Veľkonočná pascha III. fotorecept

kadanka - fotkakadanka, 31. marca 2013
Veľkonočná pascha III. (fotorecept)
Foto: kadanka

Dobrej šunky, mnoho vajec, k tomu ešte chleba krajec. Do pohára vínečka, k tomu veľa zdravíčka. Na každom veľkonočnom stole by nemala chýbať Veľkonočná pascha. Rada by som Zobraziť celý popisDobrej šunky, mnoho vajec, k tomu ešte chleba krajec. Do pohára vínečka, k tomu veľa zdravíčka. Na každom veľkonočnom stole by nemala chýbať Veľkonočná pascha. Rada by som sa podelila s vami s mojim receptom, ktorý už robievam roky. Dostala som ho od jednej mojej veľmi dobrej kamarátky, ktorý som si trochu upravila . Keď ho však upečiem neostane po ňom ani omrvinka.

15
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 bal. (kocka)
50 g
trochu
0,75 l
50 g
5 ks
100 g
3 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Do jednej misky si pripravíme suroviny: preosiatu múku, práškový cukor, štipku soli, sunár a dobre premiešame. Pridáme žĺtka.

  2. 2

    Pripravíme si kvások : z cca 1dcl vlažného mlieka /z celého množstva/ , droždia, kav. lyžička cukru, káv.lyžičky múky

  3. 3

    V mikrovlnke si roztopíme v šálke palmarín a zvlášť zvyšné mlieko so sacharinom. Pozor nie do horúca.

  4. 4

    Do druhej misky vyšľaháme sneh z troch bielkov

  5. 5

    Keď máme všetko takto pripravené, môžeme vypracovať kysnuté cesto. Ja to robím pomocou elektrického mixéra na kysnuté cesto cca 10 min. Sneh pridávame pred koncom. Cesto sa musí odlepovať od misky.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravené cesto pomúčime, zakryjeme utierkou , ja vkladám misku do vypnutej mikrovlnej rúry. Tam cesto pekne odpočíva asi 20 min. a pekne si takto vytvára svoju teplotu, potrebnú na kysnutie. Do dvojnásobného zväčšenia objemu.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak nám cesto nakyslo vyberieme ho.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto takto vyklopíme na pomúčime dosku, premiesime ho, rozdelíme na tri rovnaké časti. Z každej časti urobíme rovnaký šúľok.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upletieme vrkoč.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Formu na bábovku dobre vymažeme palmarínom , otočíme vrkoč na ruby a vložíme do formy, konce spojíme. Vrch dobre naolejujeme, rukou utľapkáme , zarovnáme do jednej roviny. Necháme takto podkysnúť ešte 10 minút.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Skúšam s paličkou či sa cesto nelepí. Keď je koláč upečený , vyklopíme ho a potrieme ešte horúci palmarínom.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto vyzerá vyklopený a potretý palmarínom.

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A na záver prajem dobrú chuť!

    Veľkonočná pascha III. (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mesiar50
Ja som to tiež ešte neskúšal,ale tvoj recept a ako aj
skvelý finálny výrobok hovoria za všetko
kadanka
Ďakujem krásne všetkým chutí naozaj výborne. Stačí ho len vyskúšať.Nebudete ľutovať.
mracik9
kadanka,tak toto som piekla niekedy pred 20 rokmi,recept som niekde založila a nemohla nájsť,teraz už mám aj z iného zdroja,určite to upečiem aj po sviatkoch,krásne sa ti vydarila.
kadanka
Tak toto ma potešilo mracik9, robím to aj ja pár rôčkov...
martamm
No toto by ma nenapadlo, dávať do kysnutého cesta sneh z bielkov, zvedavosť ma núti zaradiť do KK, výsledný produkt bude určite jemný, nadýchaný ako obláčik :)
garanco
Výborný recept, zaujímavý tvar!
( len vrch upečeného koláča by som potrela roztopeným "živým" maslom, ktorý zmiešam s trochou rumu...)
kadanka
Marti skús ten sneh ja dávam do každého kysnutého , pečeného myslím, či buchty, či vianočku...
kadanka
garanco aj maslo s rumom je dobré ale nebola by to už pascha , ale fajná vianočka, ja tak potieram šišky pečené v rúre, hodím tu potom teceptík.
kadanka
cloviecka, vieš čo pečiem ho už roky a myslím si, že nie ja taký sladký, ak by si tam dala miesto sacharinu cukor. Myslím si, že všetky suroviny majú v pasche svoje čaro , nakoniec by som ti poradila vyskúšať raz so sacharinom a raz bez pridaním cukru a uvidíš sama rozdiel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia