Veľkonočný pletenec

Mária Vitanovcová
šéfkuchárka Horskej chaty Šindľovec na Zverovke, 21. marca 2013
Veľkonočný pletenec
Foto: Ivan Majerský
20 ks
porcií
120 minút
príprava
40-45 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
100 g
100 g
35 g
5 g
2 ks
1 ks postrúhaná
200 ml
50 g




Postup

  1. 1


    Z trochy mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme múku so žĺtkami, roztopené maslo, soľ, citrónovú kôru, zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme tuhšie cesto. Nakoniec posypeme hrozienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť.

  2. 2


    V priebehu kysnutia cesto ešte raz premiešame. Potom ho vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štyri diely. Z každého z troch dielov vyšúľame valček a zapletieme do vrkoča, štvrtý diel rozdelíme napoly a vyšúľame dva valčeky, ktoré prepletieme a položíme na zapletený vrkoč.

  3. 3


    Vložíme do vymastenej bábovkovej formy, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre na 170–180 °C. Po upečení vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. Do otvoru pletenca môžeme naaranžovať vyfarbené vajíčka alebo iné veľkonočné ozdoby.

Diskusia k receptu

gabuci
preco treba cesto este raz premiesat,nepadne potom?
evanaaa
@gabuci , aj ja som si to myslela, ale ono znovu nakysne, aspoň si myslím a je lepšie prevzdušnené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia