Vianoce v Chorvátskufotorecept

pn - fotkapn, 25. decembra 2011
Vianoce v Chorvátsku(fotorecept)
Foto: pn

Na Vianoce v Chorvatsku sa robia všeliake slane jedla a sladkosti,narodne slane jedlo ktore sa papa prvy den vianocny je sarma-ten recept vam teraz Zobraziť celý popisNa Vianoce v Chorvatsku sa robia všeliake slane jedla a sladkosti,narodne slane jedlo ktore sa papa prvy den vianocny je sarma-ten recept vam teraz prikazem,na stole nesmie chybat prasiatko pečene v krbe.na štedry večer je to klasika,zemiakovy šalat a ryba.Prajem Vam všetkym varechačom Štastne a požehnane Vianočne sviatky!!!!!

45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
2 ks
200 g
200 g
3 ks
2 kg, -hlava




Postup

  1. 1

    všetky suroviny,si dobre vymiešame

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    očistime si kapustove listy od dužiny

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked si všetky listy očistime a maso je pripravene

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    možeme začat plnit listy s masom

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetky listy naplnime kym neminieme maso

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a dame varit,ja som dala do hrnca naspodok listy ktore su mi zostali na ne som dala namiesto udeneho masa domacu udenu klobasku a udenu slaninku

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    poukladala som nato sarmu,zaliala teplou a slanou vodou a dala varit asi 2hod.po uvareni som ich vytiahla z hrnca zapražila klasickou zapraškou z muky a mletej papriky.vratila ich naspat.

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a možu sa papat

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    domaci chlebik a prasiatko pečene v krbe nesmie chybat!!!!Dobru chut!!!!

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pečenie ma nastarosti moj muž!!!

    Vianoce v Chorvátsku(fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elian44
Vyzerá to veľmi mňamkovo, u nás sa robila sárma, keď sa zabíjalo - otec pochádzal zo Slovenského Komlósa
evanaaa
Plnené kapustné listy, všade ináč a vždy dobré. Len si zle napísala, že všetky suroviny zmiešať, asi len tie do plnky, čo ja chápem, a dúfam, že aj ostatní. A to prasiatko kupujete k tomu účelu alebo si každý chová? To musí byť hostina! Potom aj krby majú všetci, aleak je to tradícia, prečo nie.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
ano myslela som suroviny na plnku zmiesat.a prasiatko kupujeme.krb ma skoro kazdy!!! :)
salinka
Kapustovy list robim tak isto, len na konci pridavam smotanu. Ale to prasiatko nemam. To zavidim, v dobrom:-)
sora2
plnenené kapustne listy na prvy sviatok vianocny za mojich mladych cias nikdy nechybali, moja mama ich robievala ako doplnkový chod, aby velka rodina mala co pocas celých sviatkov dostatok jest - to je uz ale dávno, v dnesnych rodinach sa toto jedlo specialne na Vianoce objavuje iba sporadicky, co je skoda
babkamt
Na vianoce robím podobnú kapustu pre seba , manželovi uvarím druhú. Do tej dávam hríby, sušené slivky , bravčové mäso , údené mäso , klobásku.
vemag
Plněné zelné listy jsme dostali od rodiny v Chorvatsku , abych nemusela po cestě z dovolené vařit. Toto jídlo je naprosto super a hlavně když se nechá dva, tři dny odležet. Je problém u nás sehnat nakládané zelné listy ještě , že bydlíme na hranici se Slovenskem.Zelné listy mám a jdu nato už se těším na tuto pochoutku , podávám ji s bramborovou kaší.
sovka62
Aké pekné! Uvedomila som si, že hoci sa môj otec narodil a vyrástol v Chorvátsku (Novo Valpovo pri Osijeku) a na Slovensko prišiel až ako 27-ročný, nikdy sme sa ho nepýtali, ako slávili Vianoce v Chorvátslku a čo jedli. A už sa ani neopýtame.
Z jedál, ktoré mu na Slovensku chýbali spomínal najviac prženo jahja (grilované jahniatko). Dnes by už nebol problém spraviť mu ho aj tu, ale kým žil, grily sa na Slovensku skoro vôbec nepoužívali, ak bola opekačka, tak to boli špekáčiky alebo slanina na palici nad vatrou.
tinca
tak na to prasiatko by som sa nechala pozvať už len pre tú atmosféru:)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@sovka62 ,viem kde je Valpovo mam tam kamaratku a v blizkosti mam aj svokra a dalsiu manzelovu rodinu,kazdy rok k nim ideme na zabijacku
modrykamen
Dal by som si to pečené prasiatko, ale nemám tak veľkú rodinu, aby sa to spapalo.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@modrykamen ,nebolo az take velke :)13kilove,ale mame dost rodinnych kamaratov ktory k nam chodievaju na Vianoce k obedu tak sa zjedlo :)
astheart
Sarma, v Polsku golabki - mňam! Strávila jsem mnoho času v Krakově a na historickém krakovském rynku je podávali v letní restauraci. Dva druhy, zelný list plněný mletým masem a rýží v rajské omáčce (= moje oblíbené) anebo v houbové omáčce. Receptů je mnoho. Jeden mám v knize těšínského kuchaře polské národnosti, zkoušela jsem ho a byl super! Zkusím ho přidat. Bohužel nefotím...V polské televizi jsem viděla Roberta Maklowicze, známého kulináře, dělat je velmi podobně jako v tomto receptu na Vareche.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia