Vajíčkový aspik fotorecept

ketty3811 - fotkaketty3811, 28. marca 2015
Vajíčkový aspik (fotorecept)
Foto: ketty3811

Aby si aj dcéruška(v zahraničí) vedela urobiť.:-)...Určite je tu viacej podobných receptov...ale tento máme doma obľúbený...

25 minút
príprava

Suroviny

1 ks
3 ks
300 g
1 ks
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajíčka,salámu a suroviny z moravanky nakrájame na kúsky.

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tekutinu z Moravanky scedíme a dolejeme vodou do 3dcl.Vsypeme želatínu a necháme naboptnať.

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť.

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K nakrájaným surovinám pridáme tatarskú omáčku.

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešame a vlejeme trochu vychladenú želatínu.

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zase poriadne premiešame...

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a vlejeme do rôznych foriem a formičiek.(napr.srnčí chrbát,formičky na mufiny...alebo obyčajné misky)

    Vajíčkový aspik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame pri rôznych príležitostiach(Veľká noc) ,rôzne studené misy alebo len tak na raňajky....:-)

Diskusia k receptu

motyka
Robím to pár krát v roku. Väčšinou na spoločné rodinné oslavy. Ale do srnčieho chrbáta. Pre efekt ešte pridávam nakladanú kapiu a niečo zelené / petržlen, medvedí cesnak, pažítku, atď. - jedno z toho/ Trochu to ozvláštni chuť. Výborný aj pekný doplnok k studeným misám, aj keď nie každý to obľubuje.
Inač vcelku dobrý nápad do tých mištičiek - pre zmenu. Nám to chutí.
Dala by som si teraz na raňajky.
slawi
Jee aj moja mama taketo robievala, ale uz davno nie.
Mnam :)
ketty3811
Aj ja som to už dlho nerobila,ale dcera chcela recept,tak som to rovno nafotila,aby si to mohla pripraviť.@motyka ,musím to vyskúšať s tým medvedím cesnakom,máme ho plný park.
kimlo
Ja som to robil včera, dnes vytiahol z chladničky stuhnuté, chuťovo veľmi dobré, len som mal problém vyklopiť to zo srnčieho chrbáta bez toho aby som neporušil tvar... Máš na to nejakú fintu?
radox1
ja ked som to robil,tak som formu vystlal foliou.ponor na par sekund formu do horucej vody a hotovo.
3sandra3
robila som teraz na Veľkú noc niečo podobné.... vajíčkovú "tlačenku"


ketty3811
@kimlo ,tak už ti tu odpovedali,že dať foliu,alebo aj alobal môže byť.Ja som to začala robiť v silikonovej forme a pekne sa to vylupne.@3sandra3 ,moravanka je nakladaná zelenina-hrášok,mrkva,zeler,kapia,uhorky,cibuľky.Tá tvoja tlačenka vyzerá tiež veľmi chutne.:-)
kimlo
Zjedlo sa to len taký fukot, aj keď také kostrbaté...naštastie som kúpil suroviny na dve dávky, tak to bude lepšie, vďaka za recept. :-)
motyka
@kimlo - keď chceš zobrať môj grif - budem rada - pod všetky recepty so smotanou a želatinové, ale aj pod nepečené múčniky - je najlepšia potravinárska fólia. Na rezanie - tenký nôž trocha nahriať nad plynom alebo v horúcej vode. Úspech máš zaručený a krásne narezané kúsky.
Môžeš použiť aj akúkoľvek zeleninu - čo máš doma. Len ju treba uvariť. Pridať narezanú kyslú uhorku, niektorí pridávajú aj hrášok - bez šťavy. Keby si chcel aj cibuľu - tak je ju treba spariť v horúcej vode s octom, alebo oblanžirovať na oriešku masla. Ináč má zvláštnu chuť. Vtedy ale je potrebné pridať ešte 1/2 želatiny. /Vody nie./ Máš záruku úspechu a nerozpustí sa ani po niekoľkohodinovom "pobyte" na tanieri. Tak môžeš aj meniť trošku chute - podľa pridania inej zeleniny a zelených vňatí, na aké máte práve chuť. Dúfam, že to niekto využije.
motyka
@ketty3811 - do Trebišova - trochu ďaleko na medvedí cesnak. Keby to bolo bližšie - aj by som prišla. A vyskúšala si ?
ivan14
Taky dělám vaječnou tlačenku. Do srnčího hřbetu, a vyklopit jde celkem snadno - nožem projedu kolem čel formy a na několika místech odloupnu od boků, není třeba nijak hluboko- Pak stačí formou zatřást nebo klepnout a vypadne to samo. A jeden vynikající nápad jsem někde vyčetl: nacpat masu do paprikového lusku. Vzhled i chuť vynikající.