Univerzálne cesto na pirohy, taštičky, knedličky, širšie rezance a rôzne cestoviny fotorecept
Foto: ancicka
Postup
-
1
Recept udávam z 1 vajca, to stačí na cestoviny, ale zaleží podľa toho pre koľko osôb potrebujete. Z 1 vajca je tak pre tri osoby. Ja som robila cesto na pirohy, vtedy treba viacej cesta tak z dvoch vajec. Do misky si rozbijem vajce a pridám trocha soli, vidličkou rozšľahám.
-
2
Za lejem horúcou vodou, nie vriacou a zašľahám s vajcami. Pridám olej,
-
3
a preosiatú múku. Zamiešam vláčne cesto.
-
4
Potom cesto vyložím na dosku a na jemne pomučenej doske cesto hnetiem. Hnetiem ho tak, že dlaňou zatláčam z vrchu do stredu. Jemne mučím dosku len do vtedy, kým sa mi cesto nelepí na dosku. Vtedy cesto hnetiem aspoň 4-5 minútky. Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.
-
5
Cesto krásne hladké vyhnetené nechám na jemne pomúčenej doske
-
6
zakryté aspoň 15 min postáť. Uvoľní sa lepok a s cestom sa veľmi dobré pracuje-rozvaľkuje.
-
7
Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkám.
-
8
Rozvaľkám ho na potrebnú veľkosť a hrubku, podľa toho na čo cesto budem použivať. Pri takto spracovanom ceste, používam na vaľkanie veľmi malé množstvo múky, cesto sa nelepí. Ked je cesto kvalitne vypracované, potom pri vaľkaní netreba používať veľa múky.
-
9
Pirohy s bryndzou,
-
10
taštičky plnené mäsom,
-
11
fliačky-lečky,
-
12
širšie rezance. Rezance robím s tvarohom, vajcami, makom a deti majú radi aj s lekvárom.
@jjozka ,ja píšem v bode 6,že aspoň 15 min,to znamemá že môže postáť aj viac,ved pri varení aj medži tým maš čo robiť.Do rezancového cesta,do polievky,napr.slepačej tiež nepridávam olej,ale do iných polievok sú dobré aj mäkšie širšie cestoviny.
ja pridávam do cesta kurkumu, štipku, je krásne žltučké a kurkuma je aj liečivá..
včera som robila fliačky do grenadíru z tohoto cesta..ľahšie sa rozgúľa..je také akoby plastické..som spokojná..
ja niečo podobné robievam i na ovocné knedle:múka+horúca voda+tuk..bez vajca..naučila ma suseda..knedličky ovocné sú výborné..tiež sa s cestom dobre robí..najlepšie sú jablkové..
tak toto by ma nemnapadlo..
a-nechýbalo žiadne kypridlo..??
si neskutočne tvorivá žienka..:-)
Teším sa ,že chutilo,pozdravujem.
Vyborne sa s nim pracovalo. Pirohy sa dobre lepili, ale samotne cesto sa nelepilo a hlavne neschlo pocas prace.
???