak chceme vianočku dvojfarebnú :)
 - Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť so rúry vyhriatej na 200 °C. Po 20 min pečenia znížime teplotu na 175 °C.
Pečieme dokopy cca 45 minút - podľa typu rúry, radšej skontrolovať, ako by mala prihorieť :)
Vytiahneme, horúcu potrieme vajíčkom a dáme na mriežku ochladnúť.
 - A takto vyšla dvojfarebná :)
Dobrú chuť! :)
 - V reze...
 - A takto vyšla včera :)