Veľkonočný zajačik

pivonka - fotkapivonka, 5. apríla 2010
Veľkonočný zajačik
Foto: pivonka

Takéhoto zajačika som piekla ešte mojej dcére. Teraz ho pečiem pre vnúčatá. Vlastne k nemu nie je potrebný žiadny recept. Môžete si ho vykrojiť Zobraziť celý popisTakéhoto zajačika som piekla ešte mojej dcére. Teraz ho pečiem pre vnúčatá. Vlastne k nemu nie je potrebný žiadny recept. Môžete si ho vykrojiť zo svojej obľúbenej torty a ozdobiť. Odporúčam použiť menšiu formu, z väčšej je ten zajko priveľký. Podľa zdobenia to môže byť on alebo ona. Recept na korpus a plnku uvádzam len kvôli dodržaniu zvyklostí.

10
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškót:
8 ks
240 g
160 g
60 g
0,5 KL
Plnka:
3 dcl
4 g
250 g
170 g
Na zdobenie:




Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, pomleté orechy a primiešame sneh z vyšľahaných bielkov. Dáme do vymastenej múkou vysypanej tortovej formy a upečieme.

  2. 2

    V mlieku rozmiešame maizenu a za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne vyšľaháme uvarenú kašičku. Dbáme na rovnakú teplotu oboch komponentov. Plnku si môžeme obohatiť čokoládou, kakaom, orieškami ale zvážme, akým krémom budeme zdobiť zajačika a tú časť si prípadne odložíme.

  3. 3

    Podľa veľkosti torty si z papiera spravíme šablónu. Ztuhnutú tortu si vykrojíme podľa šablóny, natrieme krémom a posypeme kokosom alebo mletými orechami, prípadne môžeme iba piškót potrieť čokoládovou polevou, vtedy je zajko tmavý a zdobíme ho bielym krémom. Pri zdobení popustíme uzdu fantázie. Vajíčka v košíčku sa dajú spraviť z marcipánovej hmoty (moja vnučka trvá na lentilkách). Namiesto košíčka môžu byť kvietky alebo malý korbáčik a pod.

Diskusia k receptu

evusik
krásne :-) a nie je potrebná žiadna forma, to sa mi páči
oona
pivonka, ten je krááásny; to už si aj tie lentilkové vajíčka stihla zohnať? :)
babidka
pekny zajko , odlozim a mozno sa o rok -dva zijde :-)
pivonka
Áno, deti mali radosť a mňa teší, že sa páči aj vám.
Oona, sú to obyčajné lentilky, lentilkové vajíčka budú narok.
cistinka
aj ja by som mala radosť z tak peknučkého zajka :-) šikulka!
hubarka35
to je skvelý nápadik,netreba ani formu zajačkovu-uši len vyrežeme-super.k velkej noci spravim...
pivonka
Áno, hubárka, bude čo nevidieť aktuálny, ale je hlboko zapadnutý medzi receptami.
tothka
@pivonka , nebyť tejto diskusie, ani o tejto krásnej zajačici neviem. Ďakujem, vyriešila si aj moju dilemu s pečením, pretože som chcela niečo
nové, u nás neokukané. Určite podľa tohoto nápadu urobím zajka aj ja.
pivonka
@totha , teším sa, že som ťa inšpirovala. Moja vnučka už má 13 rokov, myslela som si, že už bude chcieť niečo iné, ale nie! Každý rok musí byť zajlko, ináč by bolo veľké sklamanie.
Veľa dobrých receptov je zapadnutých a je to škoda. Hlavne pre nové varecháčky (a je ich veľa) nie je reálna šanca sa k nim po jednej stránke preklikať. Možno by sa mohla redakcia zamyslieť na dajakým riešením. Ja, ako laik, by som uvítala pevné očíslovanie receptov a okienko, kde by sme si toto číslo mohli navoliť. Takto by sa dalo, aj náhodným číslom, vracať hlboko do receptov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia