Veľkonočný pletenec
šéfkuchárka Horskej chaty Šindľovec na Zverovke, 21. marca 2013
Foto: Ivan Majerský
porcií
príprava
na 170-180 °C
Postup
-
1
Z trochy mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme múku so žĺtkami, roztopené maslo, soľ, citrónovú kôru, zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme tuhšie cesto. Nakoniec posypeme hrozienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť.- 2
V priebehu kysnutia cesto ešte raz premiešame. Potom ho vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štyri diely. Z každého z troch dielov vyšúľame valček a zapletieme do vrkoča, štvrtý diel rozdelíme napoly a vyšúľame dva valčeky, ktoré prepletieme a položíme na zapletený vrkoč.- 3
Vložíme do vymastenej bábovkovej formy, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre na 170–180 °C. Po upečení vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. Do otvoru pletenca môžeme naaranžovať vyfarbené vajíčka alebo iné veľkonočné ozdoby.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu