Varená veľkonočná šunka

Alexander Szépe
šéfkuchár Wellness hotela Patince, 29. marca 2010
120 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
50 g
2 l
10 zrniek




Postup

  1. 1

    Umyté mäso pokrájame na menšie kusy, vložíme do väčšej nádoby, posypeme rýchlosoľou a polejeme vodou. Všetko dokonale premiešame (najlepšie rukou) a na 2 hodiny dáme do chladničky. Potom zmes znova dobre premiešame a natlačíme do vrecka tak, aby medzi kúskami mäsa nezostal vzduch.

  2. 2

    Vrecko z oboch strán uviažeme pevnou niťou, vložíme do hrnca a varíme miernym varom asi 3 hodiny. Vrecko s uvarenou šunkou vyberieme, dáme do plytkej nádoby, zaťažíme a necháme vychladnúť. Potom obal odstránime a šunku posypeme potlčeným korením. Podávame s uvarenými vajíčkami, prípadne so zeleninou.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Na domácu výrobu varenej šunky môžete použiť aj špeciálnu šunkovú formu, ktorá je z kovu a možno ju kúpiť v domácich potrebách. Šunka v nej získa krajší tvar, dobre sa krája a nerozpadá sa.

Diskusia k receptu

jjanosik
Pekne servirovanie, to je pravda. Bravcove pliecko (sumka) ma byt udene, alebo cerstve? Ta slipocka na fotografii sa smeje, ze nie ona je na taniery ale prasiatko, vsak.
oravec
Pliecko má byť čerstvé, rýchlosoľ nenahrádzať obyčanou soľou. Je tam na to, aby skôr prenikla do mäsa a dodá výslednému pokrmu peknú ružovú farbu. Ja tento recept pripravujem v šunkovare.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia