Ufúľané domáce rezance

izabella929 - fotkaizabella929, 22. decembra 2011

Čas , tesne pred Vianocami varíme také jedlá, ktoré sú jednoduché a hlavne bezmäsité..medzi také patria aj rezance s rôznymi posýpkami, napríklad hoc aj Zobraziť celý popisČas , tesne pred Vianocami varíme také jedlá, ktoré sú jednoduché a hlavne bezmäsité..medzi také patria aj rezance s rôznymi posýpkami, napríklad hoc aj s lekvárom.Práve také chcem dnes predstaviť.

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks
 podla potreby
4 lyžice
7 dc




Postup

  1. 1

    Na pracovnú dosku si preosejem polohrubú múku.V strede urobím jamku do ktorej dám štipku soli a rozbijem 2 vajíčka. Vymiesim nelepivé polotvrdé cesto.Zatial kým chvíľu cesto oddychuje, pripravím si do hrnca vodu na vyváranie rezancov.

    Ufúľané domáce rezance - obrázok 1
  2. 2

    Vypracované cesto vyvaľkám na trošku hrubšie, ako keď robím cesto na rezance do polievky..

    Ufúľané domáce rezance - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nepokrájam na úzke pásy, ale ho ztočím po šírke.Aby sa mi na dosku zmestilo, prekrojím si ho na 2 časti..

    Ufúľané domáce rezance - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pokrájam na širšie rezance .Nie také tenké, ako na rezance do polievky...pripravené cesto sa ide vyvariť v horúcej vode..

    Ufúľané domáce rezance - obrázok 4
  5. 5

    Krásne vyvarené rezace, polejem troškou oleja, aby sa nepolepili...bielučké sú...

    Ufúľané domáce rezance - obrázok 5
  6. 6

    Teraz ich idem zafúľať tak, že ich polejem domácim ringlotovým lekvárom a ako príloha bude domáci ringlotový kompot...

    Ufúľané domáce rezance - obrázok 6

Diskusia k receptu

dorisa
Zaujímavé, také niečo som ešte nejedla. mala by som vyskúšať:)
izabella929
dorisa...to vážne? juj tak to je dobrota:-))) vyskúšaj.-)) a daj vedieť, či chutilo.-))prajem požehnané Vianočné sviatky v kruhu svojich najmilejších:-))
bejgi
fíha to sú domáce rezance, tak to klobúk dole, je málo ľudí čo robí domáce cestoviny, pravdupovediac už aj ja si to uľahčujem a používam kúpne a v tom máš pravdu aj u nás sa jedia teraz také jedlá ako rezance s tvarohom...už sú rezance uložené v KK :)
izabella929
bejgi...dík za komentárik:-) ja používam iba domáce produkty...robím si cestoviny...je to raz-dva hotové a výborné-..) kým sa voda zovrie, už je to vyvaľkané a fakt je to neporovnateľné...) Prajem ti požehnané Vianočné sviatky.
bejgi
@izabella929 , ak si taký dobrý profesionál na domáce produkty:) /cestoviny/, tak by si mi vedela poradiť recept na osvedčené bez vaječné cestoviny, predpokladám, že nestačí len odobrať vajíčka z Tvojho receptu ;) ďakujem a tiež Ti želám krásne, pokojné požehnané Vianočné sviatky.
izabella929
bejgi, občas robievam aj bez vajec...nie som profesionálka, ani vyučená kuchárka...ale stačí dať iba múku a sol a zmiesiťs vodou... robievam z takého cesta štipkance...neviem ako sa to správne po slovensky volá...naštipkám si vymiesené cesto a zavarím buď len tak do vody, alebo priamo do polievky...je presne také isté, ako s vajcom...Prajem Tebe aj Tvojej rodinke nádherné Vianočné sviatky.-)
hubata
@Izabella929 - robím domáce rezance troška iným spôsobom (netočím cesto, ale skladám pásy na seba, lebo deťom boli dlhé do pusy) a tiež bez vajec. Tak sa u nás robili do fazuľovej polievky.
Mňa však zaujali zavárané ringloty a lekvár. Tie ringloty máš zelenej farby? Nemyslím tým že by boli nedozreté, ale na rozdiel od iných ringlot ktoré sú žltej alebo bordovej farby - tento druh je zelenej farby a tak vo veľkosti ping-pongovej loptičky. Máte také viacerí v dedine (v meste) alebo len ty máš také v záhrade? Vďaka za odpoveď.
izabella929
Jarka díky za komentárik.-) ano, ringloty mám zelené, teda keď dozrú sú také jemne zelonožlté , ale skôr do svetlozelena...ale lekvár je samozrejme svetlohnedý...vynikajúca chuť...túto ringlotu som dostala darom od pestovateľa z vedlajšej dediny...on ich teda štepí a chcel sa pochváliť...vydarilo sa mu to...musíme dávať pri dozrievaní pozor, aby osy neboli rýchlejšie, lebo ich naďobnú a začnú hniť...ak sa podarí osy oklamať, úroda je celá moja..)))
sovka62
Nestačím prehĺtať sliny! Toto náš naša dobrá starká ponúkali ako "lekvárovie babrančoke". Bývali so slivkovým lekvárom, rozvareným s vodou, lebo inak sa dal krájať nožom.
A ak mali, posypali rezance najprv mletým makom, potom dali lekvár
a to boli "cigánskie slíže".
A keď som už pri tom nárečí, pri jedle nás napomínali: "Merkuj, nak sa nezapískaš".
evanaaa
To môj muž, ak nám ostanú cestoviny - slíže, pobabre si ich lekvárom a už má pochúťku.
izabella929
sovka62..úžasnéééé.-))potešila si ma svojim príbehom.-))Krásne spomienky.-)) Prajem Tebe aj Tvojej rodinke prekásne Vianoce.-))
izabella929
evanaaa...ano je to výborná pochúťka.-))nevyžaduje dlhú úpravu a občas poteší zmenou.-)
sovka62
Pár dní som tu nebola, lebo veď Vianoce, deti s rodinami u nás, atď., tak aspoň takto oneskorene prajem aj krásny zvyšok Vianoc a veľa zdravia a šťastia v Novom roku.
izabella929
sovka62..nádherné Vianoce a v Novom roku všetko to najlepšie, zdravíčko, šťastíčko a veľa,veľa lásky.-)))
izabella929
@jerica , aj ja ich tu mám skoro vo všetkých prevedeniach, makové, orieškové,tvarohové, s vajcom...do nedeľnej mäsovej polievočky robím iba vajce,múka,soľ...len toľko, koľko prijme vajce múky, bez vody...a keď mám domáce vajíčka, krásne žltučké, to je paráda.-)Aj tebe veľa zdravia a úspechov v novom roku...))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia