Foto: elysa
Nemám poňatia prečo sa takto volajú...Po mamke som zdedila 30 ročnú knihu Múčniky, tak z nej sem-tam niečo pripravím...V nedeľu poobede som našla tento Zobraziť celý popisNemám poňatia prečo sa takto volajú...Po mamke som zdedila 30 ročnú knihu Múčniky, tak z nej sem-tam niečo pripravím...V nedeľu poobede som našla tento dezertík, ktorý mi pripadá ako vylepšené a chutnejšie vtáčie mlieko...
porcie
príprava
Suroviny
100 g |
|
100 g |
|
2,5 dl |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
5 dl |
|
50 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
Karamelový krém: | |
|
|
50 g |
|
1 dl |
|
30 g alebo kukuričný škrob |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju 2,5 dcl mlieka a varíme, až kým sa cesto neoddeľuje od varešky a hrnca. Potom odstavíme a necháme vychladnúť, pričom občas premiešame.
-
2
Do vychladnutého zamiešame metličkou po jednom celé vajcia a žľtok, štipku soli a zakaždým dobre vypracujeme.
-
3
Do nádoby nalejeme 5 dcl mlieka, pridáme maslo, celú vanilku- rozrezanú, aj s nožom vylúpnutým kaviárom, práškový cukor a necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka hádžeme lyžičkou z pripraveného cesta halušky, chvíľu ich povaríme a dierkovou varechou vyberieme.
-
4
Tu už mám povarené halušky.
-
5
Hotové halušky pripravené pod krém.
-
6
Krém: Cukor upálime na karamel.
-
7
Upálený karamel zalejeme mliekom, ktoré zostalo po varení halušiek a necháme roztopiť.
-
8
V šálke rozmiešame maizenu, žľtok a 1 dcl mlieka.
-
9
Vlejeme za stáleho miešania do karamelového mlieka a uvaríme hustý krém.
-
10
Na tanieriky rozdelíme halušky, prelejeme krémom a ihneď podávame. Dezert vhodný na chladnejšie dni, alebo pre tých ako ja- mám rada puding, ktorý ešte nevychladol...
Diskusia k receptu