Foto: mariamka
Alebo guľky, ňoky, gnocchi. Tým len chcem povedať, že nemusia byť stále len zo zemiakového cesta, ktorého príprava je navyše zdĺhavá a pracná. Tvarohové Zobraziť celý popisAlebo guľky, ňoky, gnocchi. Tým len chcem povedať, že nemusia byť stále len zo zemiakového cesta, ktorého príprava je navyše zdĺhavá a pracná. Tvarohové knedle nasladko iste poznáte. Mne zostalo niekoľko balení balkánskeho syra, tak som hľadala jednoduchý recept naslano, niečo iné ako šalát, čo zasýti a bude zároveň chutné. Myslím, že to celkom vyšlo.
Suroviny
Na knedle: | |
250 g (alebo tvaroh, ricotta) |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1/2 ČL (nemusí byť) |
|
Tipy na prílohy: | |
(bryndza, kyslá smotana) |
|
|
|
|
|
(pažítka) |
|
(syrová, paradajková, hubová) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Suroviny, syru som mala trochu viac, spolu cca 270 g. A ešte mi zostala v chladničke petržlenová vňať, taká povädnutá, tak som dala aj tú. Múka čaká v zálohe.
-
2
Vajíčko rozšľaháme vidličkou, syr postrúhame, pridáme bylinky, krupicu a polohrubú múku cca pol na pol. Ja som to takto kombinovala, asi že krupica dá lepšiu chuť, môžete dať len múku, ako chcete. Spracúvame vidličkou, neskôr rukou. Je to spočiatku sypké, ak treba pridajte múku, ale nie veľa, lebo budú tvrdé. Spracujeme na kompaktné cesto a necháme odležať takú polhodinku. Ak použijete tvaroh alebo ricottu, tak treba cesto prisoliť.
-
3
Po pol hodine vyklopíme na dosku, prepracujeme a ideme robiť knedle. Myslela som, že sa budú dať gúľať a šúľať, ale jeden myslel :) Je to trošku mrvivé cesto, tak len odštipujeme rukou a v dlani gúľame guľky veľkosti menšieho orecha. Ak máte trpezlivosť, môžete každú sploštiť a vidličkou tvarovať typický vlnkový gnocchi-vzor. Vidíte, že ja som sa s tým nepárala :) Vyšlo ich 38.
-
4
Dáme variť veľký hrniec s vodou, po zovretí osolíme. Hádžeme naše knedličky, premiešame, aby sa neprilepili o dno a povaríme cca 5-7 minút. Môžete jednu na skúšku vybrať a prekrojiť. Keď sú uvarené, vyberieme a omastíme masťou, maslom alebo olejom. Ja som dala rozpražiť maslo, hodila ich do neho (bez oplachovania) a ešte poliala olivovým olejom. Voňali už teraz úžasne.
-
5
Podávame naslano s čím len chceme. Do ingrediencií som dala nejaké tipy, ale je ich ďaleko viac, inšpirujte sa omáčkami na gnocchi alebo cestoviny. Ja som dala dusiť na cesnak cuketu, pár rajčín a kúsok papriky. Priliala domáci pretlak, nechala zredukovať, dochutila- to bola jedna omáčka.
-
6
A druhá taká klasika, iba kyslá smotanka a opražená slanina. Budete prekvapení, aké je to dobré a hlavne sýte. Verím že si pochutíte, dobrú chuť :)
Diskusia k receptu