Tsu-dja - Kvašene koňske hlavi s čerešňami

sracz - fotkasracz, 12. novembra 2010
Tsu-dja - Kvašene koňske hlavi s čerešňami
Foto: sracz

Thaj-van, exotický ostrov s exotickými jedlami a ja som z neho, nie vlastným pričinením, získal exotickú švagrinku CJ = Sídžej. Jediný človek na Zemi, Zobraziť celý popisThaj-van, exotický ostrov s exotickými jedlami a ja som z neho, nie vlastným pričinením, získal exotickú švagrinku CJ = Sídžej. Jediný človek na Zemi, ktorý s obľubou jedáva moje guľáše, perkelty a paprikáše s chlebom, so zemiakmi, s nokerdľami, s ryžou, kolienkami, ale najradšej s niťovkami a nikdy nie sú pre ňu dosť pikantné. Ja som od nej dostal tento recept, vhodný aj pre panské jazdy s mariášom a pivom a pre nežnú časť ľudstva s podobnými ambíciami. Frézia68 to je recept extra pre Teba!

6÷8
porcií
30 minút
príprava
180÷ 240 minút
na 205 ˚C / 400 ˚F  °C

Suroviny

6 ks, surové neúdené
3 ks, surové neúdené
4÷6 PL
6/4 ks/PL, kandidovaný v kockách
1÷1,5 ks
2÷3 PL
1 zväzok
2 ks, hviezdičky
0,5 KL
70 g
4÷6 ks, na tvrdo
4÷6 ks, studené
podľa potreby ks, gazdovský krajce hrubé
podľa potreby PL
podľa potreby PL, liptovská




Postup

  1. 1

    sušené čínske (japonské) čierne huby (alebo podľa vlastných možností, chutí a skúseností) namočíme do teplej vody a cez noc necháme prikryté na kuchyňskom stole.

    Tsu-dja - Kvašene koňske hlavi s čerešňami - obrázok 1
  2. 2

    ráno začíname tým, že surové neúdené bravčové kolienka a paprčky – zadné majú spravidla viac mäsa – dočistíme, doholíme, opálime a opäť dočistíme, umyjeme, rozložíme do širokého hrnca, zalejeme po hornú časť vodou a varíme na šporáku až sa vytvorí zrazená pena, ktorú pozbierame sitkom a spláchneme do ... .

    Tsu-dja - Kvašene koňske hlavi s čerešňami - obrázok 2
  3. 3

    do hrnca k – čulókom – postupne pridáme 4÷6 PL sójovej omáčky, ďumbier – zázvor – pokrájaný aj s kožou na 4÷6 PL krúžkov, 4÷6 kociek kandidovaného cukru, 2 hviezdičky anýzu, celý zväzok zelenej cibuľky aj s vňaťou, čínske huby už bez vody a celú zostavu poprášime čínskou zmesou piatich korení (badyán, fagara, fenikel, škorica a klinčeky).

  4. 4

    varíme, na ½ plynu, až začnú vypadávať kosti; ja som v tejto situácii premiestnil na 37´ hrniec (kastról) zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 205 ˚C (400 ˚F) a 4÷6´ pred koncom som k mäsu pridal 4÷6 olúpaných celých vajíčok, vopred uvarených na tvrdo.

  5. 5

    Servírovanie: počas veľkej prestávky pri pauzírovanom mariáši, v hlbokých tanieroch (na malých je chlebík, nakrájaný na burkovčiaky) mäsko bez kostí (tie som v skryte ocmúľal, bars fajne, lepkavé, šmačne a voňavé) s cibuľkou a vajíčkom na tvrdo; v originále sa podáva s niťovými čínskymi rezancami – dokonca z ryžovej múky, alebo celofánky – Angel hair pasta; ja som patriot a zajedám chlebíkom, zvlášť si pridám liptovskú horčicu a čerstvo nastrúhaný chren a napriek tomu, že som 100 % príležitostný konzument alkoholu, mojim žalúdočným vredom pomáha pravé plzeňské malé pivko!

  6. 6

    Prajem Vám dobrú chuť, sto a sedem červených, dobrú partičku a ak prídete sami na vlastné nápady, ako vylepšiť tento recept, nezabudnite sa nám tu na Vareche pochváliť!

Diskusia k receptu

duschko
Urcite vynikajuce jedlo, no na mna prilis vela surovin, korenin..... No, ale proti gustu......
hannah22
júúúj tečú mi slinky, snáď naberiem odvahu to niekedy uvariť preto ukladám , čo si urobil s vývarom aká by to bola huspenina, a to pivko schvalujem v Luhačoviciach mi pán doktor naordinoval po obede jedno malé a pomáhalo a dodnes upíjam polovičke 1-2 glgy po dobrom obede... :))
stefanm
Keď si k tomuto gurmánskemu pokladu stihol ešte vyhrať stosedmu červenú tlačenú zelenou a aspoň dva krát fleknutú (!) tak si musel mať nebíčko nie len v papuľke ale aj na duši.Toto je pre mňa Mont-Blanc amaterského kulinárstva.Potešilo ma to.A keď si pri tých paprčkách predstavujem ten famózny nápad s vajičkami na tvrdo tak ma mrazí na chrbte a mám "hušu skuru"!! :)Normálne nedokážem odtrhnuť oči od tej foto a ovoniavam monitor.Kam sa hrabe sex?? :)Teším sa na tvoje ďalšie práce a pozdravujem.
torticka
Sracz, joj, dala by som si. Mňam. Vidím, že piješ zdravo, lebo plzenské pivo je dobré na obličkové kamene.
enerrgizer
perfektné...huspeninosojovokolienkovahubovinovajcová.... s pivom a chrenom nemá chybu :-)))
frezia68
Ďakujéééém ! Tak to by u nás bolo asi 12 porcií a problém mi robia ingrediencie:cukor kandidovaný v kockách,ryžové víno,a judášove ucho.Ak to nebudem variť na Thaj-vane,ale doma,čím to môžem nahradiť,aby som mala taký kulinársky zážitok,ktorý by sa podobal Tvojmu?Ostatné mám,aj obrovskú chuť,dokonca aj približný termín varenia s partiou v prírode.Aj aperitív už poznám,pivko potom musí byť,aj karty,ale hazardné očko.A tam lietajú aj veľké peniaze,ale po ukončení si statočne rozdelíme pôvodným majiteľom,aby nemuseli cestovať domov pešo,bidňaci .Bo jeden moj brat hutori"nech nežerem" a ruci stovku(euráče) a to bi ochudobňil rodzinu,ňe?Bo furt prehraje a švagrina bi me prišla aj zbic.Takže,čím to nahradím?
sovka62
Paprčku som doteraz ochutnala len keď som varievala huspeninu. Zistila som, že studené nič moc, ale teplé mi chutili, asi práve preto, že boli také lepkavé. Tak som ich potom vždy objedla teplé a do huspeniny som dala len vykostené kolená. Tak by mi asi chutilo aj podľa tvojho receptu.
evanaaa
Frezia68, v Kauflande kúpiš cukor kandidovaný, v Bille zasa sušené judáš. ucho v regáli " Sušené plody", a aj to ryžové víno zasa medzi ázijskými pochutinami, tiež tam. Takže, zháňaj a var!
bozulka
Nooooó teda Feri,škoda,že si tak ďaleko a ja mám s eroplánu fobiu,ale oprobujem túto pochúťku urobiť tu doma.Je to krásné,je to voňavé,apropo anýz nemá hviezdičku,ale to asi tá plzeň...Cmúlať,olizovať kosti,to je moje...Keď sa delím s kostičkami takými z hydiny so susedovými psami tak sa hádam,že ešte som neskončila,potom je mi ich ľúto dať holé kosti tak pridám kus špekáčky alebo niečo také hoci viem,že by som nemala,že to nieje zdravé ani pre nás a tobôž pre zvieratko,ale čo narobíš keď tá papuľka je prevít.Máš to krásne!!!!!
matased
čulóky - aj u nás na maďaroch sme robievali skvelé, myslím paprikáš z toho.....tento recept je veľmi zaujímavý, len tie "tojáše" mi tam nepasujú, toto je strašne čudné.....
yana
Do KK neukladam, velmi neprehladne, rovno save-ujem na harddrive. Aspon to mam aj s obrazkom.
xanadu1955
Včera som v Bille kupovala trstinový cukor a videla rôzne cukre v takých malých asi 1/4 alebo 1/2 kg baleniach a mali aj kandizovaný cukor ak som si dobre všimla od Sweet Family a ešte som sa divila k čomu by sa dal asi využiť, tak teraz viem ďakujem za výborný recept tečú mi slinky už je v KK
voz12
Judášovo ucho rastie na starých bazách.V našom okolí bola mne známa len jedna takáto rodiaca baza,aj tú mi vyťali.Ale myslím,že túto hubu plne nahradí čierny rúrkovec,ktorého bolo tohto roku v lesoch M.Fatry neúrekom.
oblizprst
Tvoje recepty, odľahčené východniarskym humorom a podávané s láskou gurmána milujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia