Veľkonočný zajačik

pivonkaPivonka, 71 ročná žena, Kysucké Nové Mesto, 5. apríla 2010 14:26
Ďalšie jej recepty »

Veľkonočný zajačikFoto: pivonka

Takéhoto zajačika som piekla ešte mojej dcére. Teraz ho pečiem pre vnúčatá. Vlastne k nemu nie je potrebný žiadny recept. Môžete si ho vykrojiť zo svojej obľúbenej torty a ozdobiť. Odporúčam použiť menšiu formu, z väčšej je ten zajko priveľký. Podľa zdobenia to môže byť on alebo ona. Recept na korpus a plnku uvádzam len kvôli dodržaniu zvyklostí.

10
porcií
60 min
príprava
45 min
na 180 °C

Suroviny

Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, pomleté orechy a primiešame sneh z vyšľahaných bielkov. Dáme do vymastenej múkou vysypanej tortovej formy a upečieme.

  2. 2

    V mlieku rozmiešame maizenu a za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne vyšľaháme uvarenú kašičku. Dbáme na rovnakú teplotu oboch komponentov. Plnku si môžeme obohatiť čokoládou, kakaom, orieškami ale zvážme, akým krémom budeme zdobiť zajačika a tú časť si prípadne odložíme.

  3. 3

    Podľa veľkosti torty si z papiera spravíme šablónu. Ztuhnutú tortu si vykrojíme podľa šablóny, natrieme krémom a posypeme kokosom alebo mletými orechami, prípadne môžeme iba piškót potrieť čokoládovou polevou, vtedy je zajko tmavý a zdobíme ho bielym krémom. Pri zdobení popustíme uzdu fantázie. Vajíčka v košíčku sa dajú spraviť z marcipánovej hmoty (moja vnučka trvá na lentilkách). Namiesto košíčka môžu byť kvietky alebo malý korbáčik a pod.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist