Foto: nikola166
Neviem prečo práve Varga béleš, ale recept mám od babky :) že vraj je to tradičný maďarský recept ... ale chutný :)
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
Plnka: | |
750 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
400 g (uvarené) |
|
100 g (vopred namočené v rume) |
|
50 g |
|
2 PL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom vymiešame...
-
2
.. pridáme tvaroh-to je jedno aký, môže byť hrudkovitý aj jemný.. ja som mala aj - aj .. pridáme hrozienka namočené v rume, olej, roztopené maslo...
-
3
.. a už len vareškou primiešame uvarené cestoviny (400g už v uvarenom stave :) ) ...
-
4
.. zľahka primiešame sneh z bielkov..
-
5
Lístkové cesto si rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu, alebo si kúpime už vopred vyvaľkané ... navrstvíme plnku ..
-
6
.. prikryjeme druhým cestom, popicháme vidličkou.. môžeme potrieť vajíčkom.. a dáme upiecť najprv na 150°C , po desiatich minútach zvýšime teplotu na 190-200° a dopečieme... necháme úplne vychladnúť a až potom krájame..
-
7
.. posypeme práškovým cukrom .. mňam mňam mňam :)
@ubka : ďakujem za tip :) ale našťastie sa toto cesto veľmi nelámalo.. ale napr. pri krémešoch vyskúšam...
@aroooo : nie je vôbec potrebné rezance lámať :)
@alexdidi : pekne sa prepieklo aj spodné cesto a vôbec nie je premočené, keď koláčik vychladne, dá sa krásne krájať, plnka je tuhá, ale šťavnatá a nikdy nevyschne :P
@medulienka122 : noo inač, ani ja som nedala niťovky tie najtenšie, lebo mamka mi kúpila tie hrubšie čo sa používajú na halušky.. ale myslím, že je to úplne jedno :)
Je to dobré, tie rezance tam veľmi ani nepocítite.. treba vyskúšať, fakt :) Sú rôzne obmeny, dá sa robiť napr. aj vo forme torty, či bez hrozienok....
ani ja nedávam úplne najtenšie niťovky, tie sa tak akosi nedajú dosť dobre rozdeliť a premiešať s tvarohom, lepšie sú tie trochu hrubšie. a po uvarení dobre prepláchnuť.
Takto z lístkoveho cesta môžeme zapekať aj granadír .
Dakujem,ze si mi ho pripomenula,
Ulozime Kk
To, ze sa cestoviny pridavaju uz uvarene je v bode 3 pracovneho postupu. Doplnili sme to vsak aj do prehladu surovin.