Univerzálne syrové knedle fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 15. augusta 2013
Univerzálne syrové knedle (fotorecept)
Foto: mariamka

Alebo guľky, ňoky, gnocchi. Tým len chcem povedať, že nemusia byť stále len zo zemiakového cesta, ktorého príprava je navyše zdĺhavá a pracná. Tvarohové Zobraziť celý popisAlebo guľky, ňoky, gnocchi. Tým len chcem povedať, že nemusia byť stále len zo zemiakového cesta, ktorého príprava je navyše zdĺhavá a pracná. Tvarohové knedle nasladko iste poznáte. Mne zostalo niekoľko balení balkánskeho syra, tak som hľadala jednoduchý recept naslano, niečo iné ako šalát, čo zasýti a bude zároveň chutné. Myslím, že to celkom vyšlo.

Suroviny

Na knedle:
250 g (alebo tvaroh, ricotta)
4 PL
4 PL
1 ks
1/2 ČL (nemusí byť)
Tipy na prílohy:
 (bryndza, kyslá smotana)
 (pažítka)
 (syrová, paradajková, hubová)




Postup

  1. 1

    Suroviny, syru som mala trochu viac, spolu cca 270 g. A ešte mi zostala v chladničke petržlenová vňať, taká povädnutá, tak som dala aj tú. Múka čaká v zálohe.

    Univerzálne syrové knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčko rozšľaháme vidličkou, syr postrúhame, pridáme bylinky, krupicu a polohrubú múku cca pol na pol. Ja som to takto kombinovala, asi že krupica dá lepšiu chuť, môžete dať len múku, ako chcete. Spracúvame vidličkou, neskôr rukou. Je to spočiatku sypké, ak treba pridajte múku, ale nie veľa, lebo budú tvrdé. Spracujeme na kompaktné cesto a necháme odležať takú polhodinku. Ak použijete tvaroh alebo ricottu, tak treba cesto prisoliť.

    Univerzálne syrové knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po pol hodine vyklopíme na dosku, prepracujeme a ideme robiť knedle. Myslela som, že sa budú dať gúľať a šúľať, ale jeden myslel :) Je to trošku mrvivé cesto, tak len odštipujeme rukou a v dlani gúľame guľky veľkosti menšieho orecha. Ak máte trpezlivosť, môžete každú sploštiť a vidličkou tvarovať typický vlnkový gnocchi-vzor. Vidíte, že ja som sa s tým nepárala :) Vyšlo ich 38.

    Univerzálne syrové knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme variť veľký hrniec s vodou, po zovretí osolíme. Hádžeme naše knedličky, premiešame, aby sa neprilepili o dno a povaríme cca 5-7 minút. Môžete jednu na skúšku vybrať a prekrojiť. Keď sú uvarené, vyberieme a omastíme masťou, maslom alebo olejom. Ja som dala rozpražiť maslo, hodila ich do neho (bez oplachovania) a ešte poliala olivovým olejom. Voňali už teraz úžasne.

    Univerzálne syrové knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame naslano s čím len chceme. Do ingrediencií som dala nejaké tipy, ale je ich ďaleko viac, inšpirujte sa omáčkami na gnocchi alebo cestoviny. Ja som dala dusiť na cesnak cuketu, pár rajčín a kúsok papriky. Priliala domáci pretlak, nechala zredukovať, dochutila- to bola jedna omáčka.

    Univerzálne syrové knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A druhá taká klasika, iba kyslá smotanka a opražená slanina. Budete prekvapení, aké je to dobré a hlavne sýte. Verím že si pochutíte, dobrú chuť :)

    Univerzálne syrové knedle (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
balkansky syr, to je moje, aj tieto knedle raz budu moje :-), ale to provensalske korenie vynecham, radsej dam oregano, alebo bazalku, alebo oboje
eviana
Milá @Mariamka , normálne mi padla sánka... parádne jedlo, veľmi chválim, ba tlieskam nadšením :)
luss44
no paráda, aké skvelé knedličky aj s omáčkou, my sme takí syroví - musím vyskúšať aj toto :)
kecemis
Vyzera skvelo, chuti urcite este lepsie. Si ty ale vymyselnicka sikovna.
kuchticka
Pekny recept. Ja taketo knedlicky robievam z tvarhu, povatsine na sladko, alebo namiesto zemiakovych k masu pecenemu, ale taketo s omackou, alebo zelenonou som neskusala.
mariamka
dakujem za mile komentariky aj za vasu pozornost :) tvaroh, ricottu som dala ako alternativu iba z pocutia, nemam to vyskusane a urcite sa to nevyrovna chuti a voni balkanu, ked ich mozem prirovnat, chutia a vonaju ako bryndzove,, teda velmi podobne a velmi dobre :)
motyka
Na čo Ty všetko neprídeš? Chválim. Niekedy vyskúšam.
mariamka
takato previerka hned z noveho roka :)) ale ved je to zvykom, snad prejdem :)
motyka
Práve rozmýšľam, že si prešla na výbornú s hviezdičkou. Máme radi najmä klasiku a naše alebo stredoeurópske jedlá. A preto prechádzam recepty a prišiel čas aj na Tvoju stránku. Pre mňa mnoho dobrých receptov. Budem chodiť častejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia