">

Udené na pare fotorecept

jerica - fotkajerica, 2. decembra 2010 13:10
Ďalšie recepty »
Udené na pare (fotorecept)Foto: jerica

@jerica Bola som u lekárky ortopédky na kontrole , bavili sme sa čo budeme variť na vianoce prišla na pretras aj "varecha " čo sa samozrejme zapáčilo pani doktorke , prišlo aj na udené ako varíme , sestrička ma milo prekvapila , že ona udené nevarí vo vode ale varí na pare,vypýtala som si postup, kúpila som udenú moravskú a včera som udené uvarila podľa jej doporučeného postupu,môžem potvrdiť je to vynikajúce .

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    umyté udené dám do hrnca na parenie , do druhého hrnca dám vodu s cesnakom nakrájaným na pláty, bobkový list , klinček , nové korenie

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dám na hrniec s takto pripavenou vodou udené

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme pokrievku

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    údené kare na pare

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    voda z pareného údeného karé použila som ju do šošovice,určite bola chutnejšia ako z vývaru (podľa mňa)

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    údený krásny bravčový ORECH ide na paru,na Veľkú noc bude tiež

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridané do šošovicovo hrýbovej polievky

    Udené na pare (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


Diskusia k receptu

helca103 - fotkahelca103 2. decembra 2010 o 14:19

Nemôžem vyskúšať ale napíšem Ježiškovi aby mi doniesol parný hrniec a môžeme začať :-) veru si narobila chute môj muž by jedol údene aj každý deň.
@zareaguj

stefanm - fotkastefanm 2. decembra 2010 o 14:25

...nooo.Tak to si viem predstaviť tých ľudí čo za tebou čakali na tetu dochtorku!!!Asi ich išlo rozpučiť,kým ste si tie recepty povymieňali :)......ale k tvojej práci!Pekne si sa "pohrala" jak s mäskom tak s foto.Vidno,že ťa to baví.Keby som išiel okolo vás tak by som trafil podľa vône.....Nesnežíííí????
@zareaguj

jerica - fotkajerica 2. decembra 2010 o 14:50

@stefanm trafil (podľa vône)klinec pohlave, konečne nesneží napadalo dosť , dúfam ostane do viianoc , včera ráno som išla do BA z DL (10km) 1 , 5 h , keby som kráčala popri aute prídem pešo zarovno kolony, sneh pozakrýval ľad , u pani dr. našťastie som bola posledná , práve odchádzali k obedu , len ja som ich zdržiavala,nech si pozrú tú našu varechu , aj ju otvorili hneď dostali chúťky na moravskú kapustu , v tom mi sestrička povedala "a vy viete že údené sa dá pariť a nie variť vo vode?" ja zas že "nie" šup sem s receptom , nedalo mi a tak predpremierovo som si to vyskúšala premiera bude na vianoce. Predpremiera dopadla nad moje očakávanie .Teraz varím kelovicu , využijem chutnú vodu z pareného údeneho.
@zareaguj

používateľ nemá avatarmichsamant 2. decembra 2010 o 14:56

Dobreeee
@zareaguj

babi - fotkababi 2. decembra 2010 o 15:31

No Jarka čo ty všetko nestihneš pri návšteve doktora,ale je to super nápad, taký hrniec mám a tieto Vianoce budem variť takro.
@zareaguj

rastatouille - fotkarastatouille 2. decembra 2010 o 15:58

Super napad, dalsi tyzden ho vyskusam. Som zvedavy ako bude chutit ten vyvar!
@zareaguj

danculka - fotkadanculka 2. decembra 2010 o 15:59

Bývaš v činžáku? Ale sa vytešovali z tej vône susedia,pravda?Môže to byť super,že sa to nepláka vo vode,vyskúšam,dík...
@zareaguj

jerica - fotkajerica 2. decembra 2010 o 16:07

@babi Vierka , keď sa naskytne situácia , využijem chvíľu na prezetáciu varechy , @rastatouille práve som dovarila kelovicu z vývaru , je perfiš. @danculka nebývam v činžiaku , vôňa sa šírila po celom dome , "LEON" krútil nosom aj chvostom , skákal na okno kuchyne , môžem znova umývať.
@zareaguj

sovka62 - fotkasovka62 2. decembra 2010 o 16:08

Jerica, konečne využijem to prederavené čudo, do ktorého si strčila to údené. Už ho pár rokov obchádzam, skúšala som na tom pariť zeleninu aj zemiaky, ale skončilo to bez bez chuti, bez vône, skrátka nechutilo nám to. Ale údené, to bude iný prípad. To nám chutí a podľa teba a tvojej sestričky asi bude chutiť ešte viac. Že sestričku pozdravujem.
@zareaguj

jerica - fotkajerica 2. decembra 2010 o 16:18

@sovka to čudo je perfektné , keď máš pokrievku "sincroklik " ako na tlakový hrniec , tak si daj tú pokrievku na to udené " až to budeš tak robiť. Sestrička z ambulancie mala aj iné nápady , len si musím to s ňou upresniť .Pozdravím ju ,ďakujem za ňu.
@zareaguj

evanaaa - fotkaevanaaa 2. decembra 2010 o 16:41

Údené na pare - no, to je ozaj novinka, možno sa to dá aj na obyčajnom ( knedlovom ) paráku, skúsim to tam, ale až na sviatky, teraz už nebudem. Práve som vypla rúru s upečeným kolenom, to je tiež vôňa....
@zareaguj

používateľ nemá avataranina43 2. decembra 2010 o 17:53

tento nápad sa mi páči, ja údené mäso zabalím do alobalu, položím do pekáča, nalejem vodu asi tak 2 cm a mäso upečiem. ˇˇSťava, ktorú pustí, ostane v alobale, Pečiem podľa toho či je predvarené alebo nie. Je výborné, šťavnaté a veľmi chutné, voda a zbytok šťavy z alobalu putuje do kapusty, je to len málo a tak neuškodí reumatikom.
@zareaguj

enerrgizer - fotkaenerrgizer 2. decembra 2010 o 18:27

a ja som si kúpil parný hrniec, že budem zdravo variť :-), ale je tam cesnak, takže je to určite zdravé a vyzerá to výborne :-)...
@zareaguj

jerica - fotkajerica 2. decembra 2010 o 20:18

@enerrgizer ja som tiež za zdravé varenie , najradšej keď to kypí masnotkou , trasúcou sa kožou , koža z krku domáceho kuraťa je tiež pre mňa mňamka , potom si dám naj pochúťku a to CHLORELLU , tá to všetko uprace! Chichi haha ...:-))
@zareaguj

používateľ nemá avatartothka 2. decembra 2010 o 20:23

Tieto hrnce si nedávno kúpila dcéra, tak ju ukecám a skúsime to uvariť, Muž za bude zalizovať, on to má rád, práve teraz dojedol udený bôčik , ale varený len vo vode. Sestrička má dobré nápady, vypýtaj ešte nejaký dobrý recept. Dcéra sa len učí variť v tomto riade, určite sa poteší.
@zareaguj

honestka - fotkahonestka 2. decembra 2010 o 23:24

ohhhh jarka, len keby tak bolo aj momentalne. v kazdom pripade je to dobrucke a prave to co zakazuju aj pani doktorovia nam najviac chuti co uz ...
@zareaguj

používateľ nemá avatarkysucan 3. decembra 2010 o 07:48

Už dávno doma diskutujeme o tom ako variť údené. Na tomto recepte sa mi páči, že mäsko nie je premočené vodou a , že všetka dobrota údeného ostane v mäsku. To je ten pravy recept na prípravu silvestrovského posedenia.
@zareaguj

duschko - fotkaduschko 3. decembra 2010 o 09:46

Varenie v pare urcite ma nieco do seba. Varil som tak hovadziu polievku. V hrnci voda, v jednom skle hovadzie so zeleninou a v druhom nad nim rezanky. Na pocudovanie sa to podarilo, ale polievocka nebola taka cira, ako pri klasike. No udene, to je nieco ine. Musim vyskusat.
@zareaguj
1x albina

bozulka - fotkabozulka 3. decembra 2010 o 10:02

Jarka zaujímavý nápad,mäso v paráku to by ma nenapadlo,ale čo mám robiť keď ja údené robím 2-3x do roka a vždy sa teším na "údenú polievku" ?No,ale niekedy vyskúšam a kúpim naviac.
@zareaguj

používateľ nemá avatarzinnajdha 3. decembra 2010 o 10:59

čo všetko nevymyslia ! ?
@zareaguj

hannah22 - fotkahannah22 3. decembra 2010 o 13:28

zaujímave, dobrá inšpirácia .... :))
@zareaguj

sovka62 - fotkasovka62 3. decembra 2010 o 16:16

Tak si tu čítam komentáre o tom, či je to nezdravé a viete čo ma napadlo? Prakticky všetko z našej tradičnej kuchyne je podľa lekárov nezdravé - pečené husi, kačice, bravčové a hydinové rezne, slanina, údené mäso, bravčová masť, maslo, vajcia.......... Kašlime na nich, to sa len proti nám spikli. Moja starká sa pri tradičnej strave dožila 94 rokov.
@zareaguj

používateľ nemá avatarabend 3. decembra 2010 o 19:44

Pridávam moju skusenosť, údené na pare pripravujem už roky, nepotrebujem na to parný hrniec, do tlakového hrnca nalejem cca 3dcl vody, cesnak, očistenú cibuľu, bobkový list ,vložím parák na parák položím údené mäsko, tlakový hrniec uzavriem a od momentu vrenia plameň stíšim a varím max. 30 min. Šetrím energiu.
@zareaguj

jerica - fotkajerica 3. decembra 2010 o 23:13

@abend Tvoja rada je výborná , dievčatá sa dotazujú ako pariť bez paného hrnca , Ty si im to názorne popísala .Na foto je dierovaný hrniec ZEPTER varenie na pare , pokrievka je tiež na varenie pod tlakom, chcela som mať kožu na udenom ako perinka preto som pri miernom plameni varila udené dlhšie. Moja skúsenosť , keď varím kuraciu alebo hovädziu polievku v tlakovom hrnci , vývar nie je taký silný ako keď ju varím dve hodiny len pod pokrievkou. Otázka , to dáš na seba dva paráky?
@zareaguj

evanaaa - fotkaevanaaa 4. decembra 2010 o 00:18

Abend použila len jeden parák a na ten parák položila údené, ono to vypadá ako dva paráky.
@zareaguj

jerica - fotkajerica 5. decembra 2010 o 00:06

@zareaguj

evetik - fotkaevetik 5. decembra 2010 o 06:05

moze sa tak varit aj velkonocna sunka?Ja ju varim zabalenu v alobale .
@zareaguj

tinca - fotkatinca 5. decembra 2010 o 18:04

ja tiež varím údené na pare, ale ako sa tu píše v tlakovom hrnci, aj koleno tak robím, to sa chuť nedá porovnať oproti varenému vo vode. Treba skúsiť, ide silvester, príležitosť na údeninku
@zareaguj

foska - fotkafoska 25. decembra 2010 o 06:10

Moj manzel je z domu zvyknuty na udene na pare, moja mama zase preferuje varene. Vcera som spravila pokus - jeden kus udeneho som uparila, druhy uvarila. Varene je maksie a mozno vonavejsie od prisad, ale parene je vyrazne "maskovejsie". Kazdy kto ma ako rad. Ja si tento recept odkladam ;)
@zareaguj

sovka62 - fotkasovka62 6. januára 2011 o 10:30

Vyskúšala som tento spôsob prípravy ešte na Štedrý deň. Chcela som zachovať typickú chuť údeného, tak som do vody pod parákom pridala len soľ. Mäso bolo predvarené, tak som ho parila len hodinu a nechala úplne vychladnúť v paráku. Musím napísať, že dodnes žasnem nad výsledkom. Mäso sa nezvarilo, ako vo vode, prakticky ho zostalo toľko, koľko som na parák dala. Uparilo sa do mäkka, ale napriek tomu sa nerozpadávalo a na elektrickom krájači som ho krájala na tenučké plátky, takže ho jedli i tí členovia rodiny, ktorý hrubé, ručne krájané plátky do úst nedajú. A to najlepšie nakoniec. Nezostalo ho veľa, tak som ho zabalila do potravinovej fólie, že ho postupne zjeme. Odjedla som z neho len ja, dva razy po dva-tri plátky. Fóliu som každý deň vymenila. Dnes varím fazuľovicu, bez klobásy, bez mäsa, toho som už naozaj objedená. Manžel vyslovil obavu, čo to bude za fazuľa bez údeného. Tak som údené v tej chladničke skontrolovala a predstavte si, nič mu nie je! Keby som ho bola varila vo vode, už by bolo vyhodené. Tak mu ho do tej fazule nakrájam. Ďakujem ešte raz recept, už nikdy nebudem údené variť inak.
@zareaguj
1x jerica

jerica - fotkajerica 9. januára 2011 o 22:35

@sovka ďakujem že si napísala svoju skúsenosť s mojim ponúknutým receptom na varecha.sk,keďže som bola spokojná s takto predpremierovo upareného udeného,parila som udené aj na vianoce aj na Silvestra , nemalo to chybu, ako píše @sovka nielen že vydržalo ale aj krájanie nemalo chybu,nehovorím o chuti,na vianoce som vodu použila do šošovicovej polievky a na Silvestra čo som parila udené vodu som odložila do mrazničky a po Troch králoch som varila polievku zo suchého žltého hrachu , vodu z pareného udeného som vybrala z mrazáku dala do hrachovej polievky, vývar je priezračný ako kvalitná polievka . Pridávam foto :-)
@zareaguj

hannah22 - fotkahannah22 10. januára 2011 o 11:49

včera som uparila údené podľa tvojho receptu k tomu červená kapusta a zemiakové knedličky, výborné a nemá to chybu.... :))
@zareaguj

garanco - fotkagaranco 10. januára 2011 o 16:16

Ja som podobný recept získala od odo mňa hodne staršej tety v obchode pri pulte s údeným- vákuovo baleným mäsom. Mäso v obale- teda obal - opláchnem pod tečúcou vodou, vložím do kuchty na mriežku, dám asi dve deci vody, uzavriem a varím asi 30 min. Vychladnúť nechám v pôvodnom obale, až potom vyberiem a krájam a všetka tá chuť ostáva v mäse, nie vo vode.
@zareaguj

gittka - fotkagittka 10. januára 2011 o 18:19

@jerica ,chcela by som sa spýtat či sa takto dá parit aj domáce údené.vieš domáce je predsa len troch iné ako kúpené.dík za odpoved,určite si ju prečítam.
@zareaguj

angela64 - fotkaangela64 10. januára 2011 o 20:18

no supéééérne.už aj ukladám do MK. Ten orech vyzerá úžasne...mňam...nabudúce vyskúšam...ď
@zareaguj

jerica - fotkajerica 10. januára 2011 o 20:24

@gittka to karé bolo domáce:-)) vynikajúca chuť ostala.
@zareaguj

gittka - fotkagittka 12. januára 2011 o 17:08

@jerica dakujem za odpoved.
@zareaguj

remcula - fotkaremcula 10. marca 2011 o 17:22

@Jerica. rovnou ti odpovím na otázku v diskuzi. Já dělám uzené v parním hrnci, je vynikající. Samozřejmě jsem nedávala ten česnek a bobkový list, ale zkusím. Zkusila jsem uzené i péct, mi moc chutná, ale příjde mi pak slanější. Úplně nejlepší uzené je zavařené. Letos jsme to dělali poprvé. Nikdy před tím, ani potom jsem tak dobré uzené maso nejedla. Krásně voní, je v sulcu z vlastní šťávy a úplně měkkoučké.
@zareaguj

jerica - fotkajerica 23. marca 2011 o 09:10

@remcula keď sme chodievali na dovolenky stanovať robievali sme tiež zavárané mäsko aj udené , môžem potvrdiť bolo výborné .
@zareaguj

sylvinka - fotkasylvinka 25. decembra 2011 o 13:03

Jarka,robila som dnes údené podľa tohto tvojho receptu a musím konštatovať,že bolo úžasné!Skúšali sme už všelijako,vo vode-bolo vyvarené,piecť-bolo príšerne slané,ale toto údené je vynikajúce.Mäkučké a všetka chuť zostala v mäsku.Paráda!Ďakujem.
@zareaguj

dorotinka - fotkadorotinka 27. decembra 2011 o 09:57

škoda, že som recept objavila až po sviatkoch, ale na budúce vyskúšam-ďakujem a recept už mám uložený....
@zareaguj

jerica - fotkajerica 28. decembra 2011 o 09:11

@sylvinka , som rada že si sa odvážila aj s novým postupom , ide Silvester a údené na stole nesmie chýbať , pripomenutie je na mieste
@dorotinka , vyskúšala aj taká vynikajúca kuchárka ako @sovka62 napísala že už ináč ani robievať nebude.
@zareaguj

používateľ nemá avatarmarianne69 31. decembra 2011 o 10:26

@jerica robim masko podla teba na pare, je ho asi 1 a1/2kg,tak som zdvojnasobila dalsie ingrediencie,vyzera,ze to bude najmnamkovejsie ake sme robili a moj muz hovori,(lebo uz kostnul,nevydrzal:-), ze to je napad za milion a varit vo vode uz nebude.Tak dakujeme za dalsi skvely napad z tvojej skvelej kuchyne,ktorych mas neurekom.
@zareaguj

jerica - fotkajerica 31. decembra 2011 o 22:18

@marianne69 nevieš si predstaviť akú si mi urobila radosť že si napísala Tvoju skúsenosť,to isté som povedala sestričke u lekárky od ktorej mám tento perfektný recept , po roku som bola na kontrole a spomenula som jej že recept má úspech , tiež sa potešila ako ja teraz:-))
@zareaguj

používateľ nemá avatarpraznula1963 23. decembra 2015 o 20:29

Mňam, rozvoňalo to celý byt. A tá chuť!!!!!!!!!Nebíčko v papuľke.
@zareaguj

používateľ nemá avatarjanealli 25. decembra 2015 o 08:39

Ďakujem @praznula1963 za objavenie tohto spôsobu varenia údeného mäsa akurát vtedy, keď som išla variť údené a @jerica za recept naň. Nemám parný hrniec, robila som v tlakovom na parákoch, mäsko bolo vynikajúce, krásne sa krájalo, jedna báseň.
@zareaguj
1x jerica

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367 25. decembra 2015 o 08:53

Presne tak ako @janealli som robila údené aj ja. Na paráku v tlakovom hrnci. Mäso bolo šťavnaté, nerozmáčané, krásne sa krájalo na tenké plátky. Inač už údené pripravovať nebudem.
@zareaguj

jerica - fotkajerica 26. decembra 2015 o 16:39

@janealli , @praznula1963 , @zuzanka1367 ďakujem za oznam k môjmu receptu, je to lepšia úprava a chuť udeného.
@zareaguj

xanadu1955 - fotkaxanadu1955 27. decembra 2015 o 09:49

Milá @jerica , vďaka ze recept, včera odskúšané na kúsku, výsledok fantastický inak už robiť nebudem, robila som síce v tlakovom hrnci na paráku ako písala @abend , ktorej tiež touto cestou ďakujem a to mäsko je naozaj vynikajúce a za 30 minút hotové, chcela by som sa opýtať, nemám taký parný hrniec ako Ty ale len taký, síce výborný, ale obyčajný hrniec na parenie, či sa to údené mäsko dá robiť aj v tom a ak áno ako dlho to približne trvá, ešte raz vďaka za recept aj odpoveď
@zareaguj

jerica - fotkajerica 27. decembra 2015 o 16:12

Milá @xanadu1955 ďakujem za napísanie o svojej skúsenosti, to čo mám na foto odstavec 4 a 6, mám tiež na paráku čo je na knedle, s pokrievkou na tlakáč. Na foto je udená ORAVKA, tá bola menšia , stačil dierkovaný hrniec, potom udené karé a posledné foto je udený bravčový ORECH. Ako dlho to trvá, záleží aké máš mäsko, či domáce udené, alebo udené z marketu, domáce som parila dlhšie, teraz na sviatky som parila kúsok krkovičky z Kauflandu, za chvíľu bolo mäkulinké, krásne sa dá krájať, nerozpadá sa, vo vode keď som varievala, nedá sa to porovnať.
Keď budeš robiť vo svojom obyčajnom hrnci čo vôbec nevadí, stačí po pol hodine vyskúšať, uvidíš či treba dlhšie, čo si ale nemyslím, záleží aký máš kus udeného .
Pekný posledný týždeň roku Pána 2015 pre všetkých čo nakuknú na recept :-) .
Všetkým želám časy, aby nám bolo dobre v tejto našej milej malej krajine v srdci Európy .
@zareaguj

nadia56 - fotkanadia56 28. decembra 2015 o 00:01

parene udene maso ma vybornu chut, skor ako dlzku parenia-popripade varenia udeneho masa, treba sledovat jeho vnutornu teplotu-potravinarskym teplomerom, ked vnutorna teplota dosiahne 71 st.C je maso pripravene na bezpecnu konzumaciu
@zareaguj

matluss - fotkamatluss 29. decembra 2017 o 10:00

vyskúšané SUPER, ďakujem za receptík :-)
@zareaguj
1x jerica

kimlo - fotkakimlo 5. júna 2018 o 11:16

Chcem tento recept vyskúšať, ako dlho sa to v tej pare varí?
@zareaguj

45678 - fotka45678 5. júna 2018 o 13:49

@Kimlo (5.6.2018 11:16)

Tiež takto robím údené,kolienko v celku 1,5hod, krkovička alebo údený bok 1hod. , a nechám nad parou vychladnúť.
@zareaguj

mijaita - fotkamijaita 5. júna 2018 o 13:56

@Abend (3.12.2010 19:44)

Tak to ctu, co se dozvim noveho a helemese, koukejme se, vzdyt ja tak uzene varim! Hlavne varim kolena, protoze nejradsi. A uzeny vyvar pak zavarim na pristi polivku, pokud nespotrebuju hned. Neni to ani tak vyvar, jako takovy uzeny demi glace! :-) Opravdu staci obnycejny, skladaci parak na knedliky! @Kimlo dokud neni mekke! :-)
@zareaguj

radox1 - fotkaradox1 5. júna 2018 o 14:27

uz dlhsiu dobu len takto varim udene,stava ostane v mäse a nie vyvarena vo vode.pokial je mäso iba 100% vyudene a nie napustene nejakym slanym roztokom varim asi hodinu na kg.tie napustene su akoby dopredu predvarene,tam staci polovica casu.
@zareaguj

kimlo - fotkakimlo 5. júna 2018 o 15:19

@Radox1 (5.6.2018 14:27)

Je to normálne domáce údené karé vyúdené v udiarni. Tak to teda skúsim. Parný hrniec mám Tefal.
@zareaguj
1x jerica

jerica - fotkajerica 5. júna 2018 o 15:52

@Kimlo (5.6.2018 15:19) ahojko, v parnom hrnci ktorí je pod tlakom, určite krátko, cc45 minút, ale záleží aj od mäsa. Karé stačí aj menej. Nechať vychladnúť zatvorené v hrnci . Nech chutná :-) Naposledy som robila k tomu záhoracky zemiakový šalát :-)

@zareaguj


Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov



TOPlist