Veľkonočný pletenec
Autor receptu: redakcia
20 ks porcií |
120 minút príprava |
40-45 minút na 170-180 °C |
Postup Z trochy mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme múku so žĺtkami, roztopené maslo, soľ, citrónovú kôru, zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme tuhšie cesto. Nakoniec posypeme hrozienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť.
V priebehu kysnutia cesto ešte raz premiešame. Potom ho vyložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štyri diely. Z každého z troch dielov vyšúľame valček a zapletieme do vrkoča, štvrtý diel rozdelíme napoly a vyšúľame dva valčeky, ktoré prepletieme a položíme na zapletený vrkoč.
 Vložíme do vymastenej bábovkovej formy, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre na 170–180 °C. Po upečení vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. Do otvoru pletenca môžeme naaranžovať vyfarbené vajíčka alebo iné veľkonočné ozdoby.
|