Vanilkové rožky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 11. decembra 2013

Tieto rožky určite sú už určite na Vareche ,ale pridala som ich pre dokončovaciu fázu...upečené rožky namočím na chvíľu do vody a obalím Zobraziť celý popisTieto rožky určite sú už určite na Vareche ,ale pridala som ich pre dokončovaciu fázu...upečené rožky namočím na chvíľu do vody a obalím vo vanilkvom cukre, do ktorého som pridala semienka z vanilkového lusku..sú veľmi chutné..

20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

140 g
40 g
100 g
50 g
1 bal.
1 ks




Postup

  1. 1

    Na dosku som dala preosiatu hladkú múku,pridala som cukor,studené maslo,orechy, vanilkový cukor a všetko som spolu zmrvila...potom na záver som pridala bielok..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dobre vymiesila cesto..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z cesta som robila šúľky, ktoré som rozdelila na menšie kúsky a vytvarovala z nich rožky..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vYtvarované rožky som ukladala na plech vystlaný papierom..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    trúbu som nechala vyhriať na 180st. a piekli sa 10min..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravila som si do jedenj misky vodu, do druhej som urobila zmes, vanilkový cukor, krieštálový cukor a zrniečka z vanilkového lusku.. najprv som namočila rožok, ihneď vytiahla a vyáľala v zmesi cukru...a nechala usušiť na doske..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rožky sú krehké a chutné...prajem dobrú chuť..

    Vanilkové rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
moje najobľúbenejšie vianočné koláčiky :) o tej vode počujem prvý krát
eviana
Aj u nás sú vanilkové rožteky vianočná klasika, ale do vody ich nenamáčam, keď sa obaľujú hneď po vybraní z rúry, cukor sa na ne krásne nalepí. A ešte jeden tip: sprav si domáci vanilkový cukor v predstihu, aspoň dva týždne pred použitím vyškriab z vanilky zrniečka a vmiešaj ich aj spolu s vyškriabaným luskom do cukru, občas treba pretriasť. Na kilo cukru 3-4 ks vanilky. A vtedy je to to pravé vanilkové, vanilka sa v cukre za ten čas krásne rozvonia :)
elef
take som este nerobila,pacia sa mi,asi ich urobim,chapem spravne ze ten bielok netreba slahat?
jakamaka
Ja som minule omylom urobila nie z normalnych orechov ale z lieskovcov...no a uz budem robit len z lieskovych orechov...boli podla mna ovela lepsie:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
jozka2
ked ich namocis do vody nerozmoknu ti ,to je take krehke cesto,neviem si to predstavit no zopar skusim.
cesminaz
Nadherne a chutne vanilkove rozteky @izabelka ;-) o tej vode pocujem aj ja prvykrat.Nemyslim ze sa premocia,iste ich mocis studene..ale takto sa nane nalepi poriadne vela cukru ;-) ale to uz zalezi na tom,kto ma ake cukrove rad :-)
root
@izabella929 : Zaujímavý a pritom jednoduchý rcp.

@luss44 : To snáď nemyslíš vážne, v roku 2013 počuť po prvýkrát v živote o vode, Modra je asi v Afrike??? Alebo sa len producíruješ svojou neznalosťou a provokuješ hádku???
baobab
vacsiu somarinu ako namacat vanilkove rohliky do vody som este nepocul uz len vajcia k nim prilozit mozno
babkamt
zaujímavý postup ,ešte som sa s ním nestretla.
astheart
@root , opravdu to bylo třeba? Já mám spíš pocit, že hádku chceš vyprovokovat ty.
sracz
... bez mučenia sa priznávam, že som tento rcp akosi prehliadol; chuťovky tohoto tipu ja nemusím, lebo sa mi, pri ich jedení, práši od úst! Ale u nás doma, v mojich rodných krásnych Košiciach máš Izka super perfektného "spolukonzumenta" zvlášť takýchto drobných lahodných "prašiviek"; je ním Tvoja rovesníčka, moja dcérka Angelika Voňavá! Tak ako Ty, v tomto predstihu, si pred Vianocami napečie 3÷4 plechy takýchto vanilkových rožtekov, ale v príprave na Štedrovečerný stôl (Big Dinner) "friško" pečie ďalšie, lebo všetky predchádzajúce už stihla "zládovať"! Aj túto Tvoju prácu, milá @izabella929 si však v*y*s*o*k*o vážim a oceňujem Tvoju šikovnosť a nápaditosť! -:)))
marienka44
@Izabella929 , práve sa chystám podobné robit z i-receptáře, ktorý mi chodí pravidelne do e-mailu. Volajú sa Viedenské vanilkové rožky a máčajú sa v zmesi vody+ 2PL rumu po upečení.
izabella929
@marienka44...pani Marienka, ten rum je skvelý nápad...ale neviem, či by sa prilepili tie semienka z vanilkového lusku a rum....lebo som zvykla tak piecť obyčajné, že ešte horúce namočím do práškového cukru a ten sa nalepí...ale sa nenalepia semienka na suchý rožtek...kvôli tomu sa len vloží a vytiahne z vody...mám ich v krabici a pekne sa to drží na rožku...na budúce vyskúšam ten rum...) ďakujem pekne pani Marienka za radu.-) Prajem vám prekrásne Vianoce.-)
marienka44
@Izabella929 ,pani Izka, ten recept z i-receptáře /moderuje ho v TV Z. Podlaha/ je trochu odlišný, miesto orechov sú v ceste mandle mleté, 1 žĺtok a kyp. prášok, čo ja do klasických vanil. rožkov nedávam.
Ja som si teraz minulý týždeň doniesla z Nemecka vanilkový cukor, balený po 3 sáčky s pravou vanilkou Bourbon. Ten prášok je nahnedlej farby a keď som ho pridala do práš. cukru na obaľovanie, všetko ohromne pekne vonia. V tejto zmesi všetky drobné pečivá obaľujem, čo treba v práškovom cukre. Ale aj tu dostať taký cukor, ako som ja kúpila v Nemecku. Zaujímavý posterh-ten istý výrobok a rozdielna kvalita dovezena na Slovensko a v Nemecku. Či sú to aj pracie prostriedky, potraviny ap.
Takže ja nemám zrniečka vanilky, ale homogénny cukor ochutený prír. vanilkou.
marienka44
@Izabella929 , zabudla som pocváliť krásny tvar Tvojich rožkov. Aj vnučke, ktorá mi príde zajtra pomocť piecť medovnícky, som Tvoje rožky ukazovala ako dokonalé tvarom a iste aj chuťou.:-) Ako to tvaruješ?
luss44
@root evidentne si nepochopil môj komentár /čomu sa ani nečudujem.../, tak sa k nemu radšej nevyjadruj. Nebol určený Tebe, ale autorke tohto receptu.
izabella929
@marienka44...pani Marienka, tvarujem to rukami, nemám na to šablónku, ale najprv som si narezala šúľky na rovnakú dĺžku a potom som všetky vytvarovala...už mnohí tu čítali, že ma nebaví piecť drobné pečivo a tak spravidla zachovám tradíciu, upečiem iba polovičné dávky, aby ma to bavilo a to nám stačí...vzdy pečiem rezy, ktoré svojou chuťou pripomínajú vôňu Vianoc ako napríklad tieto Vianočné medové rezy, ktoré som piekla v predstihu, aby usilovné gazdinky, ak by mali záujem mohli upiecť pre svojich najmilejších...aj teraz mám pripravené iné medové rezy, ktoré upečiem v sobotu a vydržia mi do štedrého dňa...teraz to môže byt vonku v krabici...
marava
dnes som piekla podľa Vášho receptu, sú výborné, ďakujem
adelka82
Vanilkové rožky sú fantastické z lieskových orieškov a najlešia múka na ne je Babičkina voľba na krehké pečivo :-)
izabella929
@adelka82 , v prvom rade sa chcem poďakovať za vyskúšanie môjho receptu a veľmi sa teším, že sa vám vydaril a chutil.Bolo to veľmi dávno, už som na ten recept aj zabudla.Oživila ste opäť týmto receptom moje spomienky na môj prekrásny domov.Používam i ja múku Babičkina voľba.je skutočne výborná.Ďakujem za milý komentár a prejem vám prekrásne leto.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia