Varga béleš fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 28. novembra 2012
Varga béleš (fotorecept)
Foto: nikola166

Neviem prečo práve Varga béleš, ale recept mám od babky :) že vraj je to tradičný maďarský recept ... ale chutný :)

15
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
Plnka:
750 g
150 g
2 ks
4 ks
400 g (uvarené)
100 g (vopred namočené v rume)
50 g
2 PL
na posypanie




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vymiešame...

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    .. pridáme tvaroh-to je jedno aký, môže byť hrudkovitý aj jemný.. ja som mala aj - aj .. pridáme hrozienka namočené v rume, olej, roztopené maslo...

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    .. a už len vareškou primiešame uvarené cestoviny (400g už v uvarenom stave :) ) ...

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    .. zľahka primiešame sneh z bielkov..

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lístkové cesto si rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu, alebo si kúpime už vopred vyvaľkané ... navrstvíme plnku ..

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    .. prikryjeme druhým cestom, popicháme vidličkou.. môžeme potrieť vajíčkom.. a dáme upiecť najprv na 150°C , po desiatich minútach zvýšime teplotu na 190-200° a dopečieme... necháme úplne vychladnúť a až potom krájame..

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .. posypeme práškovým cukrom .. mňam mňam mňam :)

    Varga béleš (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ubka
@Nikolka , tak na tento receptík tu čakám, kedysi sme to robievali a zapatrošili sme recept, ďakujem si šikovnica :-)
ubka
ešte Ti dám ja môj tip, ja vrchné lístkové cesto najskôr krájam a tak pečiem, potom sa lístkové cesto neláme pri krájaní :-)
marijanka712
na takéto niečo spomína moja priatelka, že toto jej pekávala mamka , ale nemá recept , len podla popisu, že tam idú rezance som pochopila, že sa to podobá na jej spomínaný dezert hned jej ho prepošlem , pre mna je to skutočne novota a isto ho vyskúšam
zdenka1009
už som niekde videla tento rcp ,ale ešte nerobila,.. oslovil ma takto prezentovaný béleš, určite vyskúšam -:)
radulienka
Tak takéto niečo by ma vôbec nenapadlo, ale keď si predstavím tú chuť, musí to byť super chutné, ukladám a čo najskôr upečiem, vďaka za krásny a nezvyklý recept...
aroooo
no to počujem prvý krát že rezance.... no musím vyskúšať z polovičnej dávky a netreba aspoň tie dlhé rezance trochu polámať?
jozka2
vyzera to ako kremes,ale nie je este som sa s rezancani nestretla,stoji za to vyskusat a povedz babke,ze dakujeme neh ti da viacej takychto receptov.Si sikovnica,ze to preposielas aj nam.
alexdidi
Recept sa mi páči,ale to spodné cesto sa prepečie a nie je rozmočené od plnky?
medulienka122
Videla som majstra kuchára, ako to robil, on tam dokonca dal hrubšie rezance, tiež mi padla sánka... ale určite je to dobré
nikola166
ďakujem za komenty :)
@ubka : ďakujem za tip :) ale našťastie sa toto cesto veľmi nelámalo.. ale napr. pri krémešoch vyskúšam...
@aroooo : nie je vôbec potrebné rezance lámať :)
@alexdidi : pekne sa prepieklo aj spodné cesto a vôbec nie je premočené, keď koláčik vychladne, dá sa krásne krájať, plnka je tuhá, ale šťavnatá a nikdy nevyschne :P
@medulienka122 : noo inač, ani ja som nedala niťovky tie najtenšie, lebo mamka mi kúpila tie hrubšie čo sa používajú na halušky.. ale myslím, že je to úplne jedno :)
Je to dobré, tie rezance tam veľmi ani nepocítite.. treba vyskúšať, fakt :) Sú rôzne obmeny, dá sa robiť napr. aj vo forme torty, či bez hrozienok....
rea1
moja maďarská babka takouto plnkou - tvaroh s niťovkami a tie ostatné čáry-máry - plnila občas ťahanú štrudľu. a ja dávam túto plnku keď robím "štrudľu" z lístkového cesta. :-))
ani ja nedávam úplne najtenšie niťovky, tie sa tak akosi nedajú dosť dobre rozdeliť a premiešať s tvarohom, lepšie sú tie trochu hrubšie. a po uvarení dobre prepláchnuť.
1x ala64
monika456
veľmi veľa som o tomto recepte počula a aj čítala, chválili ho, ale ja som sa vždy bála vyskúšať ho. Nevedela som aké to je, ak sú vnútri rezance, ale teraz si to uložím a raz vyskúšam, chytá ma zvedavosť a dodali mi odvahy pozitívne komentáre :)
janger
No to je teda nieco zvlastne! Nikdy som takyto kolacik nevidela. Receptik si ukladam, snad niekedy skusim. Som zvedava, ako chuti. Ale iste vyborne.
sovka62
Toto sa nedá neuložiť. Robievam niečo podobné ako je tvoja plnka, len pomer tvarohu a cestovín je zmenený v prospech cestovín (tak pol na pol) a pečiem to bez lístkového cesta, rovno nalejem do vymasteného a vysypaného plechu. Voláme to tvarohovo-rezancový nákyp, chutí úžasne, ale tento tvoj s toľkým tvarohom bude ešte lepší.
gubics
Všetci, ktoré otáľate s vyskúšaním tohoto receptu, môžete to urobiť s kľudným svedomím, lebo ten recept je stovkami kuchárok už dávno vyskúšaný.Pochádza z kuchárskej knihy zo začiatku minulého storočia.
evanaaa
Tak isto ako aj @sovka robievam aj ja rezancový nákyp a aby bol lepší, urobím si ( aj deň vopred) pár palaciniek a tie rezance robím z nich, vtedy je to lepšie, inak, postup rovnaký. Čiže, nemusí byť ani to líst. cesto,a le to už by nabol tento recept, skúsila by som ho. A k tomu na tanier horúce ovocie al. ovocné pyré.
jerica
To je pre mňa novinka, pritom to musí byť fajnotka, určite využijem,vyskúšam ponuku ochuteného tvarohu RAJO .
Takto z lístkoveho cesta môžeme zapekať aj granadír .
mesiar50
Moja starka ho robievala,je to typicky madarsky kolacik.Tvoj vypada velmi super
Dakujem,ze si mi ho pripomenula,
Ulozime Kk
vierik
Dnes som ho piekla,je véééľmi dobrý,či ako nákyp,lebo zákusok.Ďakujem o podelenie s dobrým receptom...


nikola166
vierik: jeej tak to som veľmi rada, že chutil :) a ako krasne sa vydaril ...
silvia68
tak toto vyskušam ste ma nalákali svojimi komentármi, tvaroh v ľadničke, som zvedavá.
silvia68
Práve koštujem, vynikajúce, vrelo odporúčam, mňam. Krásne vyzerá, dobre chutí. Super. Som nadšená.
silvia68
nikola aj mňa vždy poteší keď nájdem na vareche skutočne dobrý recept, poctivo odskúšaný, dobre a zrozumiteľne napísaný. Tento mi teda vždy chutí a od prvej koštovky ho robím pravidelne.
kukulienka71
@nicola166m ňam,tento béleš mám veľmi rada,odporúčam!!!!!!!!!Niťovky ale nie,treba trošku širšie rezance,také do polievky...5*,ukladám,lebo nemám,len som to jedla u iného.
hanuska
práve som rozmýšľala čo s tvarohom v chladničke, tak bude sa piecť... ďakujem za recept
hanuska
no a koláčik je hotový, nevydržala som a skúšala som ešte teplý a je ozaj výborný
ildinka
skúste poliať horúcimi malinami,tak podávali v Budapešti v reštike.....aj ja tak robievam.....maliny(mrazené( len trocha rozvariť s cukrom....
alena45
no to je náhoda jak blbec ! Kolegyňa mi práve o ňom hovorila a v rubrike "Pamätáte si" sa vybral z desaťtisícov receptov práve tento recept !
henny44
Myslim,že by bolo dobre uviesť už v ingredienciach,že cestoviny už uvarené 400g....ja som to prehliadla a všimla som si to až ked som ich do masy skoro všetky nasypala ..važené surovom stave :-P,....už je v rure,tak uvidim čo z toho bude.
redakcia
@Henny44 (28.8.2016 09:32)

To, ze sa cestoviny pridavaju uz uvarene je v bode 3 pracovneho postupu. Doplnili sme to vsak aj do prehladu surovin.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia